Foreldreliv

Mange elever blir ikke spurt om julegudstjenester

Tall fra Kommunal Rapport viser at én av fem skoler ikke har julegudstjenester i det hele tatt, og kun én av to skoler ber om aktiv påmelding fra elevene i tråd med anbefaling fra Utdanningsdirektoratet.

Halvparten av skolene følger ikke myndighetenes anbefaling om at julegudstjenester er noe elevene aktivt bør melde seg på, viser en rundspørring Kommunal Rapport har gjort.

  • Ntb

I rundspørringen, der over 500 rektorer er spurt, avdekkes det store forskjeller i hvordan julegudstjenester arrangeres på skolene her i landet.

Les også

Skolene dropper julegudstjeneste på Voss

Tallene viser at én av fem skoler ikke har julegudstjenester i det hele tatt, og kun én av to skoler ber om aktiv påmelding fra elevene. I tillegg har bare én av fem skoler et alternativt tilbud til elever som ikke ønsker å delta.

Utdanningsdirektoratet fraråder skolene å definere skolegudstjenesten som en avslutning og anbefaler aktiv påmelding.

- Litt rart å late som at jul først og fremst handler om reinsdyret Rudolf og snømannen Kalle

I år blusset debatten om skolegudstjenestene opp igjen, etter at det ble kjent at rektorene på Voss ønsket å droppe det tradisjonelle arrangementet. Skolen løste floken ved å omdøpe julegudstjenesten til en julesamling fri for bønn og forkynnelse.

Barneskole ber foreldre om tillatelse til å gå rundt juletreet

– I gudstjenesten starter presten med å si «la oss be». Hadde han gjort det under julesamlingen, hadde han inkludert elevene i bønn. Men det gjør han ikke nå, derfor blir dette et inkluderende tilbud til alle, sa kommunalsjef i Voss kommune, Else Berit Kyte til Kommunal Rapport i forrige uke.

Foreldre

Nyhetsbrev Få smarte tips fra eksperter og gode forslag til løsninger på store og små utfordringer du møter i livet som forelder. Rett i innboksen.

Les mer om

  1. Jul
  2. Skole
  3. Debatt
  4. Utdanningsdirektoratet