Foto: Kirsti MacDonald Jareg
Historie

Ekstrem lukt og nervegift: Kan dette være sunn mat?

Bli med til Island for å smake på fermentert håkjerring.

  • Kirsti MacDonald Jareg
    Forfatter

AFTENPOSTEN HISTORIE: Den som vil besøkte haimuseet i Bjarnarhöfn på Vest-Island, må først følge veien som ploger seg gjennom Berserkjahraun – en fire tusen år gammel stivnet, massiv lavaflod dekket av lysegrønn mose.

Hraunet er oppkalt etter to svenske berserker som endte sitt liv under en vardet grav – men ikke før de hadde hugget en vei gjennom lavaen.

Museet er bygget opp og drives av haifangeren og fiskeren Hildibrandur Bjarnason og sønnen Kristján. Det er kjent for gravet håkjerring, den særeste og mest beryktede av alle islandske spesialiteter.

En håkjerring er full av ammoniakk og derfor giftig når den er fersk.

Haien mangler nemlig nyrer som renser kroppen, slik at den svømmer rundt som et maritimt urinal. Så kan man jo lure på hvordan man kom på ideen å spise dette dyret i første omgang.

På en eller annen mystisk måte fant noen ut at gjennom å grave kjøttet ned i jorden i noen måneder for så å henge det til tørk i flere uker, ville den være spiselig – eller i det minste ikke-giftig.

Les hele saken med abonnement