Slik får du med deg tenåringen på familieferie

Skru ned forventningene til ferien. Og la for all del tenåringen få sove ut, råder pedagogikkprofessor.

UTFORDRING: Å ha med tenåringer på ferie kan være et kapittel for seg. Illustrasjonsfoto: NTB/scanpix

Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, er spaltist i månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst.

Det er velkjent at pågangen av foreldre som trenger hjelp til å løse opp floker i parforholdet øker i etterkant av sommerferien.

Altfor mange vender hjem med en følelse av at ferien ikke har innfridd forventningene. Det skyldes ikke bare været.

Svært mange er mer trangbodde enn vanlig i ferien. Båter, campingvogner og hytter, der halve slekten er samlet, byr på utfordringer både med hensyn til plassmangel og mangel på toleranse for andres væremåte.

Hvis du synes svigermor eller -far blander seg irriterende mye opp i ting de strengt tatt ikke har noe med, blir problemet neppe bedre hvis dere tar mesteparten av ferien sammen. Har sexlivet ligget brakk i fire uker, virker det trolig mer inn på humøret ditt enn du er villig til å innrømme.

— Skru ned forventningene

Det lureste du kan gjøre er å skru ned forventningene. De fleste har små eller store ting de irriterer seg over hos partneren, og det er normalt at barneoppdragelsen byr på utfordringer.

FORVENTNINGER: Altfor mange vender hjem med en følelse av at ferien ikke har innfridd forventningene. Det skyldes ikke bare været, mener pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund.

Ingen av disse problemene blir borte med et trylleslag når ferien kommer. Tvert imot kan de bli forstørret. En travel hverdag gjør at mange ser på ferien som en mulighet til at hele familien har de fleste måltidene sammen, og at man skal sette ny rekord i antallet fellesaktiviteter.

Ingen problemer blir borte med et trylleslag når ferien kommer. Tvert imot kan de bli forstørret

Mange er også innstilt på at barna skal bestemme det meste av det man skal gjøre i sommerferien fordi den er en mulighet til å bøte på dårlig samvittighet for alt man ikke får tid til i hverdagen. For de aller fleste er en slik plan dømt til å bli mislykket.

Ikke planlegg altfor mye i detalj. Det kan føre til stress, men vær bevisst på at alle får noen av sine ønsker oppfylt.

Du kan selvfølgelig strekke deg langt for at barna skal komme til et badeland eller Legoland, men du er ikke en dårlig forelder selv om du overlater barna til partneren din og går på en sommerrevy.

Far må selvfølgelig også få mulighet til å gjøre noe han har lyst til på egen hånd. Du kan med god samvittighet la familie eller venner passe barna noen kvelder i ferien slik at parforholdet kan pleies uten forstyrrelser. Både store og små er vinnere i et slikt opplegg.

Få flere nyttige tips:

Hjemmekjære tenåringer

Å ha med tenåringer på ferie, er et kapittel for seg. En NOVA-rapport viser at ungdommen er mer hjemmekjære enn noen gang.

Baksiden av medaljen er at de kan være så hjemmekjære at de nekter å bli med deg på ferie. Hva gjør du da? Hvis du ikke er oppfinnsom nok, må du nøye deg med ferie hjemme.

Det kan i og for seg være et veldig bra alternativ. Det er trolig mye som du ikke har utforsket, og som kan være morsomt og energigivende for deg og resten av familien.

TO I TELT: Hvis det er en kjæreste som gjør at den unge vil bli hjemme, kan du overveie å ta kjæresten med på ferie.Er begge over 16 år, trenger du ikke engang å stritte imot at de kan sove sammen, skriver Ulvund.

Det finnes nok av lure knep som gjør at tenåringen glatt takker ja til ferie sammen med familien. Hvis det er en kjæreste som gjør at den unge vil bli hjemme, kan du overveie å ta kjæresten med på ferie.Er begge over 16 år, trenger du ikke engang å stritte imot at de kan sove sammen. For yngre tenåringer er det ikke tilrådelig. Da er det lurt å avtale på forhånd hvor de skal sove, men dropp overvåking av busker og kratt. Det kan være ødeleggende både for de unge og deg selv!

Tenåringer elsker å sove på formiddagen. Hvorfor jage dem opp klokken ni hvis dere likevel skal bli værende på samme sted?

Unngå favorittsteder

Det er lurt å være bevisst på at du i en periode ikke kan nøye deg med å besøke favorittsteder der hele familien har kost seg i årevis.

Tenåringer er ikke lenger fornøyde med å oppholde seg på øde øyer med å fiske og kveldskos ved grillen. Selv tok jeg i sin tid grep for å løse opp i floken med sure og grinete tenåringer på seiltur. Stø kurs mot feriebyer og andre steder der det skjedde noe gjorde underverker!

Det finnes ikke noen fasit på hva som er en god familieferie. Den enkeltes interesser og barnas alder er viktige momenter når feriekabalen skal legges.

Hvis du er innstilt på å inngå kompromisser, kommer alle forhåpentligvis hjem med et humør som er på høyde med det dere hadde da ferien startet. Det er ikke lurt å legge lista høyere.

God sommer!

Les også:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst

cover6.JPG

Artikkelen er levert av månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst.