Dette er det mest brukte jentenavnet siden år 2000

— Navnet er blant de mest velklingende, med lyder som er ganske nær de samme som i ordet «mamma», mener navneforsker.

PÅ STARTEN AV BØLGEN: Emma Sofie Steinsland ble født i mars 2004, ikke lenge etter at Emma-navnet hadde startet på sin andre bølgetopp siden de første statistikkene på begynnelsen av 1800-tallet. 12-åringen fra Fredrikstad kjenner noen andre Emma-er, og liker at navnet hennes er populært. I fjor var det det mest populære jentenavnet for nyfødte.

Da Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte sin navnestatistikk 26. januar i år, var Emma tilbake igjen helt på toppen på jentesiden.

Emma slo gjennom med et brak i 2003, og har siden da dominert navnetoppen. Med 449 nye Emma i 2015 var navnet det mest brukte for nyfødte for åttende gang.

En opptelling foretatt av Jørgen Ouren, leder forSSBsnavnestatistikk, viser at navnet ligger helt øverst på listen for vårt årtusen.

Emma er rett og slett det mest brukte jentenavnet i Norge siden 2000. 8298 nyfødte (1, 6 prosent) har fått navnet de siste 16 årene, etterfulgt av Sara/ Sarah/ Zahra (7750 nyfødte) og Nora/Norah (6656 nyfødte).

Men også på topp i USA

Men det er ikke bare i Norge Emma har ridd navnetoppen. Navnet har topp-plasseringer de siste årene i land «verden over»fra New Zealand via Europa til USA og Canada.

Navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne, har lagt merke til Emma i flere vestlige lands statistikker.

I «foregangslandet» USA har det vært omtrent like mye brukt som Sophia (med variasjoner) siden 2009, ifølge Utne.

— Emma har vært eller er blant de fem vanligste i mange vesteuropeiske land og i USA på 2000-tallet. Det kan se ut som det heller er stigende enn synkende i USA nå. Det kan kanskje føre til at Emma holder seg høyt i Norge noen år til, tror han.

(Kartet viser land , merket røde, hvor navnet Emma har hatt topp ti -plassering siste femten årene. Kilder: Statistisk sentralbyrå, ulike lands statistikksider tilsvarende SSB, www.behindthename.com , Wikipedia)

Ligner «mamma»

Hvorfor fenger Emma? Utne tror foreldre synes navnet Emma, i likhet med Sofie/Sofia (med variasjoner), er klangfullt slik det inneholder vokaler og ellers lite «host og hark i konsonantene».

— Navnet er blant de mest velklingende, med lyder som er ganske nær de samme som i ordet «mamma», mener han.

Emma Sofie 12 år

I 2004 så ei lita jente dagens lys på Ullevål sykehus i Oslo.

Foreldrene Anne Sofie Funderud Steinsland og Bernt Inge Steinsland ønsket at deres førstefødte skulle få videreført en navnetradisjon fra Anne Sofies mor og hennes mor før der igjen — Sofie som andre fornavn.

Hva kunne passe først? De lette på Steinsland-siden og fant en oldemor som het Emma. Emma Sofie - det syntes de klang veldig godt sammen.

Ikke visste de at Emma-bølgen hadde slått inn over landegrensene året før, og at Sofie-navnet også skulle bli riktig så populært.

— Hun bruker begge navnene. Det er hyggelig med oppkalling, sier Anne Sofie Funderud Steinsland.

Emma Sofie selv liker Sofie-delen aller, aller best.

— Når jeg blir stor, og hvis jeg får en datter, skal hun hete Mari Sofie, sier hun.

- Hva synes du om at Emma er det mest populære navnet nå?

-Det er gøy. Jeg vet om noen andre som heter det, og det hender jeg hører folk roper Emma på gaten, men at det ikke er meg de mener, sier 12-åringen som bor i Fredrikstad nå.

Babyen i Friends

Populariteten bør også sees i sammenheng med andre berømte Emma-er og idoler, mener Ivar Utne.

Da Emma havnet på navnetoppen i 2010, skrev navneforsker i Statistisk sentralbyrå, Jørgen Ouren, om TV-serien Friends' betydning for populariteten.

- I februar 2003 var det 1,6 prosent av nyfødte som fikk navnet Emma. Så ser man noe interessant når man kommer i mai måned samme år. Da har plutselig hele 3,2 prosent av nyfødte fått navnet Emma. I mellomtiden er episoden fra Friends der paret Rachel og Ross gir sin nyfødte datter navnet Emma blitt vist på norsk fjernsyn. Det er veldig fascinerende, mener Ouren.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn valgte å kalle sin yngste datter Emma Tallulah i 2008.

Synes du mange av dagens toppnavn går igjen år etter år?

(Kilde: SSB)

Emmas andre popularitetsbølge

Det er ikke første gang Emma er populært navn for småjenter.

Bølgen som begynte med et kjempehopp i 2003 er den andre popularitetsbølgen. Den første kom rundt 1880.

Navn går i syklus på rundt 100 år:

- I sin første bølge (1881 - 1882) kom navnet opp i én prosent, i den andre (2003) opp i 2,6 prosent, sier Ouren.

(Kilde: SSB)

Per i dag er det 10.451 kvinner som harEmmasom første fornavn. Det er 5896 kvinner som harEmmasom eneste fornavn

Det er fire menn som harEmmasom første fornavn, ifølge SSB.

Fenget ikke i Bærum

Ofte ser man at navnetrendbølger starter i Bærum, slik var det ikke med navnet Emma.

Ser man på regionale oversikter fra det året Emma bykset opp (2003), ser man det tydelig.

Samtlige norske fylker, foruten Troms, Nordland, Buskerud og Akershus, har Emma på førsteplass. I tillegg de største byene. I Bærum er ikke navnet engang inne på topp 20.

(Merk delte 1. og 4. plasser i Bærum. Kilde: SSB)

For 2015 er Emma nede på en femteplass, bak Sara, Emilie, Selma og Olivia i Bærum.

Sverige tidlig ute — og «ferdig» med Emma

Er det et navn som trender i Sverige, er sannsynligheten stor for at det smitter over grensen til lillebror Norge.

LITE HOST OG HARK: Hvorfor fenger Emma? Navneforsker ivar Utne tror foreldre synes navnet Emma, i likhet med Sofie/Sofia (med variasjoner), er klangfullt slik det inneholder vokaler og ellers lite «host og hark i konsonantene».

Det skjedde ikke med Emma. Navnet hadde bølgetopper så tidlig som i 1998 og 1999, samt førsteplasser i perioden 2002 til og med 2006. Etter det har det dalt, i 2015 havnet Emma på en 30. plass.

- Det er overraskende at Emma-bølgen ikke kom tidligere til Norge, mener Ouren.

Danskene derimot, følger samme utvikling som i Norge. Navnet var det mest populære jentenavnet for nyfødte for 2014 og 2011 og 2008 og 2003, 2001, 1999, 1998.

Første halvår 2015 har det falt ned til en 3. plass.

De siste 20 årene har Emma holdt en førsteplass hele syv ganger, og navnet har aldri vært lavere ned enn en sjetteplass.

Mer inspirasjon til navn: