Foreldreliv

Ny forskning: ADHD øker sannsynligheten for å bli forelder som tenåring

– Mange er impulsive og tenker ikke i like stor grad over konsekvensene.

UNGE FORELDRE: Tenåringer med ADHD har langt større sannsynlighet for å bli unge mødre og fedre enn sine jevnaldrende, viser dansk forskning.
  • Kathrine Humberset
    Journalist

Tenåringer med ADHD har langt større sannsynlighet for å bli unge mødre og fedre enn sine jevnaldrende. Det viser en ny dansk studie fra Aarhus Universitet.

Ifølge studien får mennesker med ADHD dobbelt så ofte barn som tenåringer sammenlignet med unge uten ADHD. I studien er tenåringer definert som unge mellom 12 og 19 år.

– Dette er helt ny kunnskap som er veldig viktig. Man vet nemlig fra andre studier at det å bli forelder som tenåring er forbundet med økt risiko for en lang rekke negative konsekvenser – både for de unge foreldrene og for deres barn, sier førsteforfatter på studien og lektor, Søren Dinesen Østergaard, til det danske forskningsnettstedet videnskab.dk.

EKSPERT: Heidi Aase, psykolog og avdelingsdirektør i avdeling for barns utvikling i Folkehelseinstituttet.

– Spennende studie

Østergaard mener man bør sørge for at unge tenåringer med ADHD får tilstrekkelig seksualundervisning. Han får støtte av psykolog og avdelingsdirektør i avdeling for barns utvikling i Folkehelseinstituttet, Heidi Aase. Hun har forsket på ADHD.

– Studien er interessant fordi dette er noe som er diskutert lenge; at hyperaktivitet kan bidra til risikabel seksuell adferd. Det har imidlertid ikke vært underbygget så godt med data, så det å få det dokumentert er veldig spennende. Det at studien kommer fra Danmark, gjør den enda mer relevant for oss i Norge, sier Aase.

Les også

Barnepsykolog om trassalderen: – Det er to ting du aldri bør gjøre

MER KUNNSKAP: Ekspertene mener studien viser behov for bedre seksualundervisning for alle barn og unge.
Les også

– Søskensjalusi kan vare hele livet

Tar sjanser

Tidligere forskning har vist at ADHD er forbundet med tidligere seksuell debut, flere sexpartnere og en større tendens til ubeskyttet sex.

Aase antar at dette kan knyttes opp mot symptomene til unge med ADHD:

– Mange er impulsive og tenker ikke i like stor grad over konsekvensene når de blir revet med. De liker gjerne risiko og spenning, så det går an å tenke seg at de i større grad tar sjanser i situasjoner som innebærer seksuell kontakt, sier Aase.

Les også

Flytte hjemmefra for første gang? Dette må du kunne

Trenger økt fokus på risiko

Forskerne bak studien har også tatt høyde for andre faktorer som kan påvirke sammenhengen mellom ADHD og det å få barn tidlig. De har blant annet sett på det faktum at barn og unge med ADHD oftere kommer fra vanskeligere sosiale kår – noe som kan øke risikoen for å bli forelder i ung alder.

De korrigerte resultatene tyder på at ADHD likevel fordobler risikoen.

Aase mener studien er en viktig påminner for voksne som arbeider med barn og unge.

– Bedre seksualundervisning generelt, sammen med økt fokus på konsekvenser er viktig – det gjelder for alle barn og unge. Og for dem med ADHD er behovet kanskje enda større når det gjelder å få gjentatt og tydelig informasjon.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

Les mer om

  1. Skole
  2. Folkehelseinstituttet
  3. Ungdom
  4. Familie
  5. Aarhus