Foreldreliv

Etter 11 prøverørsforsøk og en antibiotikakur, lyktes de i å bli foreldre – på egen hånd

Paret ville prøve én siste ting. Løsningen fant de i Hellas.

ENDELIG: Omsider gikk babydrømmen i oppfyllelse for Christine Aasland og samboeren Christian.
  • Babyverden.no
  • Maren Eriksen
Nyhetsbrev Vil du ha smarte foreldretips rett i innboksen?

3. april fyller William ett år. Da er det over fem år siden foreldrene hans begynte på det som skulle bli en lang vei mot å bli mamma og pappa.

FIN PJOKK: William er en etterlengtet liten gutt.

— Vi ønsket oss barn fra dag én, og avgjørelsen om å prøve å bli gravide var nøye gjennomtenkt. Vi ville være unge foreldre, og tenkte det passet godt å få barn mens vi studerte, forteller Christine Aasland (26). Nå er de glade de begynte prøvingen så tidlig, for prøvingen skulle ta tre og et halvt år.

— Det er nok en verre prosess når en er eldre. Jeg tror jeg taklet hormonene bra siden jeg var ung, og det var også enklere for oss å ta fri for å reise i forbindelse med forsøkene mens vi studerte, sier hun.

  • Tilsynelatende uskyldige spørsmål og kommentarer kan være vonde for de som bruker lang tid på å bli gravide. Her er tips til deg: 10 ting du ikke sier til noen som sliter med å få barn

7000 par behandles årlig

Anslag politikere og organisasjoner opererer med tilsier at et sted mellom hver syvende og hver tiende par i fruktbar alder sliter med å få barn.

På verdensbasis er over fem millioner barn født etter befruktning utenfor kroppen. I Norge er dette tallet omlag 26.000 barn.

Det gjøres rundt 7000 behandlinger i Norge og det fødes om lag 2000 barn pr år. Det vil si at andelen barn født etter assistert befruktning er fire prosent av alle fødte i Norge, ifølge Store norske leksikon.

11 tilsynelatende perfekte forsøk

Christine Aasland og samboeren begynte prøvingen i januar 2011. På høsten var de hos gynekolog og tok tester. Testene viste at samboerenssædkvalitetvar dårlig.

Etter tre måneder med endret kosthold, regelmessige besøk hos akupunktør og bruk av diverse vitaminer, tok han ny test. Den var litt bedre, men sædkvaliteten var fortsatt dårlig. (Les hele historien og prosessen rundt paret her.)

Det første prøverørsforsøket med ISCI (hvor en utvalgt sædcelle sprøytes inn i egget) var i mars 2012. Et perfekt firedelt egg ble satt, men Aasland ble ikke gravid.

Hvert av de neste ti prøverørsforsøkene var også tilsynelatende perfekte. De gjorde alltid noe annerledes i håp om at det var det som skulle til. Én gang ble Aasland gravid, men mistet allerede i uke 5+1. * Bidronning eller kanel? Har du prøvd ulike kjerringråd for å øke sjansene for å lykkes i å bli gravid? Her forklarer ekspertene hvilke råd du kan prøve!

Fikk spennende svar fra utlandet

- Vi hadde mistet håpet litt mot slutten, men var ikke klare for å få en slik beskjed i så ung alder. Vi følte at vi ikke hadde prøvd absolutt alt, og bestemte oss for å satse én siste gang. Vi sendte alt av papirer og prøveresultater til ti forskjellige klinikker i utlandet, og fikk mange spennende svar, sier Aasland.

IKKE RUTINE I NORGE: Det er ikke vanlig i Norge å undersøke rutinemessig for Ureaplasma hvis det ikke er andre funn og symptomer som skulle tilsi en mulig sammenheng, ifølge Jon Hausken ved klinikk Hausken i Haugesund.

Svaret fra klinikken i Hellas var det som paret syntes hørtes mest spennende ut. De sendte en prøve med menstruasjonsblod til dem, og fikk den sjekket for infeksjoner.

— Vi testet positivt på Ureaplasma Species, og fikk resept på hver vår antibiotikakur. Min varte i 25 dager, og Christians i 40 dager, forteller Aasland.

Etter endt kur dro de til klinikken i Hellas, Serum S.A, for nye tester og undersøkelser. Infeksjonen var borte, og sædkvaliteten hadde økt dramatisk og var nå normal.

— Vi var egentlig litt skuffet da de på klinikken sa at det ikke var vits i å planlegge prøverørsforsøk, fordi de mente vi ville klare det på egenhånd. Jeg klarte ikke å tro at vi plutselig skulle klare det, sier Aasland.

Men allerede i den første syklusen etter hjemreise ble Aasland gravid.

Her er bildene du aldri har sett maken til:

Les også

Se de fantastiske fødselsbildene!

Kan gjøre det samme i Norge

Jon Hausken ved klinikk Hausken i Haugesund mener en tilsvarende undersøkelse og påfølgende antibiotikabehandling kunne skjedd her til lands også.

— Man vet at infeksjoner i mannens kjønnsorganer kan gi nedsatt sædkvalitet og dermed også redusert fertilitet, og også embryokvalitet. Dette gjelder også Ureaplasma. Litteraturen er imidlertid sprikende på dette feltet, sier Hausken.

Jeg vil ikke anbefale andre å reise til Hellas tidlig i prøveprosessen, men kanskje hvis det ikke går – selv om alt ser lovende ut? Kanskje kan vår historie hjelpe andre som sliter, eller som kanskje har gitt opp. Christine Aasland

Han forklarer at i Norge har det ikke vært vanlig å undersøke rutinemessig for Ureaplasma hvis det ikke er andre funn og symptomer som skulle tilsi en mulig sammenheng.

— Det er ingen dum idé at bakterier i kjønnsorganene kan skape problemer, og at antibiotika kan virke. Men oftest ser vi liten effekt både når det gjelder sædkvalitet og resultater etter IVF, forteller han.

- En del blir nok lurt her

Infeksjonen Ureaplasma Species finnes hos mange som lykkes helt fint i å bli gravide.

- Generell bruk av antibiotika ville nok ødelegge for flere enn det hjalp dersom man skulle gitt det til alle som ikke ble gravide. Men vi kan ikke utelukke at det kan hjelpe noen, mener Hausken.

Han sier at han også har hatt pasienter som har fått hjelp ved klinikken i Hellas.

— En del blir nok lurt her. De tar prøver vi allerede har tatt, og tror de gjør noe nytt. Vi kan godt prøve å gi antibiotika vi også, og gjør det også hos flere menn og kvinner uten at vi føler at dette har gitt oss resultater, sier han.

Hausken sier vi skal være forsiktige med å tro at vi er best i verden på området, men mener også at mange blir lurt når klinikker i utlandet skal tjene penger.

— For de fleste har ikke antibiotika noen effekt, mener Hausken.

Klinikkdirektør ved Serum IVF services, Penny Abatzi, svarer følgende på Hauskens kommentarer.

— Svaret fra den norske legen overrasker oss, da det er bred enighet om, og ingen tvil om at infeksjon i mannens genitalia kan ha en markant påvirkning på sædkvaliteten og dermed påvirke parets fertilitetssjanser, skriver Abatzi i en epost.

-Det er ingen vidunderkurer i medisinen, men sannheten er at det er en veldig virkningsfull behandling, absolutt verdt et forsøk for mange menn.Basert på våre erfaringer, antiobiotika i kombinasjon med antioksidanter virker hos 86 prosent hos menn med forringet sædkvalitet, sier hun videre.

Les også

Kortere ventetid for adopsjon

En tøff påkjenning å prøve så lenge

Paret er ikke bitre for at antibiotika ikke ble prøvd tidligere i prosessen.

— Det hadde selvfølgelig vært enklere om vi fant ut av det tidligere, men prosessen har vært verdt det. Men uten vår research hadde vi ikke hatt gutten vår, sier Aasland.

Hun forteller at hun har lest tusenvis av sider om prøverør. Fordi alle prøverørsforsøkene har vært i offentlig regi, har de kostet mer i innsats enn i kroner og øre. Paret regner med at de har brukt mellom 100.000 og 150.000 kroner på drømmen om barn.

ALTOPPSLUKENDE: - Prøvingen var altoppslukende. Det var tøffe år følelsesmessig, og vi var alltid i prosessen med å forberede eller gjennomføre prøverørsforsøk, forteller Christine Aasland og samboeren Christian.

— Vi kan jo aldri være sikre på at det var antibiotikakuren som var utslagsgivende, men den bedret jo Christians sædkvalitet dramatisk, så vi tror det var derfor vi endelig lyktes, sier Aasland. Hun understreker at deres erfaring med prøverør her til lands har vært veldig fin.

Les også

Jordmorforeningen: - Det er lurt å fortelle om graviditeten tidlig

— De er flinke i Norge, og for de fleste er det de gjør nok. Men så er det noen av oss som trenger mer hjelp og andre undersøkelser . Jeg vil ikke anbefale andre å reise til Hellas tidlig i prøveprosessen, men kanskje hvis det ikke går – selv om alt ser lovende ut? Kanskje kan vår historie hjelpe andre som sliter, eller som kanskje har gitt opp? sier Christine.

— Prøvingen var altoppslukende. Det var tøffe år følelsesmessig, og vi var alltid i prosessen med å forberede eller gjennomføre prøverørsforsøk. Jeg klarte ikke å ta pauser i prøvingen, for jeg ville ikke klart å tenke på noe annet uansett. Og det er klart at vi mistet litt av gnisten og håpet etter hvert. Mot slutten gikk jeg til psykolog. Jeg skjønner at slike påkjenninger kan gå utover parforholdet, men vi kom styrket gjennom det, sier Aasland.

- Jeg var ekstremt redd og utrolig lykkelig

I april 2015 kom deres svært etterlengtede barn.

Etter mange år med symptomjakt klarte ikke Aasland å tro at det kunne være sant at hun var gravid.

— Det var mye følelser i starten. Jeg var ekstremt redd og utrolig lykkelig. Jeg var litt dårlig de første månedene, men det var så ubetydelig. Det var fantastisk å være gravid. Jeg elsket å kjenne spark, følte meg flott, og vi lot oss fylle av de gode forventningene, sierhun.

GODT NYTT: I Hellas fikk paret gledelige nyheter, og legene ved klinikken mente de ikke trengte prøverørsforsøk, men ville lykkes på egen hånd.

Aasland forteller at hun nyter å være mamma. De håper også at William skal få søsken etter hvert.

— Vi setter nok ekstra pris på å være foreldre, for det er jo ikke noen selvfølge at man lykkes i å få biologiske barn, sier hun.

Les også:

29 ting bare de som har vært gravide (og født) skjønner

Slik påvirkes du som voksen, ifølge eksperter og forskning.

Les også

  1. Enebarn eller søskenflokk - hva er best?

  2. Hun gjorde det eksperter trygler norske kvinner om å gjøre

  3. Slik har de kvalitetstid med barna: arbeiderklassen, finanseliten og de høyt utdannede

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egenFacebook-gruppeog Twitter-profilforFamilie og oppveks

Les mer om

  1. Helse
  2. Svangerskap