Romersk kriger og hund kappet i to funnet i 1700 år gammel grav i Nordland

På yttersiden av Vesterålen i Nordland ble en romersk kriger for 1700 år siden tyllet inn i bjørneskinn og gravlagt med en hund som var delt i to. Hvem var han egentlig?

AFTENPOSTEN HISTORIE: I halvannet årtusen fikk det innholdsrike gravfeltet på Føre i Bø i Vesterålen ligge skjult under sanden ute mot storhavet i nord.

Vinden hadde blåst store dyner av fjæresand over gravene og beskyttet dem mot både elementene og plyndring.

Helt til noen tilfeldigvis satte spaden i sanden. Det som åpenbarte seg, forundret arkeologene til de grader.

Arkeolog og enhetsleder ved Bø Museum, Julie Sæther, er dypt fascinert over funnet.
– Vi har bare skrapt overflaten av alle gravene som finnes i området her, sier hun.

Gravlagt med en hund

Et rikt gravfelt med ekstremt godt bevarte og innholdsrike kister åpenbarte seg fra sanddynene. I en grav datert cirka år 300 etter Kristus lå levningene etter en mann i 20-årene.

To romerske spyd, et romersk sverd og et skjold malt i kraftige farger viser at krigeren i sin tid trolig sloss etter alle de romerske krigskunsters regler.

Med seg i graven hadde han mat og diverse eiendeler. Han hadde dessuten selskap av en hund. Den var kappet i to deler: Bakenden ble plassert ved mannens hode, fremparten ved føttene. De var svøpt inn i bjørneskinn og klør.

Hvorfor vet ingen.

Men det virkelig bemerkelsesverdige var likevel at mannen var utrustet med fullt romersk krigerutstyr.

Funnet besto av 1.) To spydblad av jern med rester av treskaft. 2.) Leirkar. 3.) Bakparten av et hundeskjelett. 4.) Sverd 5.) Bjørneklør 6.) Fremparten av et hundeskjelett.

Les hele saken med abonnement