Foreldreliv

Er barna for mye på nett? Her er åtte konkrete tips

Her er åtte konkrete tips foreldre kan følge for å få kontroll på barnas skjermtid.

Diskusjoner rundt spilling, skjermtid og aldersgrenser preger hverdagen til norske foreldre og barn i dag.
 • Mia Landsem
  Nettvett-spaltist

Spill, skjermtid og aldersgrenser preger hverdagen til alle norske foreldre i dag.

Som yngre hatet jeg mamma og pappa fordi de ikke lot meg spille det jeg ville. Men alle andre får jo lov! var en gjenganger hjemme hos oss.

Mamma lot seg ikke rikke. Det tok noen år før jeg forsto at jeg som 10-åring ikke fikk lov til å spille Grand Theft auto, et blodig skytespill med drap som en del av innholdet.

IT-ekspert og forfatter Mia Landsem skriver om nettvett i Aftenposten.

Barnet ditt kommuniserer med hele verden

De fleste barn i dag elsker Fortnite, Minecraft, MovieStarPlanet. Eller apper som Tiktok. Felles for dem er at de har aldersgrenser (eller anbefalt alder for å spille). Mange av spillene og appene kommuniserer med andre spillere fra hele verden. Når barnet ditt tar steget ut i spillverdenen, tar det også steget inn til millioner av andre spillere.

Hvorfor ser vi likevel barn under 10 år spille skytespill? Det har et ganske enkelt svar. Det er vi voksne som tillater det.

Det er ingen tvil om at sosiale medier er et flott verktøy for barn til å lære. Eller å holde dem opptatt noen timer, mens mamma og pappa slapper av. Halvparten av landets 10-åringer bruker appen Tiktok, selv om aldersgrensen er 13 år. Tiktok lagrer din elektroniske adresse og alt du gjør, og er eid av et kinesisk selskap. I noen land er Tiktok forbudt. Andre land vurderer å følge etter.

Les også

Bjørn Gabrielsen har kastet ut TV-en og gitt barna tilgang til skjerm kun et par timer i uken

Vet du egentlig hva de spiller?

Barn skal ikke gi fra seg personopplysninger uten foreldres samtykke før de fyller 13 år. Det gir deg som forelder makten til å si nei. Det betyr ikke at du si nei. Men det gjør at du må til stilling, holde deg oppdatert, og få barnet ditt til å forstå at det som legges ut, ikke forsvinner.

Et spill som Fortnite er også blitt veldig populært. Er det ikke flott at 10-åringene spiller et spill uten blod? tenker du kanskje. Tenk likevel over dette: Selv om det ikke er blod i spillet, sitter fortsatt barnet ditt og skyter folk. Det løper etter andre spillere for å drepe dem, og for å være den siste som står igjen.

Jeg påstår ikke at dette er helt krise. Men man må tenke seg litt om. Vet du egentlig hva barnas spill handler om?

Les også

Mistenker du at tenåringen sliter psykisk? Dette er tegnene du bør ta på alvor.

Heller litt for kjip enn litt for «snill»

Jeg pleier å si: Vær den kjipe forelderen.

Heller det, enn litt for «snill». Aldersgrenser finnes ikke bare fordi barn ikke skal gi fra seg personopplysninger. Aldersgrenser handler også om innholdet i spillene og appene. Hva barna egentlig er klare for. Forskning viser at skjerm før sengetid kan påvirke søvnkvaliteten, fordi det reduserer produksjonen av søvnhormonet.

Derfor slår jeg et slag for spilltider. Dette pleier jeg å anbefale til foreldre:

 1. Sett deg inn i spillet/appens historie. Hvem eier det? Hvor trygt er det?
 2. Ikke la barn under 13 år bruke apper og spill helt alene. Sørg for at du alltid er i rommet eller i nærheten.
 3. Sett deg med og spill eller se på appene sammen med barnet ditt. Lær deg spillet, eller la barnet lære deg.
 4. Vær heller litt for kjip enn litt for snill. Foreldre skal være kjipe iblant.
 5. Snakk med andre foreldre.
 6. Lag spilltider/skjermtider.
 7. Følg anbefalinger for enhver app.
 8. Ikke la barnet spille alene i timevis. Sjekk at alt går bra.

Når barnet ditt sier «alle andre får lov!» er det ikke sikkert at det stemmer. Mange foreldre har spilltider og regler. Kanskje blir de enige med vennegjengen rundt barna om felles regler. Snakk med FAU, skolene og andre barns foreldre. Lag regler sammen!

Du hadde vel ikke sendt barnet ditt ut på sykkeltur uten støttehjul første gangen det skulle sykle. Det skal du heller ikke gjøre på nett. Her trengs også «støttehjul».

Les mer om

 1. Skjermtid
 2. Fortnite
 3. TikTok
 4. Hacker
 5. Mobil
 6. Skjerm
 7. Spill