Eier du barnesetet Concord Reverso? Les dette.

Testvinner hos Forbrukerrådet viser seg å ha potensielt farlig beltestrammemekanisme.

BRUKER OBERVERTE MULIG SVAKHET: Forbrukerrådet er blitt gjort oppmerksom på en potensielt farlig mekanisme ved et bilsete som oppnådde toppskår i en barnesetetest nylig. Feilen er på mekanismen som sørger fort at barnet sitter trygt i setet ved sammenstøt.

Småbarnstolen Concord Reverso ble hos Forbrukerrådet testvinner og fikk rekordhøye 76 poeng i fjorårets store europeiske barnesetetestsom utføres av ADAC og ICRT.

Nå viser det seg at den har en potensielt farlig beltestrammemekanisme. Har du en slik stol, bør du snarest mulig undersøke mekanismen , skriver Forbrukerrådet ien pressemelding mandag.

«Vi skulle kjøre så kort»

Observant bruker

Det skal ha vært en observant forbruker som gjorde Forbrukerrådet oppmerksom på den potensielt farlige svakheten.

Concord Reverso har en åpen beltestrammemekanisme i fremre del av sitteputen. Beltestrammemekanismen skal sørge for at beltene som holder barnet fast i stolen forblir stramme etter at brukeren har trukket i en stropp.

Mange foreldre tar ikke hensyn til skaderisikoen ved å la små barn sitte i forovervendt sete, sier NAF.
Det har imidlertid vist seg at denne mekanismen kan feile, og at den dermed ikke klarer å holde beltet stramt. Dermed risikerer man at beltene ikke holder barnet skikkelig på plass i stolen ved kollisjon, rundvelt og andre dramatiske situasjoner.

Mer enn 700 solgt i Norge

Feilen er på seter produsert fra februar til desember 2015. Flere enn 700 av disse er solgt i Norge.

Norske forhandlere ble informert om problemet 7. januar i år, men hverken Concord eller butikkene har gjennomført noen informasjons— eller tilbakekallingskampanje, ifølge Forbrukerrådet. Det reagerer fagdirektør i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, sterkt på.

— Dette er et produkt samvittighetsfulle foreldre kjøper for å sikre sine små. Da må vi kunne stole på at det oppfyller hensikten. Det er derfor svært alvorlig at produsenten har oppdaget en feil, men ikke gjort noe for å rydde opp.

Sjekk ut denne testen:

Forbrukerrådet vil videre undersøke om eksisterende regelverk er godt nok når slik skjer.

— Vi vil se på om vi som forbrukere er godt nok sikret mot slike hendelser. Når en produsent eller butikk oppdager en feil som kan ha så alvorlige følger, må han ha plikt til å informere forbrukeren. Den forsiktige linjen selskapet har fulgt her, er definitivt ikke bra nok. Når du selger et produkt som skal være en trygghet for barna våre, har du et særlig ansvar, sier Instefjord.

Smuss

Ifølge produsent Concord GmbH oppstår problemet utelukkende hvis beltestramme-mekanismen tilsmusses av fremmedlegemer. Concord har derfor utviklet en såkalt «smussavviser».

Denne monteres over låsemekanismen og skal ifølge produsenten forhindre at problemet kan oppstå.

Produsenten Concord GmbH forteller til oss at det ikke var aktuelt å trekke bilstolen tilbake.

— Siden vi er sikre på at det ikke noen teknisk defekt ved stolen, og en ny laboratorietest viste at den fremdeles oppfyller sikkerhetskravene, bestemte Concord at vi ikke tilbakekaller produktet. Vi introduserte smussavviseren som kunden får med gratis, sier Stefanie Ruff i Concord GmbHs produktutviklingsavdeling.

Barnas Hus: Ikke informert

Barnas Hus er en av forhandlerne som har Concord Reverso i sitt sortiment.

— Vi har ikke fått informasjon fra produsenten om den potensielt farlige beltestrammemekanismen. Hadde vi fått det, ville vi på egenhånd trukket produktet. Vi har kun fått informasjon om smussavviseren som kunden kan få med gratis, sier daglig leder i Barnas Hus, Sølvi Foss.

— Vi er like opptatt av trygghet for forbrukerne som Forbrukerrådet. Barneseter er noe av det viktigste vi selger til småbarnsforeldre. Terskelen er veldig lav for tilbakekallinger og informasjon ut til kundene, legger hun til.

Kunder som har kjøpt den aktuelle bilstolen bes kontakte kjeden for å finne ut om den stammer fra det aktuelle partiet.

Tirsdag kom Barnas Hus med informasjonsskriv til produsenten og kundene hvor de blant annet skriver at de har besluttet å fjerne alle bilstoler/produkter fra Concorde i sine butikker inntil videre.