Utbrudd av meslinger i Europa: Hva bør familier tenke på før de reiser?

Send inn dine spørsmål til Folkehelseinstituttet som svarer i nettmøte onsdag.

SMITTER LETT: På verdensbasis dør i underkant av 100.000 barn hvert år av meslinger. Barn får ikke vaksinen før de er 15 måneder fordi immunforsvaret først da er robust nok til å håndtere den. Små barn er derfor i en risikogruppe for meslinger frem til de blir vaksinert.

Det er stadig utbrudd av meslinger i Europa og andre deler av verden. Nå senest i julen ble det konstatert flere meslingtilfeller i Göteborg.

MMR-vaksinen beskytter barnet mot meslinger (measles), kusma (mumps) og røde hunder. Vaksinen inngår i vaksinasjonsprogrammet som alle barn i Norge tilbys. Første dose gis ved 15 måneder og oppfølgingsdosen ved 11–12 årsalder (6. klasse).

Men hvilke vurderinger bør foreldre gjøre før de tar med den uvaksinerte babyen på ferien?

I disse dager planlegger mange familier årets utenlandsreiser.

Overlege Øystein Rolandsen Riise ved Avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet svarer lesere på deres spørsmål i nettprat onsdag kl. 14.30. Send inn spørsmål lenger ned i artikkelen allerede nå.

Her er fakta om meslinger og råd rundt MMR-vaksinen og reise fra FHI.

Folkehelseinstituttet presiserer at svarene de gir ikke må anses som erstatning for individuell vurdering og konsultasjon hos fastlege eller på helsestasjon.

– Det kan være sykehistorikk, medisinbruk og annet som spiller inn, sier Riise.