Y

Slik finner de en helt egen ro på hytta

Mens Lise og Jon Ivar Fjeldstad tok over familiehytta fra 60-tallet uten strøm og vann, kjøpte Alexander Dreyer Johnsen og Linn Skarå ny hytte, og styrer varmen på badet hjemmefra.

Når Lise og Jon Ivar Fjeldstad reiser på hytta, blir stresset igjen hjemme.

Interiør er blant temaene. Alexander Dreyer Johansen og Linn Skarå liker å lese om for å få inspirasjon til egen hytte.

Noe har de imidlertid til felles: En helt egen ro som kommer hver gang de er på hytta.

– Jeg har en jobb der jeg alltid har veldig mange prosjekter gående samtidig. På hytta klarer jeg å slappe av og roe helt ned. Bare være der, sier Alexander Dreyer Johnsen.

– Det gir en helt spesiell følelse når vi kommer ut av bilen der oppe, sier Lise Fjeldstad.

Hyttene er vidt forskjellige, men opplevelsen av å være der er likevel den samme: Alexander Dreyer Johnsen og Linn Skarå i sin moderne hytte ved inngangen til Jotunheimen, med innlagt vann og strøm, egen elbil-lader og smartteknologi for å styre lys og varme hjemmefra.

Lise og Jon Ivar Fjeldstad i en enkel 60-tallshytte i Valdres, med vedfyring, parafinovn og kjøleskap og komfyr på gass.

Sosial oppvask

– Sånn som vi bruker hytta, fungerer det godt – vi tenker ikke så mye over det, sier Lise.

– Hytta er mye stillere uten elektrisitet. Så går du og fyrer litt i ovnen, passer på å holde den i gang og titter ut på millioner av stjerner om kvelden. Det er koselig og gir en spesiell ro i kroppen. Og så blir selv en ting som oppvasken en sosial aktivitet, der også barna visste at dette var noe vi skulle gjøre ferdig før skituren, sier Jon Ivar.

Nå er barna voksne, og de to er oftere alene på den lille hytta med fantastisk utsikt over Norefjell, Vikerfjell og Vassfarfjella. I vintersesongen spenner de på seg langrennsskiene rett utenfor døra.

Finanserier hytta med utleie

Det gjør også Alexander Dreyer Johnsen og Linn Skarå. De snublet tilfeldigvis over hytteområdet på Lemonsjøen i Vågå da de skulle på tur med en vennegjeng.

– Vi hadde aldri hørt om Lemonsjøen før, men falt for det umiddelbart: Det ligger perfekt til for aktiviteter hele året, dessuten var vi ferdige med after ski og ønsket et litt mer familievennlig område, sier Skarå.

Det unge paret var akkurat i ferd med å kjøpe sin første bolig, og endte med å legge hytta inn som en del av regnestykket. Premisset var at de skulle kunne finansiere det med utleie.

– Vi ville ha alle fasiliteter, og det gjør det også enklere å leie ut, sier Johnsen


Bli litt klokere – les alt om livet på hytta i nye Hyttemagasinet!

Hyttemagasinet «pusser opp» og kommer både med nytt innhold og i nytt design – og skal gi den kunnskapen hytteeiere og de som ønsker seg hytte ikke nødvendigvis kan google seg frem til.

Fra rekkehuset i Lørenskog kan Alexander Dreyer Johnsen og Linn Skarå styre lys og varme på hytte på Lemonsjøen.

Lise og Jon Ivar Fjeldstad har gjerne alltid et prosjekt på gang på hytta – og liker å lese om smarte løsninger og få en kikk på hvordan andre hytteeiere har løst ting.


Teknologi og«gjør det selv»-artikler

Alexander betegner seg som over snittet interessert i teknologi, og liker derfor at Hyttemagasinet som del av en større oppussing trapper opp dekningen av dette feltet. Målet er å speile flere typer hytter over hele landet, og gjøre deg som eier, leier eller planlegger å kjøpe en hytte litt klokere med alt fra gjør det selv-prosjekter til turmat og lokalhistorie.

Johnsen er alltid på jakt etter nye prosjekter, der det gjerne dukker opp spørsmål som hvordan man støper for å bygge platting eller deler av loftet for å lage et ekstra rom.

– Slike ting vil jeg gjerne lese om. Og gode interiørtips innen alt fra møbler til maling; det er jo fint å kunne hente inspirasjon fra hvordan andre har gjort det. For oss som driver med utleie, er det også en del praktiske ting man må finne ut av – som for eksempel skatteregler, sier han.

Fra speidere som skal bidra med turtips til egen bål-kokk og gjør det selv-ansikt fra NRK: Bli kjent med Hyttemagasinets nye eksperter.

Smarte tips og bli kjent med lokalområdet

Også Lise og Jon Ivar Fjeldstad har stort sett ett eller flere prosjekter gående. På en eldre hytte er det alltids vedlikehold som skal gjøres, og Jon Ivar gleder seg over at Hyttemagasinet vil vie mer plass til å vise frem andres smarte løsninger.

I tillegg har de selv erfart verdien av å bli bedre kjent med lokalsamfunnet.

– Hyttefolk er jo turfolk. Men selv om du har hatt hytte et sted i mange år, er det mye du ikke vet. Da vi fikk en felles Facebook-gruppe for hyttene her oppe, dukket det for eksempel opp både badekulper og fiskevann vi ikke kjente til. Det er gøy!


Bestill Hyttemagasinet og få magasinet levert hjem, i tillegg til alle tidligere utgivelser i MAGASIN.

Aftenposten Historie

Dine Penger

Hyttemagasinet

Aftenposten Innsikt

Mat fra Norge