Mange elever blir ikke spurt om julegudstjenester

Halvparten av skolene følger ikke myndighetenes anbefaling om at julegudstjenester er noe elevene aktivt bør melde seg på, viser en rundspørring Kommunal Rapport har gjort.

Tall fra Kommunal Rapport viser at én av fem skoler ikke har julegudstjenester i det hele tatt, og kun én av to skoler ber om aktiv påmelding fra elevene i tråd med anbefaling fra Utdanningsdirektoratet.

I rundspørringen, der over 500 rektorer er spurt, avdekkes det store forskjeller i hvordan julegudstjenester arrangeres på skolene her i landet.

Les også

Skolene dropper julegudstjeneste på Voss

Tallene viser at én av fem skoler ikke har julegudstjenester i det hele tatt, og kun én av to skoler ber om aktiv påmelding fra elevene. I tillegg har bare én av fem skoler et alternativt tilbud til elever som ikke ønsker å delta.

Utdanningsdirektoratet fraråder skolene å definere skolegudstjenesten som en avslutning og anbefaler aktiv påmelding.

- Litt rart å late som at jul først og fremst handler om reinsdyret Rudolf og snømannen Kalle

I år blusset debatten om skolegudstjenestene opp igjen, etter at det ble kjent at rektorene på Voss ønsket å droppe det tradisjonelle arrangementet. Skolen løste floken ved å omdøpe julegudstjenesten til en julesamling fri for bønn og forkynnelse.

Barneskole ber foreldre om tillatelse til å gå rundt juletreet

– I gudstjenesten starter presten med å si «la oss be». Hadde han gjort det under julesamlingen, hadde han inkludert elevene i bønn. Men det gjør han ikke nå, derfor blir dette et inkluderende tilbud til alle, sa kommunalsjef i Voss kommune, Else Berit Kyte til Kommunal Rapport i forrige uke.