Foreldreliv

Eksperter roper varsku om tatoveringstrend: – Livsfarlig.

«Stick n Poke» brer om seg blant unge.

TATOVERINGER: «Stick n Poke» er hjemmelagede tatoveringer. - Selv om det kan virke moro der og da, kan følgene være livsfarlige, sier tatovør Kari Kjelskau og får støtte av helsepersonell. Foto: Coco

 • Kristine Grue Langset

– Det er en livsfarlig tatoveringstrend, farligere enn å kjøre på rødt lys med hendene foran øynene, advarte den danske overlegen Jørgen Serup i avisen BT nylig.

Trenden det er snakk om kalles «Stick n Poke».

- Den er ikke ny, men vi har sett en økning i det siste, og det er først og fremst blant de unge, sier Kari Kjelskaug, tatovør ved Memento Tattoo på Sagene i Oslo, og tidligere leder i «Norsk Tattoo Union».

 • Derfor har tusenvis av mennesker tatovert et semikolon på kroppen

Hjemmelaget tatovering

«Stick n Poke» går ut på å lage tatoveringer på egen hånd. En nål festes til en kulepenn eller pinne og så risper man et motiv i huden og fyller på med blekk – blekk ikke nødvendigvis ment for tatovering, men for skriving og kalligrafi.

MOTEGREIE: Tatovør Kari Kjelskaug mener at selv om «Stick n Poke» ikke er nytt, er det er blitt en motegreie blant unge i det siste. Foto: Privat

Jørgen Serup, overlege på Bispebjerg Hospitals klinik som blant annet fjerner tatoveringer, advarer kraftig mot trenden.

– Det er store mørketall, det foregår i unge kulturer. Der er en vesentlig risiko knyttet til å gjøre tatoveringer slik med en kulepenn. Det kan sammenlignes med å kjøre over for rødt lys med hendene for øynene, sier han ifølge avisen.

Serup forklarer at det kan gå infeksjon i tatoveringen, noe som kan resultere i byller og blodforgiftning. Sistnevnte kan i verste fall være livstruende.

– Søk legehjelp dersom du har gjort en «Stick n Poke» og det er gått betennelse i den, råder han.

En kopp med blekk hadde gått rundt på fest

– Norsk Tattoo Union har prøvd å gå ut å advare, men det virker ikke som alle innser alvoret. Selv om det kan virke moro der og da, kan følgene være livsfarlige, sier Kjelskau.

– Det er sikkert noen som er 40–50 år nå som har drevet med «Stick n Poke» i sine yngre dager, men det er blitt en motegreie blant unge i det siste, legger hun til.

Tatoveringsstudioet får inn unge som har gjort en «Stick n Poke», men som angrer og vil gjøre en cover-up.

– En ung gutt som kom nylig, fortalte at de var en gjeng som hadde gjort det på en fest. En kopp med blekk hadde gått rundt, det samme gjorde en felles nål. «Jeg har ikke fått noen sykdom, jeg kjenner godt de jeg delte nål med, mente han», men venner kan også ha sykdommer, sier Kjelskau og lister opp alle de mulige farene:

– For det første er blekket sjelden ment for tatoveringsbruk. Jeg har hørt om blekk har inneholdt bensin, noen farger kan i verste fall være kreftfremkallende. Stikker man for dypt og får blekket langt ned i huden, øker sjansene for infeksjoner.

– For det andre pleier de ikke desinfisere hudområdet og nålen er ikke sterilisert, og den går fra person til person. Hepatitt kan spres lett på denne måten, og selvsagt verre sykdommer som hiv-virus.

LOKKER: Tatovør Coco ved Deepwood Tattoo i Stockholm driver også med «Stick n Poke». – Jeg tror ungdom godt vet hva de holder på med. Det kan til og med være slik at risikobiten ved dette lokker, sier han. Foto: Coco

Har du tips til denne saken?

Coco: Det finnes verre saker å lefle med

Eksempler på «Stick n Poke»-tatoveringer finnes på Instagram og i Facebook-grupper under emneknagger som #sticknpoke, #sticknpoketattoo og #stickandpoke.

Tatovør Coco ved Deepwood Tattoo i Stockholm driver også med «Stick n Poke».

– Jeg ville ikke selv ønsket meg en tatovering fra noen som ikke vet hva de holder på meg, sier han til oss.

Han beskriver «Stick n Poke»- trenden slik:

– Jeg tror ungdom godt vet hva de holder på med. Det kan til og med være slik at risikobiten ved dette lokker. Men jeg mener det finnes verre ting å lefle med: fascistiske vinder, for eksempel.

Les mer om

 1. Ungdom
 2. Trend
 3. Helse
 4. Oppvekst

Relevante artikler

 1. NORGE

  - Livsfarlig tatoveringstrend

 2. A-MAGASINET

  Billigmedisin til 1 prosent av prisen ga eldre synet tilbake. Det ville legemiddelselskapene stoppe.

 3. A-MAGASINET

  Syv mennesker fikk kreft. Dette er senskadene de må leve med.

 4. A-MAGASINET

  – Om jeg vil ha en ny tatovering eller en ferietur til Mallorca, donerer jeg egg

 5. FORELDRELIV

  Da de tre døtrene flyttet ut for å studere, fikk moren en idé til en litt annerledes julekalender

 6. FORELDRELIV

  Hva gjør du når du synes barnet ditt er blitt for tjukk?