Arbeidernes opprør

Rundt år 1900 endret maktbalansen mellom arbeidere og kapital seg fundamentalt. Det var tiår med bråk i byene. Hva lå bak?

AFTENPOSTEN HISTORIE: Det hersker igjen optimisme omkring industriutvikling i Norge, etter flere tiår der trenden har vært utflagging til lavkostland.

«Vi tror på en ny rallartid», sa Narvik-ordfører Rune Edvardsen nylig til E24. Noen går så langt som å snakke om at vi er inne i nok en industriell revolusjon.

Den opprinnelige rallartiden, rundt år 1900, utspant seg også rundt en industriell revolusjon. Perioden endret Norge dramatisk, spesielt for «vanlige folks» del. I Kristiania/Oslo var det mellom 1878 og 1917 opprør i 16 av de 39 årene. Det var arbeidere som protesterte.

– Dette var vanlige folk som var lei, eller som hadde funnet ut at de hadde noe til felles, sier historiker Tiago Manuel Matos.

Nå hevdes det på ny å være «vanlige folks tur».

Blir det en urolig periode igjen om Norge får en ny rallartid? For én ting vedvarer fra 1900 til nå: I kapitalistiske økonomier er spenningen mellom arbeidstagernes og kapitalkreftenes ønsker og behov alltid til stede.

Les hele saken med abonnement