Dette er Norges mest populære hund

«Nasjonalhunden» er for første gang også den mest populære.

GRÅ ELGHUND. Hunderasen er avlet for jakt på elg og annet storvilt. Den «norske nasjonalhunden» er svært populær i Norge, men ikke så kjent utenfor våre landegrenser.

Se bilder av alle hundene på topplisten lenger ned i saken

Norsk Kennel Klub (NKK) er svært glade over nyheten om at Norges nasjonalrase, norsk elgund grå, for første gang i historien også er Norges mest populære hund. Det kommer frem ien pressemelding tirsdag morgen.

Foreningen registrerer opptill 30.000 valper hvert eneste år, og følger nøye med på trendene i de ulike rasenes popularitet. De siste årene har schäferhundens popularitet falt noe, mens staffordshire bull terrier og jack russel har økt i popularitet.

Husdyreiere er mer utsatt enn andre:

Les også

Lar du hunden slikke deg i fjeset?

— Jubler

«Flere av de mest populære rasene er fleksible; det vil si at de fungerer svært godt som familiehunder, har gode bruksegenskaper, og trives både i byen og på landet,» skriver foreningen i pressemeldingen.

— Vi i Norsk Kennel Klub jubler for at vår nasjonalrase for første gang i historien troner øverst på statistikken! Rasens betydning for Hunde-Norge kan ikke understrekes godt nok. Dette er rasen som pryder NKKs logo, og NKKs statuett for mestvinnende hund på utstilling hvert år, den prestisjefylle Bamse-statuetten, som fikk sitt navn fra elghunden Bamse. Vi takker alle de dyktige oppdretterne og raseentusiastene for jobben da har gjort, og vil fortsette å gjøre, med å forvalte denne flotte rasen, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage i pressemeldingen.

Foreningen regner med at det er mellom 10 og 20 prosent av alle hunder i Norge som ikke registreres. Det er anslagsvis 500.000 hunder i Norge i dag, opplyser Anne Hofmo Bjølgerud, medieansvarlig i Norsk Kennel Klub til oss.

Topplisten over populære hunderaser i Norge:

  • Norsk elghund grå
  • Border collie
  • Staffordshire bull terrier
  • Golden retriever
  • Engelsk setter
  • Labrador retriever
  • Schäferhund normalhår
  • Cavalier king charles spaniel
  • Cocker spaniel
  • Pomeranian

Gjengitt etter tillatelse fra NKK. Er du nysgjerrig på resterende rangering? Her finner du topp 25-listen

Iskaldt mange steder i landet nå:

Les også

Slik passer du på barnet ditt i kulden

Dette bør du tenke over før du kjøper hund eller andre dyr

1. Har dere virkelig lyst på et dyr?

Det viktigste spørsmålet de voksne må stille seg, er om familien i det hele tatt skal ha et dyr. Man må tenke grundig gjennom ansvaret. Det innebærer å passe på at dyret får mosjon, frisk luft, mat, rent vann, rent bur, oppmerksomhet og kos – og det i mange år. Med et dyr i huset kommer dere antagelig også til å måtte støvsuge og gjøre rent oftere.

2. Har dere tid?

En hund krever mer av tiden din enn en katt. Men uansett hva slags dyr dere skaffer, vil familien måtte bruke tid på stell, omsorg og rengjøring. Har dere denne tiden, eller er dere på farten hver ettermiddag og kveld?

3. Hva slags dyr skal dere ha?

Er familien stadig ute på tur, kan det kanskje passe med en aktiv hund. Er dere derimot aktive på andre måter og lite hjemme, kan kanskje en katt, en hamster eller et marsvin passe? Det er viktig å finne ut hva slags dyr som passer for akkurat deres familie. Det er også viktig å forklare for barna hvorfor dere eventuelt ikke kan ha akkurat det dyret barnet ønsker seg. Kanskje dere ikke har mulighet til å lufte en hund flere ganger om dagen, eller kanskje pappa er allergisk mot katter? Om man av forskjellige grunner ikke kan ha en hund, kan mange barn ha svært stor glede av for eksempel et marsvin.

2. MEST POPULÆR. En glad border collie
NWÅÅÅ. En nydelig Staffordshire bull terrier-valp, Norges 3. mest populære hund.

4. Kan noen være allergiske?

Prøv å låne et dyr av samme art og rase som dere ønsker dere, slik at dere har en retrettmulighet dersom dere skulle oppdage at noen i familien er allergiske. Det er trist for alle dersom dere skaffer et dyr dere likevel ikke kan ha.

BRUKSHUND. Norsk elghund er flink til nettopp å jakte storvilt, som elg.

5. Gjør grundig research.

Når dere har funnet ut hva slags dyr dere vil ha, så snakk med folk som har akkurat den rasen og undersøk hvor mye jobb det er. Dersom du er nybegynner og aldri har hatt et dyr, bør du antagelig ikke kjøpe en stor brukshund som krever veldig mye dressur. Og hvis dere har bestemt dere for hund – gå på hvalpekurs. Hele familien!

Les også

- Vær obs hvis det er for mye «fred» blant søsken

6. Har dere råd?

Bortsett fra hester, trenger ikke kjæledyr så mye utstyr. Mange hunder med tykk pels bør tas med til «frisøren» med jevne mellomrom, og en stor hund betyr store fôrutgifter. Har dere mulighet til det? Det er også viktig å tenke over at dyret kan bli sykt. Akkurat som mennesker, er noen dyr mer syke enn andre, og det koster å gå til veterinær. Å reparere et brudd kan fort koste 40.000 kroner, en mindre skade kan koste fra10.000 kroner og oppover. Husk å forsikre dyret ditt, så betaler du kun egenandel. Det finnes gode forsikringsordninger.

7. Hva med feriene?

Er dere mye ute og reiser? Kan dere ha med kjæledyret? Hvem kan eventuelt passe dyret når dere er borte? Dette bør dere ha en plan for før dere skaffer et dyr.

Kilder: Mattilsynet, Dyrevernbeskyttelsen, Ilder.no, Marsvinsiden.com, Buddy.no

Det har vært skrevet mye om kjæledyr og allergier. Her er et knippe saker om temaet:

Europeisk studie: Dyrehold kan gi beskyttelse mot visse typer allergi

Slik unngår du at kjæledyret smitter deg

Og noe helt annet:

NORGES 4. MEST POPULÆRE. Golden retrieveren er veldig populær i norske hjem.
5. MEST POPULÆR. Kong Harald og barna, prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon Magnus, på ski ved sitt hjem Skaugum i Asker, 9. februar 1983. Her klapper prins Haakon Magnus hunden, - en engelsk setter.
6. MEST POPULÆR. Labrador Retriever.
7. MEST POPULÆR. Schäferhunden, her «på ferie» på stranden i Antalya, Tyrkia.
8. MEST POPULÆR. King Charles Cavalier Spaniel
9. MEST POPULÆR: Cocker Spaniel
10. MEST POPULÆR: Pomeranian