Test av fullkornspasta: Dobbelt så mye fullkorn i vinnerne
Pasta er både enkelt og populært. Men er det sunt? Vi har sjekket næringsinnholdet.
Spaghetti og annen pasta er noe de fleste både liker og spiser. Spaghetti med kjøttsaus er en klassiker i de fleste barnefamilier, men pasta kan også brukes i salater, gourmetretter eller som restitusjonsmat etter en hard treningsøkt.
Er pasta sunt?
Spør du en lavkarbotilhenger, vil du garantert få høre at pasta er usunt.
Spør du en klinisk ernæringsfysiolog, vil du få et litt mer nyansert svar: Pasta er helt klart en matvare som inneholder mye karbohydrater, men så lenge du er slank og aktiv kan pasta gjerne inngå i et ellers sunt kosthold.
Trener du mye, er pasta dessuten super restitusjonsmat. Men, har du lett for å legge på deg og/eller ønsker å gå ned i vekt, kan det være lurt å begrense inntaket av pasta og annen mat som er rik på raske karbohydrater.
Og for alle kan det være greit å tenke på pasta som tilbehør, ikke som den største delen av middagsmåltidet. Bruk gjerne tallerkenmodellen: 1/3 grønnsaker 1/3 kjøtt/fisk/fugl og 1/3 pasta.
Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilken fullkornspasta folk liker best.
Hvor mye sunnere er egentlig fullkornspasta?
Forskning viser at fullkorn er bra for helsen. Velger du fullkornsvarianter av brød, og pasta, får du i deg mer vitaminer, mineraler og fiber enn hvis du velger varianter kun laget av finmalt mel.
Innholdet av fiber i fullkornspasta sammenlignet med vanlig pasta er kanskje ikke enormt, men spiser du pasta jevnlig er det likevel lurt å tenke at «alle monner drar».
Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:
Test av plantemelk: Stor forskjell på sukker – og proteininnhold
Test av bacon: Stor forskjell på fettinnholdet
Test av grillpølser: Nesten dobbelt så mye kjøtt i vinnerne
Hvor mye sunnere er egentlig fullkornspasta?
Forskning viser at fullkorn er bra for helsen. Velger du fullkornsvarianter av brød, og pasta, får du i deg mer vitaminer, mineraler og fiber enn hvis du velger varianter kun laget av finmalt mel.
Innholdet av fiber i fullkornspasta sammenlignet med vanlig pasta er kanskje ikke enormt, men spiser du pasta jevnlig er det likevel lurt å tenke at «alle monner drar».
Hele testen finner du hos bramat.no.
Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.