Misfornøyd med et kjøp eller en tjeneste? Her kan du klage inn forbrukersaker.

Nordmenn klaget rekordmye i fjor.

KLAG HER: Dersom du vil klage på en vare eller tjeneste du ikke er fornøyd med, finnes det flere nemnder som kan veilede deg.

I 2017 klaget 36.152 nordmenn på varer og tjenester. Dette er ny rekord – med 2399 flere klager, eller en økning på drøyt syv prosent, sammenlignet med 2016.

Klager knyttet til parkeringsbøter, bolig og banktjenester topper statikken, mens klager på flybransjen øker mest.

Klagene er samlet inn fra Forbrukerrådet, Forbrukertilsynet, Markedsrådet, Forbrukerklageutvalget, Forbruker Europa og 15 klagenemnder. Det er andre året på rad at et så stort klagemateriell er samlet inn.

– Viktig å klage

Vurderer du å klage på en vare eller tjeneste? Lenger ned i saken finner du en oversikt over noen av de viktigste klagenemndene.

Medholdsprosenten er noe lavere for forbrukeren i nemndene, ifølge Forbrukerrådet.

– Det viser jo at det er bransjen som vinner i nemndene noe mer enn forbrukeren. Men det er likevel viktig å klage, også for å avdekke avvik i bransjene, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

REKORDTALL: Forbrukerrådet la frem klagestatistikken onsdag morgen.

Skriv til selger først

Dersom du vurderer å klage inn en vare eller tjeneste du ikke er fornøyd med, finnes det flere klageinstanser som kan hjelpe deg.

Men før du henter inn en tredjepart, må du forsøke å løse konflikten skriftlig og direkte med selger. Dersom selger vurderer og avviser klagen din, kan du ta saken videre til Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet kan megle mellom deg og bedriften eller privatpersonen du er uenig med.

Dersom bedriften du har en konflikt med er tilknyttet en klagenemnd, bør du henvende deg der.

Her er en oversikt over noen av de viktigste klagenemndene.

Bolig

Øvrige klager på kjøp av bolig når selger har eierskifteforsikring skal rettes til forsikringsselskapet, før saken eventuelt tas videre til Finansklagenemnda. I konflikter der selger står uten eierskifteforsikring, må saken videre til rettsvesenet.

BOLIG: Det finnes flere klagenemnder for saker som omhandler kjøp og salg av bolig.

Finans- og brukertjenester

  • Alle klager som gjelder forsikring, bank, finans, verdipapirfond eller inkassokrav behandles av bransjeorganet Finansklagenemnda.
  • Har du inngått avtale med en kraftleverandør og mener vilkårene ikke ble tydelig nok kommunisert, eller hvis du mener du er blitt feilfakturert av nettselskapet, kan du henvende deg til Elklagenemnda.
  • Klager som omhandler telefoni, mobil, bredbånd, TV eller andre ekomtjenester kan rettes til Brukerklagenemnda. Det kan gjelde uenigheter om avtaleinngåelse, faktura eller erstatningskrav.

Reise og transport

  • Har du opplevd å ikke få gjennomslag for en klage på kollektivtransport, fly, tog, båt eller pakkereise, kan du ta saken videre til Norsk Reiselivsforum. Organisasjonen forbereder og tilrettelegger for klager i både Transportklagenemnda og Pakkereisenemnda.
  • Er du uenig i en parkeringsbot, kan du kontakte Parkeringsklagenemnda.
KOMMUNIKASJON: Er du misfornøyd med mobil eller bredbåndsavtalen din, kan du klage til Brukerklagenemnda.

Annet

Siste instans

Dersom saken din ikke blir løst i Forbrukerrådet eller klagenemndene, kan du gå videre til Forbrukerklageutvalget.

GÅ VIDERE: Dersom saken din ikke blir løst i Forbrukerrådet eller klagenemndene, kan du gå videre til Forbrukerklageutvalget.

Her avgjøres tvister som gjelder kjøp av varer og tjenester som bil, elektronikk eller håndverk du har fått utført i hjemmet ditt. Du kan også rette klager om angrerett hit.

Les mer om hva du bør være klar over før du klager hos Forbrukerrådet.