Carina søker etter lenestoler på finn.no: - De reddet livet til Thea.

Thea kom til verden i svangerskapsuke 27, ørliten og kun 1200 gram tung.

NOEN SOM KAN BIDRA? Thea ble født prematurt i april. Foreldrene så hvor mye pleierne løp fra intensivstue til intensivstue på jakt etter en lenestol slik at de kunne få nærkontakt med sitt nyfødte, pleietrengende barn.
  • Kristine Grue Langset

«Jeg kjøper pent brukte (NYE) lenestoler til Nyfødt Intensiv Ullevål. Annonsen er i privat regi.»

Etter at Carina Juliussen la ut annonse på Finn i går, har det allerede kommet inn noen henvendelser.

– Jeg har tilgang på én ny stol, og den skulle jeg få gratis. I tillegg har jeg fått pengegavedonasjoner på 2000 til innkjøp av stoler, forteller Juliussen.

Hun gikk gravid i april i år, men plutselig fikk hun rier, fødselen var i gang og babyen ville ut, dette til tross for at det var tre måneder igjen til termin.

25. april, i svangerskapsuke 27, kom Thea til verden, ørliten og kun 1200 gram tung.

Det ble et opphold på tolv uker for familien på Nyfødtintensiv avdeling, Ullevål sykehus.

- De reddet livet til Thea. Jeg har lenge hatt lyst å gi noe tilbake, sier Juliussen.

Lenestolen gir stabilitet og ro

– Premature barn har hud som et åpent gnagsår, de skal ha ro og er sensitive for friksjon og bevegelse. Noe av det viktigste er nærkontakt, kroppskontakt – såkalt «kengurutid» som er ren hud-mot-hud-tid. Den voksne skal finne hvilepulsen, babyen følger pulsen din. Det optimale er å kunne legge seg i en lenestol og ha babyen oppå seg, sier Juliussen.

Men det er ikke nok lenestoler på intensiven på Ullevål, det fikk familien merke i sommer.

– I tillegg til alle de andre oppgavene de har, måtte sykepleierne springe rundt på let etter stoler, flytte dem fra en avdeling til en annen. De kunne virkelig trengt flere stoler. Derfor er det jeg helt siden i sommer har tenkt at jeg ville prøve å skaffe dem noen.

TAKKNEMLIG: Carina Juliussen er svært takknemlig over all hjelp familien fikk da de tilbragte 12 uker på nyfødt intensiv på Ullevål sykehus.

De siste månedene har Juliussen kontaktet produsenter, men fått dårlig med svar. Da var det hun kom på at kanskje noen ville selge sine pent brukte eller nye stoler for en billig penge.

– Vi leier en lastebil og samler opp. Dette skal jeg løse. Det er viktig at stolene er av et slikt materiale at de kan vaskes med steriliseringsklut, sier hun.

Glade for alle slike tiltak fra foreldre

-Vi er veldig glade for alle slike tiltak fra foreldre. Nylig fikk avdelingen en del stoler fra et advokatkontor via en pårørende, men det er 27 plasser på avdelingen så her er stort behov for flere. Det handler om budsjetter hele tiden, og det er mange huller å tette. Lenestoler er et slikt hull, men et kjempeviktig hjelpemiddel.

Det forteller vernepleier Ann-Mari Haug som jobber ved nyfødt intensiv Ullevål som sosial konsulent hvor hun bistår foreldrene.

Les også

Tone Kjersti og Tuva deler morsmelken med premature

– Lenestolen er en viktig del av behandlingen

– Dersom tilstanden til babyen tillater det, er det fint å kunne ta det ut av kuvøsen minst to ganger daglig. Når en så liten baby forflytter seg, i verste fall kun 700- 800 gram tung og med ledninger og slanger knyttet til seg, så vil vi gjerne at den får en god og lang økt på brystet til mor, og etterhvert far.

BITTE LITEN: Vesle Thea ble født 25. april i år, terminen var 25. juli. Hun veide 1200 gram da hun ble født, det var kritisk i starten, men hun har klart seg fint.

Foreldre ligger med babyen i to-tre timer av gangen stabilt i en lenestol, de ansatte ser ofte at de kritiske verdiene hos babyen synker da.

– I en senere fase er lenestolen viktig for mor når det skal ammes. Lenestolen forfølger rett og slett barnet mye av tiden det er hos oss. Det er en viktig bit og del av behandlingen, sier Haug.

I dag er Thea åtte måneder, men i kroppen er hun kun 4- 5 måneder og bruker størrelse 68 i klær.

– Det var kritisk for henne, men det har gått veldig greit og hun har ikke fått noen senskader. Vi er veldig takknemlig for all den hjelpen vi har fått, sier foreldrene.

Schibsted-avisene er i samme konsern som Finn.