Foreldreliv

Høstens matnyheter: Satser på varer fri for kjøtt, sukker, laktose og gluten.

– Nå er det blitt lettere å finne alternativer til kjøtt og «allergimat» enn for bare få år siden, mener ernæringsfysiologen.

Denne høsten lanseres det over 160 nyheter. Rundt 50 av dem har et redusert innhold eller er helt fri for kjøtt, sukker, laktose eller gluten.
 • Ingrid Emilie Thoresen Bakker
  Ingrid Emilie Thoresen Bakker
Nyhetsbrev Vil du ha smarte foreldretips rett i innboksen?

Grønnsakspizza fra Grandiosa, vegansk majones og laktosefri sjokolademelk er blant nyhetene denne høsten.

Produsentene henvender seg i større og større grad til dem som ønsker å leve sunnere, ønsker å kutte ned på kjøttforbruket eller som av ulike årsaker ikke vil ha laktose og gluten som et del av kostholdet sitt.

Vi har spurt 16 aktører i matbransjen om årets høstnyheter. 12 av dem kommer nå med én eller flere produktnyheter som enten har redusert innhold eller er helt fri for kjøtt, sukker, laktose eller gluten.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist jobber som klinisk ernæringsfysiolog ved avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet sykehus.

Eli Anne Myrvoll Blomkvist er klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet sykehus. Hun roser produsentene for å øke utvalget:

– Det er blitt lettere å finne både alternativer til kjøtt og «allergimat» som glutenfri og laktoseredusert mat, enn for bare få år siden. Slike produkter kan gjøre hverdagen enklere for både allergikere, vegetarianere og andre. Valgmuligheter er bra, men det betyr ikke at alle nye produkter er bra eller nødvendige og blir værende i butikkhyllene.

Se nyhetene nedover i saken.

Vegetar- og veganske produkter

Du har garantert hørt det før: Vi er nødt til å spise mindre kjøtt enn vi gjør i dag. Det har gunstige effekter for både miljøet og folkehelsen.

Tidligere i år ble den mye omtalte EAT-Lancet-rapporten publisert.

Den ser på hva som må til for å fø jordens befolkning, anslått til ti milliarder i 2050, og konkluderer blant annet med at vi må halvere det globale forbruket av rødt kjøtt. Rapporten anbefaler et gjennomsnittlig inntak på 100 gram rødt kjøtt i uken. Det er en femtedel av de norske kostholdsrådene.

De siste årene har det kommet flere alternativer til kjøtt på markedet. De siste par årene har det nærmest «eksplodert» av vegetar- og veganprodukter i butikkene, ifølge Blomkvist.

– Det er veldig bra når vi vet at kjøttinntaket vårt er høyere enn anbefalt, sier hun.

Nå lanserer aktørene flere alternativer som skal gjøre det lettere å spise mindre kjøtt i hverdagen. Grønnsakspizza fra Grandiosa, grønnsakspostei av kikerter, gulrot og brokkoli og en ny vegansk farse er blant dem.

– Når gode alternativer er tilgjengelig blir det lettere for folk å redusere kjøttinntaket. Og det stadig større utvalget tyder jo også på at forbrukerne vil ha det, sier ernæringsfysiologen.

(Saken fortsetter etter bildeserien)

Les også

Da Belinda Jakobsen ble veganer, gikk hun opp seks kilo. – Ingen automatikk i at man går ned i vekt, sier ekspert.

Produkter uten tilsatt sukker

EAT-Lancet-rapporten konkluderer også med at vi må halvere det globale forbruket av sukker. Denne høsten kommer det flere nyheter som er uten tilsatt sukker.

For mange vil det være lurt å bytte ut sukkerrike mat- og drikkevarer med sukkerreduserte og/eller kunstig søtede produkter, mener ernæringsfysiologen:

Bruken av kunstig søtningsmidler i mat og drikke er strengt regulert av Mattilsynet slik at disse produktene skal være trygge for oss å bruke.

Men når noe er uten tilsatt sukker, kan det likevel inneholde naturlig forekommende sukkerarter slik som melkesukker og fruktsukker, påpeker hun:

– I noen produkter kan det også være tilsatt konsentrert fruktjuice, daddelpasta eller lignende for å øke søtsmaken eller gi produktet en bestemt egenskap.

Det kan derfor være greit å være oppmerksom på at selv om noe er uten tilsatt sukker, er det ikke nødvendigvis sukkerfritt, påpeker Blomkvist.

Hun ber forbrukere være oppmerksom på at små barn under tre år helst ikke skal innta mat og drikke med kunstig søtning da de lett kan få i seg mer søtstoffer enn anbefalt per kilo kroppsvekt per dag.

Saft, energidrikke, iskrem og proteinbarer uten tilsatt sukker er blant høstens nyheter (Saken fortsetter etter bildeserien).

Les også

De fremstilles som sunne, men er proppet med kalorier: Ti matvarer du bør begrense inntaket av

Allergivennlige produkter

De siste årene har det kommet flere gluten- og laktosefrie alternativer på markedet, og denne høsten er intet unntak.

Produsentene lanserer 12 glutenfrie produkter og tre nyheter som enten er helt fri for laktose eller som har et redusert innhold av det.

«Allergimat» er et viktig produktsegment som for noen år siden var betydelig mindre enn det er i dag, ifølge Blomkvist.

– Det er bra at utvalget er blitt bedre, slik at de som har laktoseintoleranse og cøliaki kan finne gode erstatninger til produkter som vi uten allergier tar som en selvfølge i hverdagen, sier hun.

Les også

 1. Arrangere barnebursdag? Dette er menyen som passer alle

Les mer om

 1. Ernæring
 2. Mat og drikke
 3. Matbransjen
 4. Nyheter
 5. butikk
 6. Sukker
 7. Kjøtt