Menn bruker dobbelt så mye penger enn kvinner på nyttårsaften

– Dette tror jeg vi i stor grad kan tilskrive én ting, sier forbrukerøkonom.

PENGEBRUK: En av fire nordmenn mener det brukes for mye penger på nyttårsaften, viser en fersk undersøkelse fra Danske Bank. Her fra fjorårets nyttårsfeiring i hovedstaden.

Hver fjerde nordmann at det brukes for mye penger på nyttårsfeiringen, kommer det frem i en fersk undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av Danske Bank.

Forbrukerøkonom Espen Østvold Rølla mener tallet burde vært høyere.

– Jeg skulle gjerne ønske at det var flere som mente dette. Trolig viser tallet at folk flest har god økonomi og unner seg en fest, sier han.

Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank er på sin side overrasket over at så mange syns at de bruker for mye penger på nyttårsfeiringen.

Hun trekker frem at gjennomsnittsnordmannen planlegger å bruke 1340 kroner på årets siste dag.

– Beløpet i seg selv er jo ikke avskrekkende, men det er kanskje noe med alle pengene som renner ut i hele desember på mat, pynt og gaver, og avsluttes med at man skyter opp fyrverkeri og spruter champagne til flere hundre kroner, sier hun.

MENN BRUKER MER: Skal man ha mer enn et par søte stjerneskudd den 31. desember, kan man fort ende opp med å bruke mellom 1000 og 1500 kroner, mener forbrukerøkonom Anne Motzfeldt. – Når det stort sett er menn som er giret på dette, blir de totale utgiftene for dem en god del høyere.

Menn bruker mer penger enn kvinner

Ifølge undersøkelsen planlegger menn å bruke over dobbelt så mye som kvinner på nyttårsfeiringen.

– Dette tror jeg vi i stor grad kan tilskrive én ting, nemlig fyrverkeri, sier Motzfeldt.

Kvinner har tradisjonelt sett ikke vært veldig interessert i høye smell, store raketter og heftige batterier med futt og fres, mener hun.

Rølla er enig.

– Menn er nok generelt mer opptatt av fyrverkeri enn kvinner. De er muligens også mindre fornuftige enn kvinner når det kommer til forbruk og skal gjerne «slå på stortrommen» når det er nyttårsaften, sier han.

Les også

Nye tall: Foreldre og besteforeldre har aldri brukt så mye penger på julegaver som de gjør i år

PRIVATØKONOMI: Forbrukerøkonom Espen Østvold Rølla jobber blant annet med å gi barn og unge en god grunnleggende forståelse for privatøkonomi tidlig i livet.

Østlandet ligger på topp

I undersøkelsen kommer det også frem hvilke regioner i Norge som planlegger å bruke mest og minst på nyttårsfeiringen.

Det er folk på Østlandet som tilsynelatende skal bruke mest, mens trøndere og nordlendinger skal bruke minst.

Rølla tror noe av grunnen til at Østlandet ligger på topp, er at det er flere byer og tettsteder der – og dermed flere mennesker.

– Det er god økonomi og optimisme blant folk, som igjen gjør at det er lett å åpne lommeboken i forbindelse med fest, sier han.

Les også

Nye karriereambisjoner i 2019? Da bør du bruke romjulen godt.

Folk med Facebook bruker minst

Noe annet som kan være interessant å merke seg er at hvilke sosiale medier du bruker, kan avsløre hvor mye penger du bruker på nyttårsaften.

Det er aktive brukere av nettsamfunnet Reddit og det sosiale nettverket LinkedIn som skal bruke mest penger på nyttårsfeiringen, ifølge undersøkelsen.

De planlegger å bruke henholdsvis 1611 kroner og 1597 kroner i gjennomsnitt.

Helt nederst på listen finner man brukere av Snapchat og Facebook.

Men her er det verdt å merke seg at pengebruken like gjerne ha en sammenheng med faktorer som kjønn og alder: Reddit er mer utbredt blant menn, som bruker mest. LinkedIn har en eldre brukergruppe enn Facebook.

Dette bruker vi mest penger på

Ifølge undersøkelsen er mat og drikke det aller flest nordmenn bruker mest penger på.

– Jo eldre man blir, desto mer kvalitetsbevisst blir man på mat og drikke, og jo mer ønsker man å unne seg. Dermed stiger summen man bruker på dette i takt med alderen, sier Rølla.

Til sammenligning er det kun fem prosent som svarer at fyrverkeri er det de vil bruke mest penger på knyttet til nyttårsaften.

FYRVERKERI: Over to av ti mener at det brukes for mye penger på fyrverkeri. – Det er jo penger man skyter til himmels og får nyte noen får minutter. Sånn sett er jeg ikke overrasket over at mange føler de bruker for mye penger på dette, sier Motzfeldt.

– Antrekk, fyrverkeri og champagne på handlelisten

Klær og sko er noe de færreste trekker frem som det de bruker mest penger på, men det er én gruppe som gjør dette i mye større grad enn resten av befolkningen.

Det er personer i alderen 18 til 29 år.

Denne aldersgruppen er dessuten dem som planlegger å bruke aller mest penger på å feire nyttårsaften.

– De unge skal gjerne på nyttårsfest. Da står fort nytt antrekk, fyrverkeri og nok champagne på handlelisten. Nyttårsaften er for mange unge den viktigste festen i året, og da kliner de nok til med litt ekstra, sier Motzfeldt.