Slik vil de hjelpe ukrainske barn som kommer til Norge

Mange barn fra Ukraina kan komme til Norge. På Evje skole i Bærum har de en plan for hvordan de kan hjelpe dem.

Mange av barna på Evje skole fikk stille spørsmål til statsministeren. De lurte på alt fra Nato til om hvorfor Støre ville være statsminister.

På grunn av krigen er det mange familier som flykter fra Ukraina. Noen av dem ender opp i Norge. På Evje skole i Bærum er det barn fra over 50 land. Og de er klare for å ta godt imot dem som kommer fra Ukraina.

– Vi kan la dem være med å leke med oss og kanskje invitere dem med oss hjem. Eller så kan vi ta dem med på for eksempel fotball eller dansing, sier ni år gamle My Helen.

– Vi kan lære dem norsk. Og kanskje de kan lære oss litt ukrainsk, sier Hassan (9).

Lukas (fra venstre), Alexander, Frida, Mi Helen, Hassan og Nabay synes alle at det som skjer i Ukraina, er trist. Men de er klare for å bli venner med ukrainske barn som kommer til Norge.

Fikk besøk

Barna på fjerde trinn på Evje skole synes det som skjer i Ukraina, er veldig trist. I klassen har de barn både fra Russland og Ukraina.

Nylig fikk de besøk av statsminister Jonas Gahr Støre og kunnskapsminister Tonje Brenna. Da fikk barna stille mange spørsmål om det som skjer.

Kunnskapsminister Tonje Brenna og statsminister Jonas Gahr Støre fikk mange spørsmål om krigen.

Støre hadde en klar beskjed om hva barn i Norge kan gjøre for å hjelpe barn fra Ukraina:

Gjør det mest mulig som vanlig. Barn er barn. Vær med disse barna som du er med andre barn i skolegården. Det er den beste regelen, sier han.

Støre mener man også kan bruke litt tid på å lære dem norsk, finne ut hva de liker å gjøre, og ta dem med på det.

Da Støre og Brenna dro fra skolen, hadde alle barna samlet seg i skolegården og vinket og sa ha det.

Ikke russernes skyld

På grunn av krigen har mange land valgt å stenge russere ute fra forskjellige ting. Blant annet får ikke idrettsutøvere fra Russland konkurrere i utlandet.

Barna spurte om hvorfor folk fra Russland blir straffet når det er lederne i landet som har startet krigen.

– Det er noen som sier at russere er dumme, men de tar feil. Det er ikke deres skyld. Det er Putin som har startet krigen, sier Aleksander (9).

Familie i Ukraina

Han har familie fra Ukraina. De bor vest i landet, der det ikke er så mye krig. Aleksander går i klasse med barn fra Russland.

Han og klassekameratene synes det bare er fint om de får flere elever fra forskjellige land i klassen.

– Da kan vi lære nye språk. Og så kan vi få flere venner, sier han.