Emma og William på navnetoppen

— Foreldre er ofte ikke er klar over at de velger trendnavn, mener navneforsker.

FRA BUNN TIL TOPP: Fra et bunnpunkt i 1980, har populariteten til navnet William vokst jevnt og trutt til toppen omsider ble nådd i fjor. På jentesiden ser vi en gjenganger, Emma. Navnet slo gjennom med et brak i 2003, og har siden det dominert navnetoppen.

William har etter over 30 års klatring nådd navnetoppen. Emma, som har dominert siden 2003, er tilbake som toppnavn. Det viser ferske tall fra SSB.

Her er ti på topp jentenavn for 2015:

 • Emma
 • Nora/Norah
 • Sara/Sarah/Sahra
 • Sofie/Sophie
 • Olivia
 • Sofia/Sophia
 • Emilie
 • Ella
 • Leah/ Lea
 • Maja/Maia/Maya

Her er ti på topp guttenavn for 2015:

 • William
 • Mathias/Matias
 • Oliver
 • Jakob/Jacob
 • Lucas/Lukas
 • Filip/Fillip/Philip/Phillip
 • Liam
 • Axel/ Aksel
 • Emil
 • Oskar/Oscar

Lang tradisjon med William

William er en engelsk form av Wilhelm, som betyr «vilje» og »hjelm». William har lang tradisjon i Norge. I folketellingen i 1801 finner vi 17 med det navnet. I 2015 ble det registrert 474 gutter med William som første fornavn.

Emma, gjengangeren

Emma slo gjennom med et brak i 2003, og har siden det dominert navnetoppen. Med 449 nye Emma i 2015 er navnet å finne øverst på listen for åttende gang.

Det er litt spesielt at Emma holder så lenge i toppen. Navneforsker Ivar Utne

Selv om William og Emma er de mest populære navnene, må det nevnes at bare 1,5 prosent av guttene og jentene fikk disse navnene.

Tendensen til å gi barn mer enn ett etternavn fortsetter. Både mellomnavn og etternavn med bindestrek har økt litt fra 2014. På den annen side, man ser en nedgang siste tyve årene når det gjelder å gi nyfødte mer enn ett fornavn.

Navneforsker: Få overraskelser

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen mener det er få overraskelser i årets navnestatistikk, og merker seg at den internasjonale bølgen fortsetter.

FORSKER PÅ NAVN: - Vi sier ofte at vi lar oss inspirere av Sverige og Danmark. Men de igjen lar seg inspirere på noen navn fra USA og England, bare litt før oss - så det er derfra trendene kommer, sier navneforsker Ivar Utne.

– Det er litt spesielt at Emma holder så lenge i toppen, men det henger nok sammen med at det fortsatt er populært i USA, sier han.Det er den samme navnetrenden som har gitt William vind i seilene.

— Det er stort sett internasjonale navn i topp 50, og sånn har det vært i årevis, sier Utne.

Ikke bli stemplet som reiseamatør.

Han mener at amerikanske medier spiller en stor rolle for våre navnevalg nå.

— For eksempel Olivia ser vi nå er høyere på listene i Norge enn i Sverige, sier han.

Disse navnene klatrer

I 2015 kom Oliver og Liam inn på toppti på henholdsvis 3. og 7. plass. Andre klatrere å merke seg er Matheo og Alfred.

På jentesiden er topplisten omtrent uendret med Emma, Nora, Sara og Sofie blant de fire mest populære navnene.

Olivia, Ella og Maja er nye på topp ti. Olivia klatrer mye for tiden, sammen med Alina som 142 barn ble registrert med i 2015.

FORDELING I NORGE: Fylke for fylke det mest populære jente- og guttenavnet for nyfødte i 2015.

Folk tror de er originale

Noe av det som er morsomt med navnetrender, mener Utne, er at foreldre ofte ikke er klar over at de velger trendnavn.

— De føler de velger et nytt navn når de velger Olivia, Sofia, Ella, Oliver eller Liam, men så er de på ingen måte alene, sier han.

Vil du være trendsetter og velge navn før trenden tar av, er disse navnene verdt å merke seg: Matheo, Alfred, Henry, Saga, Amelia og Ellie.

— Saga minner litt om Linnea. Det hadde en enorm vekst i Sverige, og kom til Norge. I Sverige gikk Saga fra 21. til 4. plass på ett år, og siden det allerede er i bruk i Norge, er det ingen grunn til at det ikke skal kunne få en oppsving, mener Utne.

I samme sjanger er Ellie, et spennende navn å følge med på, mener navneforskeren.

SAGA: Vil du være trendsetter, er navnet Saga verdt å merke seg, det klatrer. Her Sofia Helin som spiller Saga Norén i serien «Broen».

Han merker seg at Chloe og Alice, som begge er populære i andre land vi lar oss inspirere av, ikke slår an her. Han tror det er skrivemåten og usikkerhet rundt uttalen som er årsaken.

Svenskene har også William

Svenskene slapp

Elsa er det mest populære navnet på nyfødte jenter hos våre naboer i 2015, mens William er det mest valgte guttenavnet, ifølge Statistiska centralbyrån.

977 gutter ble hetende William i Sverige i fjor, og 872 jenter ble hetende Elsa.

Norske statistikere viser til at navnemoter ofte starter i Sverige. William var toppnavn der allerede i 2003, Emma dominerte allerede på 1990-tallet.

ELSA OG WILLIAM: ifølge Statistiska centralbyrån var Elsa det mest populære navnet på nyfødte jenter i Sverige i 2015, mens William er det mest valgte guttenavnet.

I Danmark kommer navnestatistikken hvert år i juli. William og Emma var de mest vanlige navnene der for nyfødte i 2014. ## Men det navnet som egentlig er Norges vanligste....

Anne er det desidert mest brukte første fornavn for kvinner. Men ser vi på alle fornavn, blir faktisk Marie det mest brukte . 76.230 kvinner har Marie som ett av sine fornavn, mot 66.677 Anne.

På herresiden kan ingen true Jan. Totalt 53.539 har Jan som ett av sine fornavn.

Noen foreldre velger tradisjonelle norske navn til nyfødte også, men det blir hverken flere eller færre av dem , ifølge navneforsker Ivar Utne.

— Astrid gikk opp fra 49. til 43. plass fra 2014 til 2015, men i praksis var det bare to flere barn som fikk det navnet, sier han.

Andre norske navn på listene som han trekker frem er Ingrid, Live og Tiril for jentene, og Olav, Håkon, Sondre, Even, Sigurd og Iver for guttene.

— De fleste av disse er ganske stabile, men Sondre har gått litt opp nå.

Fått med deg disse artiklene?

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

HISTORISK: Slik har populariteten til navnene Emma og William vært siden 1880- årene.