Foreldreliv

Disse skattegrepene bør du ta før nyttår

Det kan være lurt å se over økonomien før året er omme.

SPAR PENGER: Du kan spare penger på å ta enkelte grep før nyttår.
 • Fredrik Saltbones
  Fredrik Saltbones

1. Hvis du er under 34 år gammel, spar i BSU!

Det finnes ikke noen bedre spareordning i Norge enn Boligsparing for unge (BSU). Du kan spare inntil 25.000 kroner i året frem til du er 34 år, og få 20 prosent i skattefradrag.

Sparer du maksbeløpet på 25.000 kroner, kan du altså få 5000 kroner i spart skatt. I tillegg får pengene du sparer, bankenes aller beste rente.

– Med BSU får du 20 prosent direkte, risikofri avkastning. Og det er det ingen spareformer som slår. Så BSU er noe man absolutt bør prioritere. Jeg kan ikke se mange argumenter mot å prioritere det. Midlene må riktignok gå til bolig, men det skal de aller, aller fleste ha, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

– Husk at pengene må være registrert på BSU-kontoen ved nyttårsskiftet, så vær ute i god tid om du skal overføre pengene fra en bank til en annen, sier Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand.

BSU: De aller fleste skal kjøpe bolig en dag. Derfor lønner deg seg å sette inn penger på BSU-kontoen. Man må imidlertid ha skattbar inntekt for å få utbytte av skattefordelen.
 • Les også: Denne familien vil tjene 25.000 på «permisjonstriks»


2. Vurder om du vil opprette individuell pensjonssparing (IPS)

IPS-ordningen er blitt forbedret denne høsten. Nå kan man spare inntil 40.000 kroner hvert år. Gjør man det, vil man redusere skatten det året med 9600 kroner.

Midlene du sparer, er imidlertid bundet frem til du er 62 år. Og man må betale skatt av beløpene man tar ut, på samme måte som alminnelig inntekt. Det er altså snakk om en skatteutsettelse og ikke ordinært skattefradrag.

– Denne ordningen ble kraftig forbedret 1. november. Nå er det etter min mening en god, langsiktig spareform. Du sparer formuesskatt, og en skatteutsettelse er en fordel i seg selv, for kronen er mer verdt i dag enn den vil være i morgen, forteller Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

3. Selge aksjer eller fond?

På nyåret går skatten på aksjegevinster opp. Hvis du allerede vurderer å selge noen aksjer du har gevinst på, kan det derfor være lurt å selge aksjene før nyttårsfeiringen.

Hvis du har aksjer der du ligger an til å tape penger, er situasjonen motsatt. Fra og med 1. januar blir fradraget du får på grunn av aksjetap høyere enn det var i år.

– Aksjegevinst-skatten er i år på 29,76 prosent. Neste år blir den 30,59 prosent. Derfor kan det lønne seg å selge aksjer du har gevinst på nå, sier Lothe.

4. Gi forskudd på arv

Hvis du betaler formuesskatt og planlegger å gi forskudd på arv i nær fremtid, kan det være lurt å gjøre det før nyttår. Da reduserer du din egen formue.

– Gir man bort én million, sparer 8500 kroner i formueskatt, for eksempel. Og det er jo penger å ta med seg hvis man likevel skal gi forskudd på arv, sier Rolf Lothe.


ARV: Det kan lønne seg å gi forskudd på arv før året er omme hvis du har så høy formue at du må betale formueskatt.

5. Gi penger til en veldedig organisasjon

Du får 24 prosent fradrag på den samlede summen (mellom 500 og 30.000 kroner) du gir til veldedige organisasjoner. Og ja, så støtter du en god sak, da!

Les mer om

 1. Individuell pensjonssparing (IPS)
 2. Storebrand
 3. Veldedighet
 4. Fond
 5. Arv
 6. Økonomi
 7. Personlig økonomi