Naturfagslærerens påsketips: Dette enkle eksperimentet kan hele familien gjøre sammen

Hva skjer med lyset når det brenner inne i et glass? Her er forslag til enkelt familieeksperiment.

Telys, asjett, glass, vann og fyrstikk er det du trenger til dette eksperimentet.

Naturfagslærer Gro Wollebæk er del av et ekspertpanel bestående av lærere, samlivsterapeuter og medisinske eksperter. De står klare til å svare på det du måtte lure på om ditt familieliv under korona. Send inn ditt spørsmål her.


Spørsmål:

Hei! Har du tips til eksperimenter eller andre ting vi kan gjøre med barna i påsken? Noen som ikke krever særlig utstyr?

Gro Wollebæks svar:

Hei! Forsk gjerne på det dere har i nærmiljøet. Våren er på vei. Hva skjer egentlig rundt oss med planter og dyr? Finner du et seljetre, kan du kanskje oppleve humledronningen spise sitt første måltid i år. Det finner hun i seljens blomster, nemlig «gåsungene». På selje kommer blomsten før bladene. Hanntrær har gule pollenknapper. Plukk fra hverandre en blomst og finn de enkelte delene.

Naturfagslærer Gro Wollebæk

Er du ute, kan appen Treslag i Norge gi mye god informasjon om trærne du ser rundt deg. Den er gratis å laste ned.

Ellers vil jeg tipse om www.nysgjerrigper.no De har korte gode instruksjoner og spennende forsøk på siden «Finn eksperimenter».

Her kommer en liten familieoppgave dere enkelt kan teste hjemme:

I dette forsøket skal vi erfare at det skjer noe spennende når et lys brenner inne i et glass. Før dere gjør eksperimentet hjemme, kan dere forsøke å komme med forslag til hva dere tror vil skje med flammen og vannet i glasset.

Dette trenger du av utstyr:

  • et telys
  • en asjett
  • 1 dl vann
  • fyrstikker
  • et glass

Fremgangsmåte:

  1. Fyll vannet på asjetten. Plasser telyset i midten på asjetten og tenn lyset.
  2. Plasser glasset opp ned over telyset.
  3. Følg nøye med på hva som skjer med flammen inne i glasset. Hvem av dere kom nærmest med sin teori om hva som kom til å skje?

Forklaring – dette skjedde:

1. Det første du observerer, er at lyset slukker. Det er fordi ild trenger oksygen for å brenne. Inne i glasset er oksygenet brukt opp av ilden og blitt til vanndamp og CO². Oppdager du en brann, skal du forsøke å fjerne oksygenet. Ingenting kan brenne uten oksygen. Det er derfor man hiver et lokk over en brann på komfyren.

2. Det neste du observerer, er at vannet i asjetten begynner å stige inne i glasset. Hvorfor skjer dette? Grunnen er at flammen varmet opp luften inne i glasset. Varm luft «spretter hit og dit», og noe av den varme luften forsvant ut av glasset. Luften som er igjen i glasset vil straks bli avkjølt i det lyset slukker. Kald luft trekker seg sammen. Det er altså mindre luft i glasset og bedre plass. Trykket utenfor presser vann inn i glasset og fyller opp tomrommet.

3. Hvordan tror dere det er mulig å få vannet til å stige enda høyere i glasset? Prøv med å stikke noen fyrstikker ned i telyset. Tenn på alle fyrstikkene og veken og sett glasset over. Gjør forsøket på nytt. Ble det noen forskjell? Lykke til og god forsking!

Lykke til og god forskning!


  • Les flere svar fra ekspertpanelet her: