Foreldreliv

Slik kan kjønnssykdommer påvirke fertiliteten

HINDRING? Kan man bli gravid uten problemer selv etter å ha hatt hiv, hepatitt eller genital herpes? Kan bakterielle kjønnssykdommer i verste fall skade fertiliteten? Eksperter gir svar.

Frykter du smitte i løpet av helgen? Ikke tro at en test mandag morgen kan gi deg svar.

  • Pernille Filippa Pettersen/ Babyverden.no

Heldigvis blir de fleste som får en seksuelt overførbar infeksjon (kjønnssykdom) i Norge helt friske med riktig behandling.

Likevel kan konsekvensen av å gå med en infeksjon over lengre tid være infertilitet.

– Vi anbefaler testing hver gang man har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Hvis man innleder et nytt forhold, anbefaler vi at begge tester seg, sier sykepleier Stine Therese Myhre Solli fra Sex og samfunn.

Hva er en kjønnssykdom?

Seksuelt overførbare infeksjoner, også kalt kjønnssykdommer, er en betegnelse på en gruppe sykdommer som først og fremst overføres ved seksuell kontakt. De viser seg ofte først som symptomer på eller i nærheten av kjønnsorganene.

Merk at de fleste som har en seksuelt overførbar infeksjon får ingen symptomer.

  • Prøver du å bli gravid? Kjenn kroppen din.

Den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge er klamydia, og forekomsten har vært stabilt høy gjennom flere år. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet ble det diagnostisert 25.207 tilfeller av genitale klamydiainfeksjoner i Norge i 2015.

I tillegg forekommer genital herpes (kjønnsherpes), Hiv, syfilis, gonoré, hepatitt B, kondylomer (kjønnssvorter) og den mindre kjente sykdommen, mykoplasma, opplyser Helsedirektoratet på sin oversikt over seksuell helse i Norge.

Testing er alfa og omega

– Hvordan finner man ut om man har en seksuelt overførbare infeksjon?

– Man må teste seg, særlig hvis man mistenker smitte, eller oppdager symptomer, sier Solli.

Testing kan skje hos helsesøster, lege, gynekolog eller på helsestasjon. Hos kvinner blir det ofte tatt en skjedeprøve. Man fører da en liten vattpinne inn i skjeden eller anus.

– Ved testing er det viktig å oppgi hvilken sex man har hatt, slik at man tar riktig prøve. Det er viktig for at det blir tatt prøver fra stedet hvor man har hatt seksuell kontakt. Noen seksuelt overførbare infeksjoner kan også avdekkes ved urinprøve. Ved testing av hiv og hepatitt tar man blodprøve, sier Solli.

Testing av seksuelt overførbare infeksjoner er tilgjengelig på alle svangerskapskontrollene.

– Når man er gravid er man ofte hos lege, jordmor eller gynekolog. Da er det ingen ting i veien for å spørre om testing. Alle gravide kvinner under 25 år blir rutinemessig testet for klamydia og hiv, da kan man gjerne spørre om å ta flere tester samtidig, sier hun.

Mandag morgen-testing

For å få et så nøyaktig svar som mulig, anbefales det å teste tidligst fjorten dager etter samleiet.

– Mange vil komme mandag morgen å teste seg, fordi de frykter at de er blitt smittet i løpet av helgen. Men da finner man ikke noe på prøvene. Det skal gå så mye som to uker fra samleiet til du tester deg for at testen skal være helt sikker, forklarer Solli.

Bakterielle kjønnssykdommer

Seksuelt overførbare infeksjoner deles ofte inn i tre kategorier: Bakterielle, virale og parasittiske. Klamydia, gonoré, mykoplasma og syfilis er bakterielle.

Solli forklarer at disse er enkle å behandle, men at de i verste fall kan skade fertiliteten.

– Klamydia, gonoré og mykoplasma kan føre til bekkeninfeksjon, som er en infeksjon i de indre kjønnsorganene, sier hun.

Her starter infeksjonene

Infeksjonen starter vanligvis i skjeden eller livmoren, og sprer seg oppover i kjønnsorganene.

– Det er ikke slik at alle som får en av disse seksuelt overførbare infeksjonene får bekkeninfeksjon, men det kan være konsekvensen hvis man går med infeksjonen ubehandlet, forteller Solli.

INFEKSJON: Egglederne, eggstokkene og livmoren kan rammes. Egglederne er passasjen eggene bruker når de beveger seg fra eggstokkene til livmoren. Arrvev i egglederne kan blokkere eggets vandring og gjøre det vanskelig å bli gravid.

Symptomene på bekkeninfeksjon er ofte vage, men opplever du smerter i nedre del av magen, feber eller andre infeksjonstegn, ubehag under samleie, blødninger under eller etter samleie og unormal utflod, er det viktig å oppsøke lege.

– Så fort legen mistenker bekkeninfeksjon, settes man på antibiotikabehandling. De fleste merker ingen ettervirkninger, men for noen kan det påvirke fertiliteten. Man blir ikke nødvendigvis steril, men det kan bli vanskeligere å bli gravid, forklarer Solli.

Les også

– Bekymringsfullt at åtte av ti gravide har for lite av dette mineralet

Få riktig behandling ved syfilis

Syfilis har et annet symptom- og sykdomsforløp enn de andre bakterielle infeksjonene.

Jordmor Linda Burns ved fertilitetsklinikken forteller at man ikke vet helt sikkert om syfilis kan påvirke fertiliteten.

– Det er ulike meninger om dette, men fakta er at hvis du er smittet av syfilis og ikke behandles, vil sykdommen øke risikoen for og permanent skade flere funksjoner i kroppen. Syfilis er en seksuelt overførbar infeksjon som kan skape et ugunstig miljø i kroppen, som på sikt kan ha negativ innvirkning på fertiliteten. Derfor er det viktig å få riktig behandling, forteller hun.

Hvordan vet man at egglederne er skadet etter en bekkeninfeksjon?

For å finne ut om egglederne er tette etter en bekkeninfeksjon, kan man gjøre en undersøkelse på sykehus eller hos en fertilitetsklinikk.

– Da visualiserer man egglederne ved en ultralyd. Hvis egglederne er tette er det vanskelig å bli gravid på den naturlige måten og paret må til prøverørsbehandling. Da befruktes egg utenfor livmoren, dyrkes i laboratorium, og settes direkte opp i livmoren, sier Burns.

Les også

Kullsvart iskrem og tannkrem av aske. Bør du kaste deg på denne mattrenden?

Gravid med Hiv?

Virale kjønnssykdommer Hiv, hepatitt B og genital herpes er seksuelt overførbare infeksjoner som stammer fra virus – kjent som virale kjønnssykdommer.

Disse er ikke mulig å kurere, noe som betyr at man bærer med seg viruset resten av livet. Antibiotika vil ikke fjerne viruset fra kroppen, men andre medisiner kan bidra til å holde viruset under kontroll.

Medikamentene kan også bidra til å begrense symptomene, gi raskere symptombedring og redusere plagene. Disse seksuelt overførbare infeksjonene fører ikke til bekkeninfeksjon, og skader heller ikke fertiliteten.

– Du kan bli gravid uten problemer selv om du har hiv, hepatitt eller genital herpes, sier Solli.

Professor og tidligere avdelingsoverlege ved Ullevål universitetssykehus, Britt Ingjerd Nesheim, støtter dette:

– Infeksjoner som hiv, hepatitt B og genital herpes påvirker ikke fertiliteten på noe som helst vis. Hvis man har en av disse kjønnssykdommene, er det derimot viktig at man opplyser om det til jordmor eller lege ved en potensiell graviditet, forklarer hun.

Grunnen til dette er at man kan trenge behandling gjennom svangerskapet, da disse seksuelt overførbare infeksjonene kan smitte barnet

Hvordan unngår smitte? Sollis budskap er tydelig:

– Bruk kondom! Det er ved ubeskyttet sex at smitte oppstår, sier hun.

De seksuelt overførbare infeksjonene trichomoniasis og kondylomer er ikke nevnt i denne artikkelen. Du kan lese mer om disse på nettsidene til Sex og samfunn.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Kilder: Stine Myhre Solli, Britt Ingjerd Nesheim, Linda Burns ved fertilitetsklinikken, Sex og samfunn, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Store Norske Leksikon.

Foreldre

Nyhetsbrev Få smarte tips fra eksperter og gode forslag til løsninger på store og små utfordringer du møter i livet som forelder. Rett i innboksen.

Les mer om

  1. Sex
  2. Svangerskap
  3. Sykdom