Årets skattemelding er klar. Dette kontrollerer Skatteetaten ekstra nøye i år.

Det er all grunn til å sjekke nøye – selv når du får penger tilbake.

OPPGJØR: Årets skattemelding gjøres tilgjengelig i Altinn den 4. april.

Sent tirsdag kveld ble 4,9 millioner skattemeldinger for 2017 gjort tilgjengelig i Altinn.

Her vil de fleste finne foreløpige tall på hvor mye penger de får igjen – eller må betale i restskatt.

Klokken 09.00 onsdag morgen hadde 1,1 million nordmenn sjekket skattemeldingen. Det er rundt 165.000 flere enn på samme tid i fjor, opplyser Skatteetaten.

Ditt ansvar å sjekke

De fleste får skattemeldingen med de viktigste postene – som lønn, skatt, gjeld og renter – ferdig utfylt.

Les også

Derfor får du alltid restskatt

EGET ANSVAR: Pressesjef i Skatteetaten Merete Bergeland Jebsen sier det ofte gjøres feil knyttet til fradrag eller eiendom.

Men pressesjef i Skatteetaten Merete Bergeland Jebsen sier det er den enkeltes ansvar å sjekke skattemeldingen og kontrollere at opplysningene som er forhåndsutfylt, stemmer.

– Du skal endre skattemeldingen hvis det er feil i opplysningene, og du må selv fylle inn det som mangler, for eksempel informasjon om inntekt eller formue i utlandet, eller inntekt fra utleie av eiendom.

Ifølge Bergeland Jebsen har Skatteetaten nylig begynt å motta informasjon fra andre lands skattemyndigheter om bankinnskudd og andre finansielle opplysninger.

– Generelt gjøres det ofte feil knyttet til fradrag og eiendom. Derfor kontrollerer vi vanligvis ekstra nøye her, sier hun.

Nytt i år

I fjor endret selvangivelsen navn til skattemeldingen.

Det ble også innført endringer i frister, endringsmuligheter og ansvar for korrekt rapportering.

I år opplyser Skatteetaten kun om mindre endringer.

  • Post 5.0, et merknadsfelt der man tidligere har kunnet skrive inn fritekst, er fjernet.

I denne posten kunne du tidligere legge ved tekstforklaringer til andre poster. Nå må slik tekst sendes som vedlegg til skattemeldingen.

– I stedet for post 5.0 spørres det om en del andre ting i selve skattemeldingen. I tillegg er det noen nye poster, som for aksjesparekonto og pensjonssparing i IPS, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

  • Verdsettingsrabatt og gjeldsreduksjon.

Regjeringen har innført en reduksjon i formuesverdien på enkelte eiendeler som aksjer eller andeler i selskaperer, og en tilhørende reduksjon i gjeldsfradraget.

Verdsettingsrabatten er på ti prosent.

– Noen vil kanskje etterlyse denne rabatten i skattemeldingen, men det er viktig å vite at rabatten beregnes i skatteoppgjøret. Det er altså riktig at totalbeløpet står oppført i skattemeldingen, sier Lothe.

Full oversikt over endringene i årets melding finner du på Skatteetatens nettsider.

Skattemeldingen kommer 4. april. Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april.

Har du kjøpt Bitcoin?

Ifølge administrerende direktør Christine Lundeberg Larsen i Regnskap Norge skal man dessuten være obs på at virtuell valuta ikke er fritatt for beskatning.

OPPSØK RÅD: Administrerende direktør i Regnskap Norge, Christine Lundberg Larsen, sier det er god brukerveiledning å få i Altinn.

– Det vil si at idet du realiserer gevinst fra for eksempel Bitcoin, så må du skatte av inntekten på samme måte som du må med for eksempel aksjer. Du får også fradrag dersom du selger med tap, sier Lundberg Larsen.

Penger tilbake kan også være feil

Lundberg Larsen påpeker at de fleste som får penger igjen på skatten, har lett for å «smile bredt» og ikke kontrollere skattemeldingen særlig nøye.

– Det er ingenting som tilsier at de som får penger igjen på skatten, har mindre feil i sine skattemeldinger enn de som får baksmell. Du har all grunn til å være like nøye med å sjekke at alle opplysninger er korrekte selv om du får penger igjen, sier hun.

Hun minner om at ansvaret for at beløpene blir korrekte, er skattyters.

– Med reglene som kom i fjor, kan hver og en ilegges betydelige straffegebyr dersom noe blir feil, sier hun.

Les også

Har du fortsatt ikke kontrollert skattemeldingen? Her er tipsene som kan spare deg for tusener

Andre kan hjelpe deg

Til tross for at det er blitt enklere å motta og sjekke skattemeldingen, kom det frem av en undersøkelse Skatteetaten gjennomførte i fjor, at én av tre fortsatt trenger hjelp.

Derfor har også privatpersoner fått mulighet til å gi andre tilgang til å se, endre og levere skattemeldingen i Altinn.

Det endelige skatteoppgjøret er tidligst klart 27. juni, da får fleste skatteoppgjøret sitt. Deretter blir det løpende oppgjør frem til 12. oktober, skriver Skatteetaten på sine nettsider.