Foreldreliv

Politiet: – Bland deg inn i ungdommens russetid

FORELDRE MÅ INVOLVERE SEG: Politiet får meldinger om avtalte slåsskamper, narkotikabruk, seksuell omgang med mindreårige og støy gjennom hele russetiden. De ber mødre og fedre om bry seg mer. Illustrasjonsfoto.

Årets russefeiring er i gang. Her er rådene til bekymrede foreldre.

 • Kathrine Humberset
  Journalist

Mens ungdommer i blå og rød dress feirer at 13 års skolegang snart er over, er ikke russetiden nødvendigvis like morsom for foreldrene som sitter hjemme.

Flere uker med festing, lite søvn og høyt alkoholkonsum preger feiringen. Kanskje er det ikke så rart at mødre og fedre er engstelige. Noen ganger er bekymringen også begrunnet.

Les også

Flertall av rektorer vil endre eller fjerne russetiden

Avtalte slåsskamper og mindreårige på bussen

– De siste årene har vi sett mye av avtalte slåsskamper. Russen disser hverandre i kommentarfelt og russelåter, og det ender opp med konflikter mellom ulike busser, gjenger, skoler og distrikt, forteller forebyggende koordinator i Øst politidistrikt, Hilde Kallset Jensen.

Hun er hvert år i tett dialog med russen.

KJEFT FRA FORELDRE: – I fjor fikk vi en klagestorm fra foreldre som mente politiet var for strenge med russen. Det sier litt om at mange baner vei for ungdommen og unnskylder dem, mener Hilde Kallset Jensen i Øst politidistrikt.

– Om slåsskampene er et økende problem eller om det er politiet som er mer involvert i russetiden og dermed får mer informasjon, vet jeg ikke. Sosiale medier gjør at miljøet er mer tilgjengelig og synlig nå enn før. Det fører igjen til at politiet enklere plukker opp tips fra ulike hold, sier hun.

Jensen viser også til at de har sett en trend der mindreårige er med på russebusser.

– I det siste har vi også sett en del tilfeller med filming av jenter som utfører seksuelle handlinger på russeguttene. Videoene deles over en lav sko.

Les også:

Les også

Russen angrer ikke på pengebruk

Venner eller foreldre?

Jensen opplever at foreldre ofte har et venneforhold til barna sine, og at de gjennom å være aktive på sosiale medier får bedre innsikt i de unges miljø.

Hun mener likevel at mange mødre og fedre har et forbedringspotensial.

– Vi må ut av vennesonen og ta tilbake foreldrerollen. Det handler om å være tydelig på grenser og hvilke holdninger vi aksepterer og forventer av de unge. Det er et ansvar alle foreldre har.

Har du tips om denne saken? Send oss en e-post!

MANGE FARER: Mange er nok bekymret for at ungdommen deres skal drikke for mye og dermed sette seg selv i sårbare og risikofylte situasjoner, sier Kari Randen i organisasjonen Av-og-til.

– Våg å være kjip

Kari Randen er daglig leder i kampanjeorganisasjonen for alkovett, Av-og-til.

– Til tross for at de fleste har en flott feiring, vet vi at russetiden hvert år fører med seg ulykker, skader og overgrep. Så det er ikke vanskelig å forstå at mange foreldre engster seg.

Både Jensen og Randen mener foreldre har all rett til å blande seg inn i hva sønnen eller datteren gjør i russetiden – i alle fall så lenge russen bor hjemme.

– Du har rett til å lage noen kjøreregler. Våg å være kjip og sett grenser der du mener grensene bør gå. Det er viktig at russen forstår at de må forholde seg til normale lover og regler i samfunnet. De har ikke et frikort til å oppføre seg akkurat som de vil bare fordi de går i blå eller rød dress, sier Randen.

Snakk sammen

Jensen mener likevel at den aller viktigste jobben gjøres før russetiden settes i gang. Hun tror mye er gjort hvis foreldre involverer seg.

– Sett deg ned og prat om hvilke planer russen har, holdninger rundt alkohol og narkotika, mindreårige og sex. Snakk om hvilke forventninger du har, og fortell at du bare vil det beste for ham/henne.

IKKE ALLTID NØDVENDIG: – Det er forståelig at foreldre vil blande seg inn i russefeiringen, men det er nok ikke alltid behov for det, mener russepresident Anneli Rystad Aune.

Ikke så ille

President for Russens Hovedstyre for Oslo og Akershus, Anneli Rystad Aune, synes det er synd at enkeltpersoner og enkelttilfeller som involverer slåsskamper og mindreårige, ødelegger for andre russ.

– Det er mye av dette som skjer, men ikke så mye som media skal ha det til, sier hun.

Russepresidenten har følgende oppfordring til medruss landet rundt:

– Pass på deg selv og ta vare på de du er sammen med. Vær med og sørg for at de rundt deg ikke kommer utfor noen uheldige episoder.

Flere råd til russeforeldre:

 • Vær tilgjengelig i tilfelle noe skulle skje. Tilby deg å kjøre og hente.
 • Sørg for at russen får med seg varme klær, vann og noe mat i sekken.
 • Send melding eller ring i løpet av festen og sjekk om det går bra.
 • Dann foreldrenettverk med andre foresatte i klassen eller på bussen russen din er med på. Et eksempel er å opprette en Facebook-gruppe hvor man kan utveksle kontaktinformasjon og andre nyttige opplysninger før og under russetiden. På den måten kan man enkelt komme i kontakt med hverandre og ta tak i ting etter hvert som de skjer.
 • Vær med og finn buss og sjåfør, veiled og rettled underveis. Sørg for at russen kjøper et forsvarlig kjøretøy og skaffer seg en ordentlig sjåfør. Vær med på å skrive kontrakt.
 • Ikke vær redd for å være voksenpersonen og vær tydelig på hva du mener.
 • Bry deg om andre russ. Re opp en ekstra seng og lag litt ekstra nattmat. Følg med og ta ansvar.
 • Ta praten dagen etter. Dersom ungdommen kommer hjem overstadig beruset, er det liten vits å starte en krangel der og da. Vent til dagen derpå med alvorspraten.

Kilder: Hilde Kallset Jensen og Kari Randen

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

Foreldre

Nyhetsbrev Få smarte tips fra eksperter og gode forslag til løsninger på store og små utfordringer du møter i livet som forelder. Rett i innboksen.

Les mer om

 1. Russetid
 2. Alkohol
 3. Narkotika
 4. Politiet
 5. Overgrep
 6. Buss
 7. Søvn