Test av brunost: Ikke bare usunt

Jada, det er mye sukker og en del mettet fett i brunost. Men det er også mange viktige næringsstoffer.

UTVALG: Disse brunostene er testet.
  • Cathrine Borchsenius, Lise von Krogh, BRAMAT.no

Det er ingen god idé å hive innpå med brunost hver dag hvis du sliter med vekten eller spiser mye sukker fra før. Men osten inneholder næringsstoffer, som kalsium, jod og jern, som flere av får for lite av.

Noen skiver grovt brød med brunost innimellom er derfor ikke å forakte, faktisk er det å anbefale for deg som står i faresonen for å få i deg for lite jod.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Tre om dagen

Får du i deg tre porsjoner meieriprodukter pr. dag, noe som også er anbefalt for å sikre inntaket av kalsium, og i tillegg spiser fisk to-tre ganger i uken får du i deg nok jod.

Brunost er spesielt rik på jod, noe som kan være greit å vite for deg som ikke spiser så mye fisk og drikker lite melk.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Kun én brunost inneholder jern

I gamle dager fikk brunost et naturlig innhold av jern, fordi brunost ble laget i jerngryter slik at noe av jernet smittet over i brunosten under koking.

Etter hvert som brunost ble industrifremstilt, fortsatte man å tilsette jern fordi folk var vant til at brunost var en god jernkilde og fordi grupper i befolkningen hadde behov for ekstra jern.

I 2001 sluttet man å berike brunost med jern fordi en del av befolkningen tar opp for mye jern i kroppen (hemokromatose).

For noen år siden fikk produsentene lov til å tilsette jern til prim beregnet for barn, og nå nylig kom det en brunost for barn og ungdom (Junior) som også er beriket med jern.

Problemet er bare at kun én av matvarekjedene (Coop) har valgt å ta inn denne brunosten, noe vi i Bramat synes er synd. Etter vår mening er brunost med jern noe som bør stå i hyllene i samtlige matbutikker.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.