Dokumenter avslører: Tyskere beskyldte norske styrker for overgrep etter krigen

Razziaer, slag, spark, skudd og spissrotgang. Internerte Wehrmacht-soldater beskyldte norske og allierte styrker for overgrep etter kapitulasjonen i 1945. En beryktet krigsforbryter ledet den tyske kjempehæren som sto i Norge i tiden etter at krigen var over.

Tyske soldater internert på Terningmoen under en britisk razzia. Wehrmacht i Norge hadde med stor disiplin avvæpnet seg selv, fjernet hakekorset fra alle uniformsmerker og sluttet med «Hitler-hilsen». Men mange følte seg ydmyket, og stemningen var på bristepunktet, ifølge tyske militære ledere.

AFTENPOSTEN HISTORIE: Dypt inne i fjellet i Riksarkivets anlegg ved Sognsvann i Oslo står 30 hyllemeter med gulnede tyske dokumenter som kaster lys over den høyst nervepirrende situasjon begge parter opplevde i ukene og månedene etter frigjøringen i mai 1945.

Over 360.000 Wehrmacht-soldater, inkludert styrker fra Luftwaffe og Kriegsmarine, samt medlemmer av SS og Gestapo og sivilt personell, kunne ikke umiddelbart sendes tilbake til et Tyskland i kaos. De fleste kom av gårde i løpet av høsten, men de siste tyskerne forlot ikke landet før vinteren 1947. Norge måtte i noen måneder huse en kjempehær, tungt bevæpnet, til dels kamptrent og med indre kommandolinjer intakte.

Les hele saken med abonnement