Ernæringstest av sjokoladepålegg: Over halvparten får stryk

Og ingen får høyere enn terningkast fire.

UTVALGET: Blant disse er det ingen som får terningkast fem eller seks.

Ønsker du noe søtt på brødskiven, kan du velge mellom syltetøy, prim, brunost, nøttepålegg, sjokoladepålegg eller andre søtpålegg som Sunda, Hapå og Banos.

Skal du tenke sunnhet, bør du gå for brunost eller prim beriket med jern. Da får du ikke bare jern, men også jod og andre viktige næringsstoffer.

Mange er dessuten ikke klar over at peanøttsmør er et sunt alternativ. Syltetøy uten altfor mye sukker inneholder vitaminer og antioksidanter, og kan også være greit å spise.

Består nesten bare av sukker

Sjokoladepålegg, Sunda og Banos er derimot noe du ikke bør velge til hverdags – hverken til deg selv eller barna. Disse påleggene består stort sett bare av sukker og fett, og veldig lite andre næringsstoffer.

For aktive barn som spiser sunt ellers, er det selvfølgelig ikke så¨farlig å spise en skive med søtpålegg innimellom. Men, hva skjer når man først har kjøpt en boks med et av disse påleggene? Klarer man å la det stå, og kun bruke det én gang iblant? Neppe ...

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Les også

Test av halvstekte brød: Inneholder mer salt enn ferskt brød

Les også

Test av blåbærsyltetøy: Mest bær i vinnerne

Les også

Sunn snacks i sommer? Sjekk hva som er best i test

Noen inneholder fremdeles palmeolje

Det har vært mye fokus på palmeolje de siste årene og norske matvareprodusenter har fjernet palmeolje i de fleste av sine matvarer. Dette gjelder også sjokoladepålegg som tidligere inneholdt betydelige mengder palmeolje.

Men det finnes unntak; noen av sjokoladepåleggene som kan kjøpes i norske butikker inneholder fremdeles palmeolje.

Mye sukker i de fleste

Til tross for at mange av søtpåleggene nå inneholder gunstigere fett enn tidligere, er det fremdeles ikke til å komme unna et disse påleggene inneholder store mengder sukker. Det er par unntak blant vinnerne. De inneholder inulin; en type fiber som smaker søtt, eller kunstig sukker.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.