Foreldreliv

Aftenposten Junior forklarer: Hvem er egentlig Putin og Zelenskyi?

Når du leser om krigen, har du nok også lest disse to navnene: Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj. Den ene er president i Russland, den andre i Ukraina. Men hvem er de egentlig?

Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj.
 • Sindre Trygsland

Vladimir Putin

Putin er en stolt person som vil ha respekt, sier Therese Larsson Hultin. Hun er utenriksjournalist i Svenska Dagbladet.

Vladimir Putin.

Hultin sier at Putin:

 • Tidligere har vært spion for Russland
 • Liker å ha kontroll
 • Er glad i judo, jakt og fiske på fritiden

Putin har styrt i Russland i mange år. I starten gikk det veldig bra for ham. Han gjorde så folk i Russland fikk det bedre. Men de siste årene er det blitt store forskjeller mellom rike og fattige i landet. Hultin sier at Putin likevel er populær blant mange russere.

Hun sier at Russland later som de har demokrati der folkene som bor der får bestemme, men at det jukses i valget. Slik får Putin fortsette igjen og igjen.

Putin liker å stille opp for journalister så han ser bra ut, sier Hultin.

Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas president er utdannet jurist, som betyr at han har studert lover og regler. Han ble kjent som komiker og skuespiller. Før han ble valgt til landets president for tre år siden, spilte han president i en populær TV-serie.

– Bakgrunnen hans gjør at han er veldig flink til å snakke til folket. Noen av talene er så bra at det kunne vært i en TV-serie eller en film, sier Hultin.

Volodymyr Zelenskyj.

Da Zelenskyj ble valgt til president, lovet han blant annet to ting:

 • Bygge nye veier i landet
 • At det skulle bli fred, og at det skulle bli mindre korrupsjon, altså at rike kan betaler for å få en fordel andre ikke får

Men han lyktes ikke, og frem til krigen startet, var han ikke så populær.

Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, er Zelenskyj blitt hyllet som en helt. Daglig snakker han til folket i sosiale medier. Mange synes han er modig som blir i landet under krigen.

– Han er blitt et viktig symbol. En som gir mot til ukrainerne, sier Hultin

Zelenskyj spilte en lærer som ble president i en populær TV-serie.

Les mer om

 1. Aftenposten Junior om Ukraina
 2. Russland
 3. Ukraina
 4. Vladimir Putin
 5. Volodymyr Zelenskyj
 6. Krig