Foreldre advares mot å dekke til vogner - hvorfor når ikke budskapet inn?

— Mangel på luft nedi vognen har forårsaket dødsfall, advarer forsker på krybbedød.

KAN VÆRE FATALT: - Overoppheting er en av de største risikofaktorene for krybbedød. Ved å legge noe tett over vognen kan barnet utvilkle det som kalles hypertermi, det vil si forhøyet kroppstemperatur. I verste fall kan babyen slutte å puste og dø, advarer professor og forsker på krybbedød, Torleiv Ole Rognum.

Vi ser det rett som det er i gatebildet: Barnevogner som dekkes altfor mye til foran åpningen. Hvordan er det mulig for den lille å puste nedi der?

Vi har også sett det rett som det er i avisene, budskapet: Ikke dekk til vognen.

Så hva er det med spedbarns— og småbarnsforeldre, hvorfor synker ikke budskapet inn hos alle?

— Jeg har spurt meg det samme selv, sier professor i rettsmedisin Torleiv Ole Rognum ved Universitetet i Oslo. Han har blant annet forsket på krybbedød.

Han har sett tilfelle hvor mangel på luft nedi vognen har forårsaket dødsfall. Åpningen i kalesjen var tildekket med tett plast stoff.

STADIGE OPPSLAG: I løpet av de siste årene har det ikke manglet på artikler om faren ved å henge tepper, dyner foran barnevognen. Likevel er det å se i gatebildet fra tid til annen fremdeles.

Det er sjeldent, men det kan i ytterste konsekvens føre til pustestans og død. Rognum mener derfor det er høyst nødvendig å minne om faren nå som vi går inn i en ny sommer. — Hva kan skje?

— Overoppheting er en av de største risikofaktorene for krybbedød. Ved å legge noe tett over vognen kan barnet utvilkle det som kalles hypertermi, det vil si forhøyet kroppstemperatur, forklarer Rognum.

— Det er ekstra gledelig at bilstolen som gikk til topps i år også er bakovervendt. Og denne saken er verdt en titt:

— Det samler det seg opp CO2, for babyen nedi vognen blir det for lite luftsirkulasjon. Babyen puster inn og bruker den samme luften igjen og igjen. Også varmen kan være dødelig. De fleste babyer tåler ganske mye, men noen har en mer ømfintlig varmeregulering. I verste fall kan babyen bli så overopphetet at den indre termostaten slutter å virke, barnet slutter å puste og dør, legger han til.

MER SÅRBARE: Professor Torleiv Ole Rognum minner om at små barn er mer sårbare overfor varme enn voksne. De har større kroppsoverflate i forhold til vekt og størrelse.

Professoren minner også om at små barn er mer sårbare overfor varme enn voksne. De har større kroppsoverflate i forhold til vekt og størrelse.Barna har derfor vanskeligere for å kvitte seg med varmen som oppstår i vognen. De klarer heller ikke alltid si fra gjennom gråt, men døser inn i søvn og i verste fall koma som kan føre til død.

: Embla og Saga veide bare 1650 gram til sammen da de ble født

— Si fra til folk på gaten

Han mener det er like naturlig og viktig å si fra til folk på gaten, som ved at man ser et barn eller dyr innelåst i en varm bil på en parkeringsplass.

— Jeg har ved noen anledninger stoppet foreldre og sagt fra på en vennlig, velmenende måte at de bør sørge for at babyen får nok luft. Jeg vet ikke om rådet ble etterlevd. Men jeg synes folk skal ta affære hvis de ser et barn ligge i en vogn under et tett teppe, sier han.

Wow!

Helsesøster: Foreldre gjør det av ubetenksomhet

Solveig Ude, helsesøster ved Alna Helsestasjon i Oslo, mener helsestasjonene nok ikke er tilstrekkelig flinke til å snakke med nybakte foreldre om faren ved å henge tepper foran vognåpningen.

— Kanskje vi burde sette opp noen plakater rundt om på landets helsestasjoner om dette. Det handler om ubetenksomhet fra foreldres side, tror jeg. Man er så opptatt av at de ikke skal få sollys inn, vil stenge for lyder. Men det må jo komme luft inn, sier hun.

UBETENKSOMME FORELDRE: Helsesøster Solveig Ude tror foreldre tror de skaper en god ramme rundt søvn for barnet med mørke og stille. - Men det viktigste for ungen er at det er god luftsirkulasjon der den ligger, sier hun. Her fra Alna helsestasjon og et besøk av helsebyråd Inga Marte Thorkildsen.

— Er det egentlig så viktig for babyer å ha det mørkt når de skal sove på dagen, eller skjerme for lyder?- Vi oppfordrer gjerne til å gjøre forskjell på natt og dag. Så nei, en formiddagshvil kan gjerne skje i litt lys. Jeg tror det snarere handler om at voksne overfører egne behov på barna. De tror de skaper en god ramme rundt søvn for barnet med mørke og stille, men det viktigste for ungen er at det er god luftsirkulasjon der den ligger, sier Ude.

«Rekk opp hånda hvis du tror barnet kommer til å være dødfødt.»
Hun er mor til flere og bestemor til enda flere. Aldri har hun hengt noe foran vognen.

— Det kunne aldri falt meg inn å bruke teppe foran vognen. Dyner, tunge og tette. Både overoppheting og dårlig luft er farlig. Jeg sier nei til helsetepper og andre tepper også. Det er kun en måte å dekke til som jeg kan stille meg bak: myggnetting, sier hun.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Her er flere artikler som passer for deg med spedbarn: