Funker 5:2-dietten egentlig? Ny norsk forskning gir svaret
Norske forskere har undersøkt den omstridte dietten.
– Mange hadde mye å si om dietten og hvorvidt den funket eller ikke. Men nå har vi endelig resultater basert på langvarige studier.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør snakker om den omstridte 5:2-dietten som for alvor gjorde sitt inntog for få år siden.
Etter at trenden med å faste også kom til Norge, var det mange som hev seg på. Og like mange kritiserte dietten og forkjemperne for den.
– Ikke noe hokus pokus
For poenget er jo bare at man inntar færre kalorier enn en forbrenner, noe som må til i enhver form for diett. Og derfor vil man naturlig nok gå ned i vekt.
– Det er ikke noe hokus pokus med denne dietten. Det handler bare om at man i gjennomsnitt inntar færre kalorier enn man bruker, sier Sundfør.
Stor guide over dietter og kostholdstrender: – Det finnes ingen «quick fix»
Like stor vektnedgang, uavhengig av diett
Sammen med kolleger ved Oslo universitetssykehus har hun undersøkt om 5:2-dietten har større effekt på vekt og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom enn det å skulle spise litt mindre alle ukens dager.
– Konklusjonen vår er at 5:2-dietten virker også over tid, og at den dessuten minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
112 kvinner og menn i alderen 21 til 70 år har deltatt i studien i ett års tid. Halvparten av dem fulgte 5:2-dietten, den andre halvparten skulle spise litt mindre enn vanlig.
Totalt inntok de to gruppene like mange kalorier i løpet av en uke.
– Begge gruppene gjorde det like bra og hadde i snitt ti prosents vektnedgang, sier Sundfør.
Vi prøvde juiceshots. Dette kan du spise i stedet – for en brøkdel av prisen.
Klarte å holde dietten over tid
Resultatet, som nå er publisert i tidsskriftet Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, overrasket Sundfør:
– Jeg må si jeg er litt forundret. Før start var jeg spent på om 5:2-gruppen klarte å faste over såpass lang tid, og jeg synes det var interessant å se at de faktisk klarte å gjennomføre det, sier Sundfør.
Felles for personene var at de hadde høyt midjemål og høy risiko for hjerte- og karsykdommer. Både midjemål og risiko ble redusert i løpet av perioden.
Hun så en tendens til at mennene mestret 5:2-dietten litt bedre, mens kvinnene foretrakk en jevnere energi.
– Hva som passer den enkelte, vil alltid være forskjellig. Men vi kan i hvert fall konkludere med at 5:2-dietten er et godt verktøy for å gå ned i vekt, i likhet med flere dietter der poenget er det samme – å redusere kaloriinntaket.
Styrk hjernen med riktig mat: – Du kan spise deg til et bedre resultat
Mest opptatt av helseeffektene
Kostholdsveileder og forfatter av boken 5:2-dietten, Elizabeth Lingjærde, synes det er interessant at det er kommet norsk forskning på dietten.
– Vi har vokst opp i en tid der vi mener det er normalt å spise hele tiden, men den kontinuerlige tilgangen på kalorier er vi ikke designet for. Det jeg er mest opptatt av med 5:2-dietten, er helseeffektene den gir.
Hun utdyper:
– En får et bevisst forhold til mat og mengde, og det ser ut som folk har skjønt at det er greit å ha en kosthold som ikke går så mye ut over de daglige matvanene.