Historie

Første vikingskip på utlån til utlandet

For første gang på nesten tusen år har et norsk vikingskip dratt utenlands.

  • Arnfinn Mauren
    Journalist

AFTENPOSTEN HISTORIE: – Det er en fantastisk mulighet for oss å få lov til å vise denne båten, sier Mads Kähler Holst, direktør ved Moesgaard Museum.


Museet er et av de mest besøkte i Danmark. Det ble åpnet i 2014 og ligger i naturskjønne omgivelser utenfor Århus.

Og nå står en norsk båt fra vikingtiden i museets utstilling. Mens det bygges nytt museum på Bygdøy i Oslo, har det danske museet fått til en sjelden låneavtale.

Båten, som har fått en midlertidig plass i museet, er en av tre mindre båter som ble funnet i tilknytning til utgravingen av Gokstadskipet i 1880.

– Disse båtene ble funnet i forskipet til Gokstadskipet. De lå i en haug, og alt treverket var heller ikke intakt. På 1920-tallet ble de restaurert, forteller arkeologiprofessor Jan Bill ved Kulturhistorisk museum i Oslo.

Museet utenfor Århus har tiltrukket seg stor oppmerksomhet siden åpningen i 2014 – blant annet på grunn av arkitekturen. Nå blir en norsk båt en av attraksjonene.

Glad for å kunne låne den ut

Utlånet er historisk. Det er første gang et norsk vikingskip er utlånt til et museum i utlandet. Båten har vært utstilt i Vikingskipshuset på Bygdøy, som er en del av Kulturhistorisk museum.

– Det er en god løsning. Publikum får anledning til å se vikingskip, selv om museet på Bygdøy er stengt, forteller Jan Bill.

Selv om det bare er en vel seks meter lang båt – som neppe kan kalles et fullverdig vikingskip – er det danske museet storfornøyd med lånet. Når man står foran båten, får man ifølge museumsdirektøren i Danmark, i alle fall en fornemmelse av et vikingskip.

– Båten åpner for så mange fortellinger, om vikingenes skip og reiser ut i verden, om handel og krigstokt, om de rike skipsbegravelsene og nordisk religion, sier Mads Kähler Holst.

Direktør Mads Kähler Holst kan ønske besøkende velkommen til en ny attraksjon ved Moesgaard Museum.

Starten på et norsk-dansk samarbeid

Gokstadbåten blir en del av den permanente vikingutstillingen ved Moesgaard-museet. Lånet er også starten på det som skal bli et fremtidig tettere samarbeid mellom Moesgaard og Kulturhistorisk museum i Oslo.

– Vi vil i årene fremover knytte vår forskning og formidling av vikingtiden tettere sammen. Det gir oss forhåpentlig muligheten til å presentere en langt større, sammenhengende historie om vikingenes verden, sier Mads Kähler Holst.

De mindre båtene som ble funnet under utgravingen av Gokstadskipet, var trolig følgebåter. De kunne bli brukt til å ro mannskap mellom skip og mellom skip og land.

– Den som er blitt lånt ut til Danmark, er en ganske liten båt. Den har bare to par årer og er lett å håndtere, forteller Bill.

Professor Jan Bill ved Kulturhistorisk museum.

Forsikrer at den skal tilbake

Men Jan Bill kan berolige de som eventuelt skulle bekymre seg for at båten skal bli værende i Danmark. Den er tilbake i Oslo når det nye Vikingtidsmuseet åpner i 2025 eller 2026.

– Båten står trygt der den står nå, men den skal tilbake. Det er helt sikkert, sier Bill.

Vikingskipsmuseet skal også låne ut en knapt ti meter lang båt fra Gokstad-funnet til Norsk Maritimt Museum på Bygdøy. Samtidig som den står utstilt der, skal båtbyggere bygge en replika av båten. Det er et prosjekt som kommer til å ta fire år.

– Replikaen vil kunne brukes til formidling og opplevelser i lang tid fremover, og vil være en varig investering i den fremtidige utviklingen av museumsmiljøet på Bygdøy, opplyser museet.

Les også

  1. Slik kan du lese magasinet Aftenposten Historie

Les mer om

  1. Båt
  2. Museum
  3. Aarhus
  4. Arkeologi