Historie

Fra fangenskap under krigen til evig liv på nettet

Generasjonene fra krigen er i stor grad borte. Men det blir stadig enklere å finne ut hva de opplevde.

  • Vemund Sveen Finstad
    Journalist i Aftenposten Historie
Bertram Bentsens erfaringer – og de til tusenvis av andre nordmenn – er allerede gjort tilgjengelig. Snart kommer en ny tjeneste hvor over 60.000 nordmenn skal bli registrert.
Nyhetsbrev Få de beste artiklene rett i innboksen.

AFTENPOSTEN HISTORIE: Det er blitt rift om personalia og historier knyttet til vanlige nordmenn under andre verdenskrig.

Årsaken er en rekke digitale personregistre som er blitt tilgjengelige på nett de siste årene. Hvilke kan du se lenger ned i saken.

Senere i år lanseres et nytt: Soldater.no.

Det har fått ny relevans etter Russlands angrepskrig i Ukraina. Når registreringen er ferdig vil registeret omfatte over 60.000 nordmenn som var tilknyttet felttoget i 1940.

Slike registre er i vinden. Utenriksminister Anniken Huitfeldt er en av dem som har fattet interesse. I mai møtte hun opp på ARKIVET i Kristiansand.

Der overrakte hun en spesiell og personlig gave til Norsk digitalt fangearkiv – Fanger.no.

– Det var arbeidet vårt gjennom Fanger.no som ledet henne til å overlevere denne viktige brevsamlingen til oss, sier historiker Bjørn Tore Rosendahl. På bildet er utenriksministeren sammen med direktør ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Kristine Storesletten Sødal.

Gaven var en bunke med brev skrevet av hennes bestefar, Otte Huitfeldt, hjem til familien mens han var i tysk fangenskap.

Les hele saken med abonnement