Foreldreliv

Safdars spisebord eksploderte

Safdar Ali og familien kastet seg ned fra sofaen og i dekning da glassbordet plutselig eksploderte.

Safdar Ali fikk seg en støkk da spisebordet plutselig eksploderte.
  • Inger Lise Hammerstrøm

– Vi hørte et høyt smell, som om det var en bombe. Vi hoppet ned fra sofaen for å søke dekning, forteller Safdar Ali.

Men det var ingen bombe, det var spisebordet i glass som plutselig eksploderte. Tilbake lå tusenvis av små glassbiter.

– Dette er rett og slett livsfarlig. Hadde noen sittet ved bordet, kunne de fått alvorlige skader, sier Ali.

Les også

Den lokale møbelprodusenten solgte 330 stoler før de selv hadde stoler å sitte på

– Det smalt i glasset lenge etter at bordet hadde eksplodert, sier Safdar Ali.

Bordet ble kjøpt på Living (nå Skeidar) for ti år siden for 10.000 kroner. Ifølge Ali er det blitt behandlet bra, og det eneste som lå på bordet, var en PC.

  • Leserstorm om dusjvegger som eksploderer

Brist i produksjonen

Forhandler forklarer ofte slike hendelser med at en kopp er blitt satt for hardt på bordet, eller at det er blitt utsatt for kulde og så varme. Den forklaringen kjøper ikke geolog Maarten Broekmans ved Norges geologiske undersøkelse (NGU). Skaden kan ha oppstått under produksjon.

Les også

Annette Qvist lagde utleiedel i leiligheten: - Det har vært lønnsomt!

– Det kan komme bitte små biter på størrelse med pennekuler, såkalt nikkelsulfid, inn i glasset. Over tid blir kulene større og danner spenning i glasset, forklarer han.

Kan ta flere år før «spontanbrudd» skjer

Men det kan ta opptil to til syv år etter produksjon før såkalte spontanbrudd skjer. Dette skjer fra tid til annen med glass.

På busstasjonen Waterloo i London for eksempel, eksploderte flere av glasstakene av seg selv. I en skyskraper i Shanghai måtte alle glassene i glassfasaden byttes ut da flere av vinduene eksploderte.

Les også

Bygget hus på tre dager: - Jeg var høygravid og hadde gått ut i permisjon, så jeg sto her og så på at huset ble satt opp på rekordtid

– Bygget var 300 meter høyt, så det var ganske kritisk da det begynte å falle glassbiter ned, forteller Broekmans.

Selv om glass tilsynelatende er et sensitivt materiale, vil ikke Broekmans fraråde folk å kjøpe glassbord og dusjdører i glass.

– Veldig lite av alt glasset som produseres, eksploderer.

– Når glasset først knuses, skal det eksplodere

Ifølge driftssjef i Skeidar, Kristin Harila, er det en viss risiko for at glassbord kan eksplodere. Av sikkerhetsmessige årsaker er det nettopp det det skal gjøre hvis en slik brist oppstår.

– Det er meningen at når glasset først knuser, skal det eksplodere og i størst mulig grad pulveriseres, i stedet for at det deler seg i større deler med store kuttflater, skriver Harila i en e-post.

Hun opplyser at det er sjelden glassbord eksploderer, men oppfordrer kunder som opplever dette til å ta kontakt med Skeidar.

– Et bord som eksploderer, er selvfølgelig reklamasjonsgrunn. I slike saker leverer vi nytt bord, tilbakebetaler kjøpesum eller hjelper til med å finne et alternativ, skriver Harila.

Hun opplyser at Ali vil få nytt bord.

– Det aktuelle bordet er ikke lenger i vårt sortiment, men vi hjelper gjerne Ali med å finne et passende alternativ, skriver Harila.

Forbrukerrådet: Reklamasjonsrett på fem år

Safdar Ali har trolig ingen sak, skal man tro leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst.

– Hvis det er ting som er ment å vare mer enn to år, så er det reklamasjonsrett opp til fem år. Utover det settes det en strek, slik lyder forbrukerkjøpsloven.

– Så Ali har ingen sak selv om bristen oppsto under produksjonen?

– Nei, når det er gått såpass mange år blir det vanskelig å avgjøre om det er på grunn av bruk eller om det er en produksjonsfeil. På et eller annet tidspunkt må man sette en strek, og den går ved fem år, sier Høst.

Foreldre

Nyhetsbrev Få smarte tips fra eksperter og gode forslag til løsninger på store og små utfordringer du møter i livet som forelder. Rett i innboksen.

Les mer om

  1. Kjøkken
  2. Skeidar
  3. Forbruker
  4. Forbrukerrådet
  5. Forbrukerrettigheter
  6. Forbrukerspørsmål