Forbrukerrådet mener kun åtte av 45 solkremer kan godkjennes

Sjekk hvilke solkremer Forbrukerrådet mener du bør velge.

IKKE GODKJENT: Også solkremer for barn kommer dårlig ut i årets solkremtest.

Forbrukerrådet har i år tatt for seg 45 solkremer fra markedet, og sjekket dem for miljøskadelige-, hormonforstyrrende- og allergifremkallende ingredienser, som igjen kan føre til konsekvenser som kreft og nedsatt fruktbarhet.

16 av dem får røde fjes, 21 får middels karakter og kun åtte av dem får smilefjes og er dermed godkjent.

SE HELE OVERSIKTEN HER

Skuffet

Også i apotekets hyller finnes kremer som får dårlig karakter. Forbrukerdirektør Randi Flesland mener resultatet er nedslående.

– At åtte av kremene får grønt, viser at det går an å lage solkrem uten risikostoffer. Vi er derfor skuffet over at så mange solkremer ikke blir godkjent. Vi mener dessuten at butikkene må bli strengere på hvilke kremer de velger å ta inn, sier hun.

UTVALG: Disse solkremene er testet av Forbrukerrådet.
Les også

Over halvparten av utenlandsreisende skal hit i sommer

Fraråder gravide og barn å bruke enkelte solkremer

Flesland poengterer at hvert enkelt produkt ikke utgjør en risiko alene, men at såper, leppepomader, deodoranter og andre produkter som inneholder hormonforstyrrende stoffer, samlet øker risikoen.

– Gravide og barn er spesielt sårbare, og vi ber dem unngå kremene som kommer dårligst ut i testen, mener forbrukerdirektøren.

Testens taper er en krem som er rettet mot barn.

– Det er forferdelig trist og helt unødvendig, kommenterer Flesland.

VELG NØYE: – Det er viktig å beskytte seg mot solen, men kjøp en krem som ikke inneholder skadelige stoffer, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.
Les også

Hvor lenge holder solkremen seg?

Mener å se allergifremkallende stoffer i solkrem for sensitiv hud

Også solkrem for sensitiv hud bør man også være obs på, sier Forbrukerrådet, som mener flere av disse inneholder allergifremkallende stoffer.

– Her må man være nøye på hvilken krem man velger. Sjekk ingredienslisten før du kjøper, råder leder i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Hun har en klar oppfordring til forbrukere:

– Bruk forbrukermakten til å si ifra om at vi ønsker solkremer som ikke er skadelige for oss, og velg de solkremene som kommer ut på grønt.

Apotek svarer

Apoteket Boots sine produkter kommer dårlig ut i testen, og Flesland mener de har en jobb å gjøre.

Kommunikasjonsansvarlig for apoteket, Anne Margrethe Aldin Thune, svarer slik på kritikken:

«Våre produkter er trygge. Våre produkter inneholder kun lovlige stoffer. Vi forholder oss til gjeldende lovverk og krav til kosmetiske produkter. Alle våre produkter inneholder stoffer som er godt dokumenterte og i mengder som er i henhold til gjeldende lovkrav. Hvis det er knyttet bekymringer til noen av disse stoffene forventer vi at det gjøres endringer i lovkravene.»

Hun skriver videre:

«Diskusjonen rundt parabener er komplisert. Vi håper at Forbrukerrådet tar allergiske reaksjoner som følge av alternativer til parabener på alvor. Slike reaksjoner ser vi stadig oppslag om. Parabenene som finnes i voksenvariantene av Soltan, er lovlige og veldokumenterte konserveringsmidler.»

  • Mer om diskusjonen rundt parabener kan du finne for eksempel her eller her.

Bransjen: Vi tar ingen risiko

Kosmetikkleverandørenes forening mener at Forbrukerrådets metoder og klassifisering er uten vitenskapelig grunnlag og dermed nytteløs som veiledning for forbrukerne.

«Vi beklager nok en gang at Forbrukerrådet villeder forbrukerne med denne informasjonen. Kjøper du kjente merkevarer skal ikke disse medføre helsefare på noen måte,» skriver Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening i en e-post.

Han poengterer videre at det er et solid regelverk rundt kostmetiske produkter, og særlig strenge regler på varer rettet mot barn.

«Industrien tar ingen risiko når det gjelder sikkerheten til produktene og utfører ekstra risikovurderinger for barneprodukter, slik regelverket krever,» skriver han videre.

Les også

Spanske og britiske pedagoger besøkte norsk barnehage: Dette ble de mest overrasket over

Kreftforeningen: – Ikke kutt ut solkremen

Kreftforeningen mener testene gjør det enklere for forbrukeren å få oversikt over hvilke kremer som inneholder stoffer som er bastende for miljøet, allergifremkallende og hormonforstyrrende, men sier det viktigste er å ikke kutte ut solkremen.

– Det viktigste man kan gjøre for å forebygge hudkreft er ikke å bli brent. Vår oppfordring er å bruke nok solkrem når du smører deg og minst faktor 15. Solkremen er et nødvendig supplement til andre måter å beskytte seg på, sier leder for forebyggende avdeling, Ingrid Stenstadvold Ross.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.