- Man blir kanskje litt skuffet hvis venninnegjengen ikke arrangerer babyshower

Bleiekaker til 800 kroner og rosa tyll. Har babyshower blitt noe de fleste gravide forventer?

BOBLER OG LATTER: Stuen til Caroline Barca ( t. v) oser av babyshower, Linda Torp (t. h) får skikkelig dreisen på å blåse såpebobler fra miniatyrsmå champanjeflasker. Om kort tid skal venninnen Marianne Pedersen (i midten) føde sitt fjerde barn, det må feires. Sosialantropolog mener babyshowertradisjonen har slått rot i Norge.

Tenker du at et selskap av små prinsesser på fem-seks år, høye på sukker, sender stemningen i taket slik at det ikke er ørens lyd å få? Denne gjengen av store prinsesser overgår dem glatt, og det før den første cupcaken og cakepopsen er svelget unna.

Vi er på Tofte på Hurumlandet i Buskerud hjemme hos Caroline Barca. Hele førsteetasjen er overdådig pyntet i rosatoner: Rosa tyll, sløyfebånd, bleiekaker, små flasker med såpebobler, flasker med limonade.

— Er dere klare for litt sukker?

— Tenk deg ungene våre om de hadde sett dette! Kanskje like greit de ikke gjør det, utbryter en av gjestene, Linda Torp.

Venninnegjengen er på plass, nå er det kun få, nervepirrende minutter igjen til Marianne kommer. Det er henne de skal overraske. Om kort tid føder hun lille Thomine, sitt fjerde barn.

På fødestuene advarer de mødre mot mobilbruk: -

Les også

Vi ser nybakte mødre som ikke får med seg signaler på sult

SETTE SMOKKEN I BABYTRUTEN: - Babyshower er en god anledning til å gi den vordende mammaen en pause i hverdagen, mener vertinne Caroline Barca. Det skravles, spises og lekes: Her hjelper hun Linda Torp i en variant av å sette halen på grisen, sette smokken på babyen.

De står på rekke og rad i foajeen idet døren går opp.— «OVERRASKELSE!!»

— Klarte vi å lure deg?

— Herregud, ja. Nå om dagen går jeg jo bare rundt og svimer. Så søte dere er, sier en høygravid Marianne Pedersen.

— Nå, er dere klare for litt sukker? roper vertinnen.

- Babyshower har mening i dagens norske kultur

Hvor mange som holder babyshower i Norge årlig, vites ikke. Statens institutt for forbruksforskning har ikke sett på fenomenet eller utbredelsen av det.

Et raskt googlesøk viser at det er en mengde butikker og nettbutikker som har kastet seg på trenden og som tilbyr effekter til festen.

HYLLEST AV BARNET: - Babyshower er en hyllest av barnet, en hyllest til paret. Det å få barn er ekstremt viktig i mange pars liv, sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye.

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye mener vi er kommet dithen at babyshower har satt seg som ny tradisjon i Norge.— Babyshower har mening i dagens norske kultur. Barn har en mye sterkere posisjon enn bare for få generasjoner siden. Da skulle barn, satt på spissen, kun sees, men ikke høres. En babyshower er en hyllest av barnet, en hyllest til paret. Det å få barn er ekstremt viktig i mange pars liv, sier Øye.

Eksperten tror at vordende mødre i større grad forventer å få en babyshower arrangert for seg, men at det ikke er like utbredt overalt og i alle miljøer.

Venninnegjengen på Tofte i Buskerud bekrefter det, babyshower har begynt å bre om seg. Men en kjapp opptelling viser likevel: Nei, ingen av de fire mødrene har noensinne fått babyshower selv, men så er barna deres fra rundt tre år og oppover.

- Vi begynner å komme dit at det forventes litt. På lik linje med utdrikningslag før bryllup. Man blir kanskje litt skuffet hvis venninnegjengen ikke arrangerer babyshower, tror jentene.

Helsesøstre roper alarm: Slanking har nådd helt til livmoren. - Noen mener det tar seg bedre ut med en liten og nett baby på skinnfellen, enn en godslig og robust godklump

Blogger: Babyshower er besteborgerlig

Babyshowers, rosa tyll og cupcakes går rett inn i den «verdikonservative bølgen», som blant annet forfatter og feminist Marta Breen har kritisert. Et fokus og driv mot familieliv og tradisjonelle kjønnsroller i både mediene og hos unge kvinner.

Det har også skribent, journalist og blogger Suzanne Aabel en mening om:

SVETTER LITT AV BABYSHOWER: Suzanne Aabel mener hyllesten av mor og barn er besteborgelig.

— Isolert sett er babyshower en fin tanke og hyggelig gest. Det er likevel ett eller annet som gjør at jeg blir litt svett i hendene av babyshower. Det er litt besteborgerlig. Det med å hylle mor og barn er så innmari amerikansk. Hvorfor er ikke far med i bildet, spør hun.Aabel mener også man skal være litt forsiktig med å invadere høygravide.

— Det er mange som ikke liker overraskelser, de vil bestemme, vite og ha kontroll over den siste tiden før de nedkommer, forteller hun.

Aabel synes det er litt ille dersom babyshower er blitt en ting som forventes, på lik linje med utdrikningslag.

— Det er en dum forventning å ha. Det sier ikke noe om venninnene dine er dårlige eller ikke. Det er et økonomisk aspekt også. I en periode føder venninnene dine barn «hele tiden», det blir fort store kostnader hvis man ikke holder en slik feiring på et hyggelig lavbudsjett. Man skal heller ikke overvurdere hva folk vil bruke penger på. Jeg synes ofte jeg hører: «Det var hyggelig utdrikningslag å være med på, men fryktelig dyrt», sier Aabel.

- Kommer langt med masse tyll

Vertinne Caroline Barca på Tofte begynte å pynte stuen et døgn i forveien, men så er hun kanskje over gjennomsnittet interessert siden hun har en butikk som selger effekter til nettopp slike fester.

Venninnegjengen har spyttet i en sum i en felles pott som dekker pynting, innkjøp av bleiekaker og gaver til den vordende moren. I tillegg har alle bidratt med mat og drikke til festbordet.

- At gjestene putter inn 150-200 kroner i en pott, er ikke uvanlig. Folk kjøper mer pynt nå enn bare siden februar, da jeg startet opp butikken. Det går i ballonger, ballongpinner, bannere, konfetti og pyntesmokker. Bleiekakene varierer i pris opp til 800 kroner, sier Barca.

SAY CHEESE: Venninnegjengen arrangerer babyshower for høygravide Marianne Pedersen (i blå kjole og hvit strikkejakke). Fra venstre: Trine Haugen, Wibecke Kristiansen, Nina Torp, Linda Torp og Caroline Barca som fotograferer.

— Det kan være fint med en tydelig helhet, men man trenger ikke loppe seg. Mine tips er å hente blomster fra hagen, lån leker fra barnerommet og tyll, man kommer langt med masse tyll, legger hun til.De fem venninnene er i alderen 29 til 39 år og har om kort tid tilsammen 14 barn.

ROSA TYLL: Bleiekake kan høre hjemme i en babyshower, og man kommer langt med masse rosa tyll.

— Det er jo noen som drar opp snittet, kan man si. Som de sier: Jeg bøyer meg i hatten for deg, Marianne, sier Wibecke Kristiansen.- Hvem tar initiativet?

— Det er naturlig at det er en i venninnegjengen som forhører seg med de andre, og så trommer man sammen noe i fellesskap. Man ser jo også mammaen an: Noen elsker masse oppmerksomhet og stæsj, mens andre liker det mer dempet. Andre igjen har kanskje har hatt traumatiske

SØTT FOR ØYET: Babyshower med søtt og rosa tilbehør.

fødsler bak seg og da kan det være en god idé å gjøre det rett etter fødselen i stedet, sier hun,

Ja, for det har slått meg. Kan det føles litt skummelt å ha en fest for barnet før det er født?

— Det er ikke så mye vi tenker på. Sannsynligheten for å miste er jo veldig liten, sykehusene blir stadig bedre, men man vet jo selvfølgelig aldri. Babyshower skal jo også være en hyllest for mammaen, og en god anledning til å gi henne en pause i hverdagen på slutten av svangerskapet, sier Barca.

Opptatt av trender, svangerskap og spedbarnstid? Her er flere interessante saker:

Les også

Jordmor: For mye kjønnsfokus på ultralyd

30 prosent «faller fra» fullamming etter to uker

Lyst å prøve å lage bleiekake selv? Under følger to instruksjonsvideoer: