Foreldreliv

Slik lærer du barnet å sykle

— Før barnet lærer å sykle, må det lære å bremse, stanse og sette foten ned. Det syndes det mye mot.

  • Kristine Grue Langset

— Hei på deg, Albert!

Erik Giske Stokker (5) har splitter nye, skinnende joggesko. Han prøver tohjulssykkelen sin og roper og vinker iherdig da han oppdager bestekompisen fra barnehagen.

Vi er i bilfrie og ildylliske Mærradalen på Røa i Oslo.

Carina Henske fra Trygg Trafikk har fått med seg nabogutten Erik. Sammen skal de vise oss steg for steg hvordan man går frem for å lære å sykle på en tohjulssykkel.

Barn mellom 6-15 år er mer utsatt for sykkelulykker enn andre aldersgruppe, ifølge organisasjonen.

Viktig å føle seg trygg

— Nå i dag bruker vi kort tid, og gjør oss unna med alle stegene. Men i virkeligheten er det naturlig å bruke dager og eventuelt uker, forteller Henske.

Ifølge Trygg Trafikk er barn flest mellom 3 og 5 år når de lærer å sykle på to hjul.

GØY PÅ SYKKEL: Få ting kan slå sykling i nabolaget en varm forsommerettermiddag. Carina Henske fra Trygg Trafikk viser og instruerer Erik Giske Stokker (5). Foto: Kristine Grue Langset

— Er det et problem hvis foreldre blir for ivrige og går for fort frem? - Ja, det er viktig at sykling ikke blir en negativ læringsopplevelse. Barnet må ha lyst og må være motivert, det er mye viktigere enn at barnet absolutt skal lære å sykle. Foreldre må dessuten se an barnet, det er veldig viktig at det føler seg trygt gjennom alle stadiene i prosessen, legger hun til.

Stegene

Her er Trygg Trafikks metode for hvordan lære et barn å mestre tohjulssykkelen alene:

1. Hold bak på sykkelen mens du går fort. Si: «Brems, stans og sett ned benet». Gjenta dette til du føler at barnet kan det, og det går noenlunde automatisk.

2. Så forteller du at du vil gi barnet fart på sykkelen, men at det ikke skal tråkke pedalene rundt. Du skyver sykkelen i fart og slipper den, og etter noen meter ber du barnet stanse.

3. Gjenta det samme, bortsett fra at du nå ber barnet om å tråkke et par ganger rundt på pedalene før det stanser. Øk antall tråkk etter hvert.

4. Siste punkt er at barnet selv setter sykkelen i fart. Lær det å sette den ene foten på pedalen i stilling «5 over 12», og tråkke denne ned samtidig som det skyver fra med den andre foten som det har i bakken. Da er det lett å få sykkelen i fart.

Bilfritt øvingsområde

Trygg Trafikk mener sykkel-læring må skje i et bilfritt område.

— Det er også veldig viktig å tenke på at før man lærer barnet å sykle, så må man lære å bremse, stanse sykkelen og sette ned foten. Det syndes det mye mot, mener Henske.

- Hvorfor er det viktig at barn lærer å sykle?

— Det er viktig for balansen, det å utvikle fysiske ferdigheter og ikke minst fordi dette er det første kjøretøyet barnet lærer seg. På sikt skal man lære trafikkregler og hvordan sykle i blandet trafikk og ute på veien.

Se også disse morsomme videoene:

Les også

  1. Ask (6) bestemte seg for å få ut den løse tannen ved hjelp av en fjernstyrt bil

  2. Ostetyven Molly (2) er sett av over en million

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst

Nyhetsbrev Få smarte tips fra eksperter og gode forslag til løsninger på store og små utfordringer du møter i livet som forelder. Rett i innboksen.

Les mer om

  1. Barn og unge