Foreldreliv

Advarer mot populære leketøy: Avgir skadelige kjemikalier i høye konsentrasjoner

Ber foreldre og markedsaktører være oppmerksomme på farene ved «Squishier».

ADVARER: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap advarer om risiko knyttet til disse populære lekene.
  • Kathrine Humberset
    Journalist

«Squishier» er en av årets trender på leketøysmarkedet. De fargerike og myke skumfigurene kommer i flere forskjellige varianter, og ser ofte ut som dyr eller matvarer. Mange norske barn samler på dem, og særlig populære er de blant barn i alderen seks til tolv år.

Nå advarer imidlertid Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om risiko knyttet til lekene, og ber både foreldre og markedsaktører om å være oppmerksomme.

Bakgrunnen er at den danske Miljøstyrelsen i juni gikk ut med en anbefaling om at forbrukere bør kaste alle squishier i hjemmet og ikke kjøpe nye.

Årsaken? Samtlige av de tolv squishier som ble testet, avga skadelige kjemikalier i så høye konsentrasjoner at det over tid kan medføre en risiko for barn som leker med dem.

LEKENE: Squishier er fargerike og myke skumfigurene i flere forskjellige varianter, og ser ofte ut som dyr eller matvarer.
Les også

Hvor ofte bør barnelekene vaskes?

– Ta kontakt med butikk for informasjon

Her hjemme er Miljødirektoratet, som forvalter regelverket for kjemikalier i leketøy, i prosess med testing av de populære figurene.

– De kjemiske stoffene frigis fra produktet til luften og utgjør en risiko om barn utsettes for stoffene over lengre tid. Barn er ekstra sårbare og det er viktig at de beskyttes mot stoffer som kan utgjøre en risiko, sier senioringeniør i Miljødirektoratet, Ingrid Håøy Nygård.

– Hva er deres oppfordring til foreldre?

– Som forbruker i Norge har du rett på informasjon om produktene du kjøper. Dersom du har spørsmål eller er bekymret for sikkerheten ved et leketøy du har kjøpt, kan du ta kontakt med butikken for å få informasjonen du trenger, sier Nygård.

Les også

Slik velger du trygge leker til babyen

Fjernet fra lekebutikker

Den nordiske leketøyskjeden Top Toy har uttalt at de har fjernet alle squishier fra sine lekebutikker BR og Toys R Us etter de danske testresultatene.

DSB oppfordrer både markedsaktører som selger squishier, og foreldre som ønsker å kjøpe dem, til å gjøre seg kjent med de danske kjemikaliefunnene.

  • Les mer om funnene her.
KVELNINGSFARE: Myndighetene mener lekene lett kan rives i stykker og bli sittende fast i halsen til små barn.

Det er ikke bare skadelige kjemikalier som uroer myndighetene: Squishiene kan nemlig også være en risiko for små barn på grunn av kvelningsfare.

«De myke skumfigurene kan lett rives i stykker og avgi små deler som kan svelges og blir sittende fast i halsen. De fleste squishier er derfor merket med en advarsel om at de ikke er egnet for barn under tre år, da barn i denne aldersgruppen liker å suge og bite på leketøy og putte ting i munnen.», skriver DSB på sine nettsider.

De oppfordrer alle voksne til å respektere aldersmerkingen og ikke kjøpe squishier til barn under tre år. Foreldre og andre voksne bør også passe på at små barn ikke får tak i squishiene til for eksempel eldre søsken.

Les mer om

  1. Leketøy
  2. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
  3. Toys R Us
  4. Miljødirektoratet
  5. Barn