Foreldreliv

Sex etter graviditet og fødsel: – Det var ikke akkurat magisk i starten

Her er jordmorens tips om hvordan komme i gang med sexlivet igjen.

Stine og Jakob Næss-Hartmann ble foreldre for snart ett år siden. Det har forandret sexlivet.
  • Kathrine Humberset
    Journalist

– Jeg var med på fødselen og så hva som foregikk der nede, så det føltes ikke naturlig å skulle hoppe til køys den første uken. Begge var innforstått med tingenes tilstand.

Jakob Næss-Hartmann (33) bærer på sønnen Storm hjemme i stuen på Nesodden utenfor Oslo. I mars i fjor ble han og Stine Næss-Hartmann (35) foreldre for første gang.

– I svangerskapet var jeg veldig klar på at visse ting kunne skje under fødselen, og at sexlivet kom til å bli annerledes etterpå. Vi er såpass åpne som par, så for oss var det enkelt å prate om slike ting. Det gjorde at jeg ikke bekymret meg nevneverdig, sier Stine.

Les jordmorens tips lenger ned i saken.

Snakk sammen om eventuelle bekymringer for sexlivet. Hvis det er vanskelig å prate om, kan det være et alternativ å skrive det ned for hverandre, tipser paret.

Store forskjeller

Det finnes lite forskning på når par vanligvis tar opp sexlivet igjen etter en fødsel. Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff erfarer at forskjellene er store.

– Overraskende mange kommer tidlig i gang og har allerede hatt sex før seksukerskontrollen. Andre er langt ifra klare. Noen føler seg mer sexy etter en fødsel, mens andre føler det stikk motsatte. Som regel tar det tid før kroppen normaliserer seg.

Hun opplever at par som har opprettholdt sexlivet gjennom svangerskapet, ofte er opptatt av å komme raskt i gang igjen etter fødselen. Studier har vist at småbarnsforeldre som ikke har hatt sex seks måneder etter at barnet er kommet til verden, har større vanskeligheter med å starte opp.

– Men et godt forhold er heller ikke ensbetydende med mye sex. Det kan like gjerne bety at man har en annen form for nærhet, påpeker Rummelhoff.

Leger og jordmødre har tidligere anbefalt å vente med sex til seks uker etter fødselen. Dette for å gi sår ro til å gro og unngå bakterier som kan føre til infeksjoner.

Rummelhoff understreker at man gjerne kan starte tidligere dersom man føler seg klar både fysisk og mentalt. De seks første ukene er det imidlertid anbefalt å bruke kondom ved samleie.

Sexlivet trenger ikke endres etter en fødsel. Det kan tvert imot bli bedre, påpeker jordmor i En god fødsel og fagrådgiver i appen Helseoversikt, Tonje Wessel Rummelhoff. – Mange opplever at de får et nærere og mer åpent forhold etter at de får barn. Det å bli foreldre kan tvinge paret til i større grad å prioritere sexlivet.

– Blir kjent med underlivet på nytt

Rummelhoff forteller at rifter, sår og blødninger i underlivet, samt usikkerhet knyttet til egen kropp, kan være årsaker til at nybakte mødre sliter med å ha sex. Hun beroliger med at de fleste plager forsvinner av seg selv etter noen uker.

– Det er ikke vanlig at man blør eller har vonde sting i ukevis. Det gror veldig fort nedentil. Dersom det ikke bedrer seg, bør man ta det opp med jordmor på seksukerskontrollen.

De psykiske sperrene er ofte verre enn de fysiske. Mange kvinner bekymrer seg for om de ser normale ut og om partneren fremdeles vil like dem etter at de har født, forteller jordmoren.

– Er man usikker på eget underliv, er mitt råd å ta frem et speil, og ta en titt. Bli kjent med underlivet på nytt, og forsøk å bli fortrolig med det som har skjedd. Stort sett er fantasien verre enn virkeligheten.

– Ikke magisk

Stine og Jakob Næss-Hartmann kan kjenne seg igjen i det jordmoren beskriver. Også Stine kjente på usikkerhet knyttet til det å skulle ha sex igjen etter fødselen.

– Jeg følte ingen press fra mannen min, men fra diverse Facebook-grupper og barselgrupper hvor det ble snakket mye om å komme i gang tidlig.

Paret var imidlertid opptatt av at terskelen for å komme i gang ikke skulle bli altfor høy. De prøvde seg derfor forsiktig frem.

– Jeg var usikker på om det ville kjennes annerledes ut både for ham og for meg, og om det ville være vondt. Det var mange tanker rundt det første ligget, sier Stine.

Hun forteller at det hele opplevdes rart i begynnelsen.

– Storm var i samme rom, så vi klarte ikke å slappe ordentlig av.

– Det var ikke akkurat magisk i starten, minnes Jakob.

– Intimiteten i et forhold er det som skiller en fra å være bare bestevenner, og det ble noe vi trengte til slutt, sier Jakob.

Skaffer barnevakt for å ha sex

For tiden er Jakob hjemme med sønnen i pappapermisjon. Våkenetter og aktive dager tærer på sexlivet.

– Det er en zoombie-tilværelse. Jeg blir sliten av at jeg ikke får noe egentid, så nå er det jeg som er litt bakpå, forteller han.

– Etter at Storm ble født, har «en kjapp en» fått ny betydning. Nå handler det om å ta en kjapp dusj, fremfor en kjapp en i senga, legger Stine til.

Likevel er ekteparet opptatt av å ta vare på det som skiller dem fra bare å være venner. Innimellom ber de naboene om å sitte barnevakt eller om å ta med sønnen på trilletur for å få tid til hverandre. Det har vært avgjørende for parforholdet, mener de.

– Og så er det blitt viktigere å være spontan og ha sex til andre tider enn det man er vant til. Vi har brukt lunsjen til å ha sex i stedet for å spise brødskive med brunost. Det er jo mulig nå i hjemmekontor-tider, sier Stine.

Stine og Jakob har skrevet opp tid til sex i kalenderen. Når det står nedskrevet, er det vanskeligere å glemme, mener de.

Jordmorens tips

Her er Tonje Wessel Rummelhoffs råd til par som ønsker å komme i gang med sexlivet etter graviditet og fødsel:

1. Mindre fokus på oppgaver, mer fokus på hverandre

I spedbarnstiden: Ha lav terskel for å bestille mat på døren, be om hjelp til å vaske huset, og sov når babyen sover. Ha fokus på familien, ikke på plikter. Ikke bry deg så mye om klokken, og dropp oppgaver som ikke er nødvendig. Har man et avslappet forhold til disse tingene, vil overskuddet og lysten til å være intim lettere komme tilbake.

2. Vær åpen med hverandre

Snakk med partneren din om hva du tenker og føler. Dersom du som nybakt mor sliter med fysiske plager eller eget kroppsbilde, vil det som regel hjelpe å sette ord på det. Gjør partneren din trygg på at det ikke handler om mangel på kjærlighet. Han eller hun kan ikke vite hva som er i veien om du ikke er åpen om det.

3. Diskuter alternativer

Dersom samleie føles uaktuelt: Snakk sammen om alternative måter å være nær på. Er det andre ting dere kan gjøre som tilfredsstiller partnerens behov for sex?

4. Knipeøvelser

Trening av bekkenbunn har som mål å styrke muskulaturen i underlivet. Dette bidrar til å hindre urinlekkasje og senere nedsig av livmoren. I tillegg kan et sterkt bekken øke den seksuelle lysten hos kvinnen. Start med knipeøvelser i svangerskapet, og fortsett etter fødselen.

5. Glidemiddel

Mange kvinner opplever tørre slimhinner etter fødsel og mens de ammer. Glidemiddel kan være til hjelp. Dersom dere bruker kondom, må glidemiddelet være vann- eller silikonbasert. Oljebasert glidemiddel kan ødelegge kondomet.


Har du tips til temaer som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.

Les også

Få smarte råd og tips om livet med barn rett i innboksen din.

Les mer om

  1. Sex
  2. Graviditet
  3. Fødsel
  4. Svangerskap
  5. Samliv
  6. Barn
  7. Hverdagsliv