Foreldreliv

Spill med 3D-grafikk kan gi bedre hukommelse

Å utforske en detaljert spillverden kan ha samme effekt på hjernen som å vandre rundt i den virkelige verden.

SUPER MARIO: Deltagerne i en studie spilte en halv time, hver dag i to uker. Før og etter forsøket gjennomførte alle deltagerne en hukommelsestest. Det viste seg at de som hadde spilt Super Mario forbedret sine testresultater betydelig.

 • Forskning.no
 • Ulla Gjeset Schjølberg

En halvtime med Super Mario 3D World om dagen kan visstnok være god trening for hjernen din. Det mener i alle fall forskere fra University of California.

De rekrutterte en gruppe studenter til å spille enten super Mario eller Angry Birds. Det førstnevnte er tredimensjonalt og detaljert, mens det andre er mer passivt og todimensjonalt.

 • Minnene våre er knyttet til steder

Deltagerne spilte altså en halv time, hver dag i to uker. Før og etter forsøket gjennomførte alle deltagerne en hukommelsestest. Det viste seg at de som hadde spilt Super Mario forbedret sine testresultater betydelig. Angry Birds-spillerne hadde ingen betydelig forbedring.

Resultatene ble nylig publisert i The Journal of Neuroscience .

Rom for hukommelse

Craig Stark er en av forskerne bak denne studien. Han mener denne formen for spilling er ideell for å trene opp den delen av hjernen som heter hippocampus. Hippocampus er blant annet ansvarlig for både hukommelse og hvordan vi orienterer oss i et rom.

Han tror det er det er muligheten til å utforske nye romi 3D-spillene som skiller effekten de har fra de enklere spillene som Angry birds.

– For det første har de mye større områder å utforske. For det andre er de mye mer komplekse med mye mer informasjon tilgjengelig, sier han i en pressemelding.

ALZHEIMERS SYKDOM: Forskere mener denne formen for spilling er ideell for å trene opp den delen av hjernen som heter hippocampus. Hippocampus er blant annet ansvarlig for både hukommelse og hvordan vi orienterer oss i et rom. Skader på hippocampus kan blant annet knyttes til Alzheimers sykdom. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

Når du spiller slike spill bruker du hippocampus fordi du trenger å orientere deg i den digitale verdenen. Og bruker du denne delen av hjernen, blir den som regel bedre trent–litt som en muskel.

Spilling fremfor reising

Stark er fortsatt ikke sikker på nøyaktig hva det er i spillene som gjør hukommelsen bedre. For eksempel kan det være de mange detaljene, eller det kan være muligheten til å utforske ukjenterom.

Han tror uansett at slike videospill kan gjøre en bedre jobb enn flere program som spesialiserer seg spesifikt på hjernetrening. Du må nemlig bruke flere hjernefunksjoner når du spiller videospill.

Nå vil Stark og kollegene se om det går an å bruke videospill til å motvirke slitasje på denne delen av hjernen. For eksempel kan skader på hippocampusblant annet knyttes til Alzheimers sykdom.

– Det finnes flere funn som tyder på at en aktiv og engasjert livsstil bidrar til å holde hjernefunksjonen vår ved like, sier Stark.

– Men ikke alle av oss kan reise verden rundt for å utforske nye steder. Derfor må vi gjøre andre ting som holder hjernen vår aktiv. Da kan videospill være et godt alternativ, fortsetter han.

Referanse:

Clemenson, G.D. og Stark, C. Virtual Environmental Enrichment through Video Games Improves Hippocampal-Associated Memory. The Journal of Neuroscience (2015) Sammendrag.

Artikkelen er skrevet av forskning.no

Les mer om

 1. Oppvekst
 2. Barn og unge
 3. Sosiale medier

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han mener han har funnet oppskriften på god hukommelse. Det er ikke å løse kryssord.

 2. VITEN
  Publisert:

  Kan fysisk aktivitet lindre ADHD-symptomer?

 3. VITEN
  Publisert:

  Har fulgt over 400 unge: Positive minner kan beskytte mot depresjon

 4. KULTUR
  Publisert:

  Hjernen begynner å preges av alderen fra rundt 45 år

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Hvorfor blir du «høy» av å gjøre dette? Hjerneforskerne begynner å finne svarene.

 6. NORGE
  Publisert:

  Philip Strøm var totalt slått ut i ett år. Ny forskning viser at sårbare unge har større risiko for å få ME og utmattelse etter kyssesyken.