Prissjekk av elsparkesykler: Du kan spare flere hundre kroner i måneden på å velge den rimeligste
12 kroner skiller det dyreste og billigste merket per tiende minutt.
Det er nærmest umulig ikke å få øye på dem. Ved Rådhusplassen i Oslo står det parkerte elsparkesykler på hvert eneste hjørne.
Men hvilken elsparkesykkel skal man gå for, om man ønsker å spare mest mulig penger? Vi har sjekket.
Se resultatet lenger ned i saken.
Dette er reglene for byens nye fremkomstmiddel
Vi støter på mor og sønn Veronika Liodden (37) og Sondre Haugestad (12), ved Rådhuskaia. De har reist til hovedstaden for nettopp å teste sommerens store snakkis.
På sin aller første elsparkesykkel-tur, har de valgt hvert sitt merke: Voi og Tier, testens henholdsvis dyreste og billigste elsparkesykkel.
– Er dere klar over at det er prisforskjeller på elsparkesyklene?
– Ja, vi har gjort litt research. Det koster alt fra én til tre kroner i minuttet, og ti kroner for å låse opp, vel, sier Liodden.
Til tross for at de i dag ikke har latt prisen bestemme, er de klar over at det er penger å spare dersom man bruker elsparkesykkelen mye i løpet av en uke.
En annen som også har valgt tilgjengelighet over pris denne tirsdagen er Nils Utsi (29). Han er opprinnelig fra Karasjok, men tilbringer noen dager i hovedstaden og har tatt det nye transportmiddelet i bruk.
– For meg er tilgjengelighet viktigst. Jeg velger å ta den sykkelen som er nærmest og enklest å få tak i.
Prøve elsparkesykkel under ferien? Dette er reglene i europeiske land.
– Prisen er etterspørselsbasert
Voi og Lime havner øverst på prisskalaen i vår test. Billigst er sparkesyklene fra Tier.
Bruker du elsparkesykkel fra Voi eller Lime i ti minutter, må du ut med totalt tolv kroner mer sammenlignet med Tier. (Se detaljer i oversikten under.)
Bruker du syklene til og fra jobb, ti minutter hver vei (totalt 20 minutter), fem dager i uken, koster det deg cirka 430 kroner å bruke Voi og Lime. Velger du Tier, betaler du 310 kroner. Du kan med andre ord spare 120 kroner i uken eller 480 kroner i måneden ved å velge den rimeligste.
PR-sjef i Voi, Kristina Nilsson, forklarer at de opererer med en fleksibel prismodell. Det betyr at prisen varierer avhengig av faktorer som vær og etterspørsel, og at det eksempelvis kan være billigere på regnfulle dager.
– Dette skal gi kundene våre mest mulig for pengene, og man kan alltid sjekke hva prisen vil være i appen før man bruker en Voi-elsparkesykkel.
Leder for Lime Norden, Niklas Joensen, forteller at de har justert prisene nå som vi er inne i de travle sommermånedene.
– Dette for å sikre at våre tjenester er pålitelige og at vi kan fortsette å levere tjenester på det høyeste nivået. Det er viktig for oss å levere gode opplevelser til våre brukere, og vi gjør ingen kompromisser når det kommer til kvalitet, sier han og henviser til at en kan finne mer informasjon om deres prispolitikk på deres nettsider.
Mye penger å spare
Det er mye penger å spare på å velge elsparkesykkel ut ifra pris, ifølge forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand.
– Med tanke på prisdifferansen mellom selskapene, vil små beløp som man ikke tenker for mye over, ha en tendens til å bli en del penger til slutt.
Er du en hyppig bruker, kan det lønne seg å kjøpe elsparkesykkel fremfor å leie, mener hun.
– Beløpet du sparer ved å være prisbevisst, kan jo for eksempel brukes til å kjøpe en elsparkesykkel. Det blir en investering du har i flere år.
Test deg selv: Vet du hva som er lov og ikke lov på elektrisk sparkesykkel?
Resultatet
Samtlige elsparkesykler koster ti kroner å låse opp. Deretter varierer prisene per minutt mellom én og tre kroner.
Så mye kostet det da vi sjekket:
Tier: 31 kroner
Zvipp: 32 kroner
Circ: 41 kroner
Voi: 43 kroner
Lime: 43 kroner
Ryde: Grunnet lite tilgjengelighet, er ikke Ryde inkludert i vår test. I appen står det at det koster ti kroner å låse opp sykkelen og tre kroner per minutt. For ti minutter vil prisen dermed bli 40 kroner.
NB! Vi har rundet opp til nærmeste hele tall.
Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-side for Familie og oppvekst.