Historie

Sykkelvei på kongelig grunn

Sykkelvei på historiske Bygdøy truer med å rasere alleen opp mot Kongsgården. Beboere mener kulturlandskapet står i fare for å bli ødelagt. Men er det så farlig, da? Dette er historien om Norges lengstlevende kongebolig og halvøya som omgir den.

  • Fredrik Holtekjølen
    Journalist
Bygdø Kongsgårds hovedbygning har stått nærmest uforandret i 400 år. Et stort restaureringsarbeid ble startet av kong Harald og dronning Sonja på starten av 2000-tallet.

Utbygging av ny sykkelvei i Oslo fikk folk til å se rødt. Siden 2016 har prosjektet ligget brakk. Men nå har kritikerne kommet med sitt eget forslag for den kongelige øya med en rik historie.

En øy i gave

Året er 1299 og et kongelig bryllup tok sted i Oslo. Nærmere bestemt Mariakirken, skal vi tro islandske nedtegninger. Håkon Magnusson hadde lenge lett etter en passende ektefelle.

På et dansk-norsk forliksmøte, hvor den tyske fyrst Witzlav fungerte som megler, frembød Witzlav selv, sin egen datter til rollen. Dermed var skjebnen forseglet for den unge Eufemia av Rügen.

Den nye dronningen ble raust skjenket av Håkon med jordlig rikdom. En fast inntekt på 1200 mark, og til morgengave fikk bruden den store jordeiendommen Bygdøy.

Les hele saken med abonnement