Blir du svett av valentinsdagen? Du er ikke alene.

Men parterapeutene mener du bør gi skikken en sjanse.

KJÆRLIGHETENS BY: – Valentinsdagen feires jo overalt, og det feires veldig i Paris. Østers er det store og restaurantene reklamerer med «spis så mye du vil»-tilbud, sier samtale- og parterapeut Ingeborg Ramm Reber. Her fra Eiffeltårnet.

– Alle jeg snakker med blir ganske svett av valentinsdagen.

Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i parweb.no er ikke i tvil. Valentinsdagen kan være en vrien nøtt for norske par.

– Bursdager kan vi forholde oss til, det er kjent script. Men valentinsdagen er rare kort, hjerteformet konfekt som i Donald. Skikken har ikke festet seg i norsk kultur og da sliter vi litt. Det er ikke rart at mange da går i «grabbe med seg den siste slitne blomsterkvasten»-fellen på vei hjem til kjæresten fra jobb. Dagen kan fort bli nok en mulighet for å underprestere i parforholdet, sier Narum.

Markerer du valentinsdagen? Svar lenger ned i saken.

YPPERLIG ANLEDNING: 14 februar, valentinsdagen, er en god anledning for par til å luke litt i parforholdsbedet, mener psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum. – Kvitt dere med litt ugress, få inn litt nyttebusker og prydbusker.

– Hvis konseptet valentinsdag ikke går hjem hos nordmenn, hva er årsaken?

– Det er fordi vi tradisjonelt ikke har et veldig romantisk forhold til parforholdet, vi er mer praktisk orientert. Nordmenn har et litt fobisk forhold til nærhet. Vi synes ikke det er greit å gå tett omslynget på gaten, med mindre vi lider av den «galskapen» som kalles forelskelse. Mange blir nok også veldig svette av forbrukerkjøret rundt valentinsdagen.

Les også

Har «prosjekt foreldre» kuppet kjæresteparet? 13 tips fra fagfolk.

– En rosebukett får du for 49 kroner, det er ikke så imponerende

Når det er sagt, psykologen mener det er elementer ved valentinsdagen norske par bør omfavne.

– Å skulle bruke masse penger på plastikkhjerter til hverandre, er ikke noe mål i seg selv. Men jeg er jo nødt til å like budskapet i bunnen som handler om at nå må vi passe på partneren, se hverandre. Den norske parforholdskulturen er så fattigslig, det synes jeg er trist. Det som er typisk for langvarige forhold med høy partilfredshet, er at de har etablert gode hverdagslige, romantiske vaner. Veldig få av de parene jeg har i terapi har vært gode på det, sier Narum.

«Den norske parforholdskulturen er så fattigslig, det synes jeg er trist.»
Les også

– Vi snakker mye om å være i samvær med andre, men våre liv er preget av jeg må få til, jeg må få, jeg må nå, jeg må bli meg.

Tid er et nøkkelord, og ikke bare tid i den forstand at paret er ved siden av hverandre mens de løser praktiske oppgaver.

– Vær henvendt mot hverandre. Det beste med valentinsdagen er hvis den kan bli et spark bak til å snakke om hvordan man har det i parforholdet. Sett en fot i bakken, snakk om hva dere liker godt av det dere gjør sammen og hva dere liker mindre godt. En rosebukett får du for 49 kroner, det er ikke så imponerende. Da er det mer imponerende om du sier til partneren din: Hva kan jeg gjøre for at du skal få et fint år, sier Narum.

LA DEG INSPIRERE: Valentinsdagen må ikke bli en burde/skulledag, mener terapeut Ingeborg Ramm Reber. – Ingen liker å bli fortalt hva de skal gjøre. Ta kanskje heller en åpen prat på forhånd: «Skal vi la oss inspirere. Skal vi se en film, gå på konsert eller restaurant?

– Alle par lengter vel tilbake til den gangen de var forelsket

Samtale- og parterapeut Ingeborg Ramm Reber synes valentinsdagen er en veldig ålreit merkedag.

– Det er fint at annonser og media minner oss på dager som valentinsdag, morsdag. Det kan virke latterlig, men vi trenger påminnelsen: «Valentinsdag, ja – vi er jo et par!» Hverdagen tar så lett tak i oss, det er så høyt tempo, vi glemmer å leve.

Hun kan være enig i at nordmenn ofte er jordnære og mer praktisk enn romantisk anlagt, men et lite puff i riktig retning kan gjøre underverker.

– Da liker vi det romantiske vi også. Alle par lengter vel tilbake til den gangen de var forelsket, den attraksjonen de hadde for partneren. Det er selve grunnmuren i parforholdet, sier Reber.

Hun mener det er legitimt for norske kvinner å si at de er romantiske, men for norske menn kan det være litt farligere å flagge.

– Der har norske menn litt å lære av menn i andre kulturer. Men den største gaven vi kan gi er å lytte til hverandre, sier hun.