Foreldreliv

Ernæringstest av julepølser: Stor forskjell på kjøtt- og fettinnhold

Sjekk hvilke som kommer best og dårligst ut.

UTVALGET: Kun to av disse får terningkast fem. Foto: Erik Helgeneset

  • Cathrine Borchsenius, Lise von Krogh, BRAMAT.no

For mange er julepølse noe de bare spiser til julemiddagen, gjerne sammen med ribbe, surkål, poteter, saus og medisterkaker. Hvis så, er det ikke noe poeng å tenke så mye på sunnhet når du velger årets julepølse.

Spiser du derimot julepølse rett som det er i desember, kan det være lurt å ta en titt på næringsinnholdet. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye kjøtt de ulike typene inneholder. Det er også en del forskjell på fettinnholdet.

Og selv om vi vet at fett binder smak, og fet smak derfor har en tendens til å smake mer enn mager, er det faktisk ikke slik at de feiteste pølsene vinner på smakstester. Mange mener at pølsene med mest kjøtt også smaker best.

  • Øker mettet fett risiko for type 2 diabetes?
  • Derfor bør du spise mindre salt
  • Usunt med røkt mat?

Mye salt i julematen

Pølser, kjøttboller, sylte og annen tradisjonell julemat inneholder ofte mye salt. Når vi vet at de aller fleste av oss får i seg over dobbelt så mye salt som vi trenger, kan det være greit å begrense inntaket av den salteste maten. Det kan også være lurt å ta en titt på tester som dette, for å styre unna verstingene når det kommer til salt og fett.

Smak er ikke en faktor i testen. Men du kan se hvilken som er andre leseres favoritt her.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Les også

Ernæringstest av pepperkaker: Mye sukker og kalorier

Les også

Ernæringstest: Sjekk de sunne alternativene til ris- og rømmegrøt

Les også

Ernæringstest av revet ost: Seier til de «ordentlige» ostene

Kokt fremfor røkt

Det er ikke bare salt det kan bli mye av i julen. Mange spiser også en del røkt mat, både røkt fisk og røkt kjøtt. En del av denne maten er bare tilsatt røykaroma, mens en del er røkt på tradisjonelt vis.

Er du glad i røkt mat, kan det være lurt å velge mat som er tilsatt røykaroma fordi det ikke er bra for helsen å spise for mye mat som er røkt på tradisjonell vis.

Testresultater

Jacobs Julepølse

Bra med kjøtt, greit med salt, men en del mettet fett.

Vår vurdering:

5 av 6

Toten Kjøtt Grov julepølse

Bra med kjøtt, greit med salt og lite mettet fett.

Vår vurdering:

5 av 6

Nordfjord Julemør

Veldig mye kjøtt, men mer mettet fett og salt enn vinnerne.

Vår vurdering:

4 av 6

Folkets Julepølse 80 % kjøtt

Mye kjøtt, greit med salt, men en del mettet fett.

Vår vurdering:

4 av 6

Gilde Vossakorv

Ok innhold av kjøtt, en del mettet fett.

Vår vurdering:

4 av 6

Toten Kjøtt Medisterpølse

Lite mettet fett, greit med salt.

Vår vurdering:

3 av 6

Toten Kjøtt Innmatpølse

Lite kjøtt og protein, men greit med salt og lite mettet fett.

Vår vurdering:

3 av 6

Folkets Vossakorv

Ok innhold av salt og kjøtt.

Vår vurdering:

3 av 6

Gilde Kokt julepølse

Ikke spesielt mye kjøtt, men ok med salt.

Vår vurdering:

3 av 6

Stranda Grov pølse til pinnekjøtt

En del salt, ok innhold av kjøtt og mettet fett.

Vår vurdering:

3 av 6

First Price Kokt julepølse

Ikke spesielt mye kjøtt, men greit med salt.

Vår vurdering:

3 av 6

Xtra Julepølse

Ikke spesielt mye kjøtt, en del karbohydrater og lite protein.

Vår vurdering:

2 av 6

Nordfjord Vossakorv

Greit innhold av køtt, men en del salt.

Vår vurdering:

2 av 6

Nordfjord Medisterpølse

Ikke spesielt mye kjøtt, en del salt.

Vår vurdering:

2 av 6

Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Les mer om

  1. Kjøtt
  2. Julemat
  3. Nasjonalt råd for ernæring

Relevante artikler

  1. FORELDRELIV

    Ernæringstest av kjøttboller: Det er to typer du bør velge

  2. FORELDRELIV

    Ernæringstest av salami: Stor forskjell på saltinnholdet

  3. FORELDRELIV

    Ernæringstest av fylt pasta: Stor forskjell på saltinnholdet

  4. FORELDRELIV

    Ernæringstest av røkt laks og ørret: Stor forskjell på saltinnholdet

  5. FORELDRELIV

    Ernæringstest av revet ost: Seier til de «ordentlige» ostene

  6. FORELDRELIV

    Ernæringstest av «ferdig» husmannskost: Flere av disse kunne absolutt vært sunnere