Plager og skader i sommer: Dette har legene alltid med seg på tur

Det er én aktivitet som står for de mest alvorlige ulykkene.

Barn utforsker nye arenaer på sommeren. – Ukjent terreng betyr også noen ekstra snublesteiner, sier lege Ketil Størdal.

Skrubbsår, myggstikk og solbrent hud er noen av de mange plagene vi kan oppleve å få om sommeren.

Lege ved Reiseklinikken, Gunnar Hasle, sier kuttskader under føttene i forbindelse med bading, og torner og fliser når man går barbent, er vanlig.

– Å brenne seg på brennmanet er også kjent for mange. Det er veldig vondt, men trenger ingen behandling, påpeker han. Vanligvis forsvinner svien etter en halvtimes tid.

Ketil Størdal er barnelege og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Han forteller at insektstikk stort sett er ufarlig, men at det likevel er noen ting man bør være oppmerksom på:

– Dersom de klør mye, kan stadig kloring på skorper gi inngangsport for hudbakterier og infeksjoner i huden. Noen få utvikler allergiske reaksjoner på stikk fra veps og bier. I noen tilfeller kan de være skumle – spesielt ved mange stikk på en gang.

Noen mikrober trives ekstra godt på solvarm hud og i badevannet.

– Enkelte år ser vi ekstra tilfeller av brennkopper om sommeren. De kan vises som skorper og små byller i huden. Svømmekløe, som kommer av en liten larve som trives i ferskvann, er også et typisk sommerfenomen, forteller Størdal.

Gunnar Hasle (til venstre) og Ketil Størdal.

Dette bør du ta med deg

Men hva er egentlig lurt å ha med i førstehjelpsskrinet når vi skal på ferie?

Dette er hva de to legene mener er essensielt å ha med i bagen:

Sårrens og plaster

– Barbeint i sand og sjø er det lett å få små sår på føttene. God rensing av sårene med rent vann eller sårrens for å få bort bakterier og sand, er det viktigste man kan gjøre. Om man er uheldig å få trefliser eller kråkebollepigger inn, må disse ut, sier Størdal.

Pinsett, nål eller sprøytespiss

– For å bli kvitt flis i foten, pigger fra kråkeboller eller flått – livet blir lettere med godt redskap som pinsett og nål, mener Størdal.

– Jeg drar ikke ut i naturen uten sprøytespisser. De bruker jeg for å fjerne fliser og lignende, forklarer Hasle.

Spritbaserte håndvaskløsninger

– Antibac og lignende er spesielt viktig denne sommeren. Dette er et godt alternativ dersom du ikke har tilgang til såpe og rennende vann, sier Størdal.

Lokalbedøvende salve

– Xylocain er en lokalbedøvende salve som er nyttig. Den kan brukes til å lindre kløe og svie etter møte med insekter, brennmaneter eller ved mindre forbrenninger, tipser Størdal.

Paracet

– Praktisk å ha som smertestillende, mens det er lite grunn til å gi medisiner ved feber som ikke ledsages av smerter, påpeker Størdal.

Ta også med faste medisiner i tilstrekkelig mengde dersom du bruker det.

– Nå blir jo ferien for de fleste i Norge. Bør vi tenke annerledes på hva vi pakker i førstehjelpsskrinet som er med på tur?

– Fordelene med Norgesferie er opplagte. Vi møter vanligvis ikke nye mikrober og trenger neppe medisiner mot turistdiaré eller malaria. Dessuten har vi lettere tilgang til helsetjenester som vi kjenner igjen, slik at bekymringene blir mindre om noe skulle oppstå, mener Størdal.

Bade- og brannulykker er farligst

Både Størdal og Hasle mener de farligste skadene oppstår under bading. Det å lære barna å svømme er noe av det viktigste man kan gjøre som forelder, understreker de.

– Barn trenger full oppmerksomhet under bading. Konsekvensene kan bli svært alvorlige av kortvarig uoppmerksomhet. Barna må gjerne bruke redningsvest dersom de oppholder seg lenge i og ved vannet, mener Størdal.

Han legger til at en annen type ulykke de ser hvert år, oppstår i forbindelse med omgang med tennvæske.

– Tennvæske har ingenting i gamle brusflasker å gjøre. Skulle barnet drikke av flasken, er det viktigste å unngå at det kommer opp igjen og i kontakt med luftveiene. Ingen finger i halsen.

Når det kommer til brannskader, er det rask nedkjøling som gjelder for å lindre smertene og minske skadene.

– Bruk gjerne rennende kjølig vann eller kalde rene omslag, sier Størdal.


Har du tips til temaer som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.