Foreldreliv

Utbrudd av meslinger i Europa: Hva bør familier tenke på før de reiser?

Send inn dine spørsmål til Folkehelseinstituttet som svarer i nettmøte onsdag.

SMITTER LETT: På verdensbasis dør i underkant av 100.000 barn hvert år av meslinger. Barn får ikke vaksinen før de er 15 måneder fordi immunforsvaret først da er robust nok til å håndtere den. Små barn er derfor i en risikogruppe for meslinger frem til de blir vaksinert.
  • Kristine Grue Langset

Det er stadig utbrudd av meslinger i Europa og andre deler av verden. Nå senest i julen ble det konstatert flere meslingtilfeller i Göteborg.

MMR-vaksinen beskytter barnet mot meslinger (measles), kusma (mumps) og røde hunder. Vaksinen inngår i vaksinasjonsprogrammet som alle barn i Norge tilbys. Første dose gis ved 15 måneder og oppfølgingsdosen ved 11–12 årsalder (6. klasse).

Men hvilke vurderinger bør foreldre gjøre før de tar med den uvaksinerte babyen på ferien?

I disse dager planlegger mange familier årets utenlandsreiser.

Overlege Øystein Rolandsen Riise ved Avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet svarer lesere på deres spørsmål i nettprat onsdag kl. 14.30. Send inn spørsmål lenger ned i artikkelen allerede nå.

Her er fakta om meslinger og råd rundt MMR-vaksinen og reise fra FHI.

Folkehelseinstituttet presiserer at svarene de gir ikke må anses som erstatning for individuell vurdering og konsultasjon hos fastlege eller på helsestasjon.

– Det kan være sykehistorikk, medisinbruk og annet som spiller inn, sier Riise.

Les mer om

  1. Folkehelseinstituttet
  2. Meslinger
  3. Baby
  4. Helse
  5. Oppvekst
  6. Barn og unge
  7. Reise