Y

Veien kan virke lang fra jord til bord ...

Heldigvis trenger den ikke å være det. Her i Norge kan bønder by på noen av de beste smakene som finnes, og råvarer med kort reisevei.

Mat fra Norge er lidenskapelig opptatt av alt det mat-Norge har å by på, og vi vil dele det med deg. Bli med landet rundt for å oppdage nye smaker, råvarer og steder som er helt unike for landet vårt.


Foto: Mette Møller

På Brimse kan man dra regnbuen opp fra jorda

Frode Ljosdal er en ildsjel som har inspirert oss. Han bodde i byen, var hobbygartner og ønsket seg større hage. Det endte med en bondegård på 320 mål, frodige jorder med 200 ulike sorter grønne vekster og en kundeliste fylt opp av stjernekokker og 60 av landets beste restauranter, hoteller og spesialbutikker.


Brimse 5.jpg
Brimse 19.jpg

En meny som kan skilte med grønnsaker og urter fra den lille øya Brimse rett nord for Stavanger, er ensbetydende med god smak og topp kvalitet. På Brimse er klimaet nærmest perfekt for jordbruk. Milde vintre gir lang sesong, her er det til og med høstet gulrøtter i januar, og grønnsaksbonden Frode Ljosdal utnytter jorda med nennsom hånd og stor entusiasme.

I tett samarbeid med lokale kokker blomstrer både kreativitet og planter på Brimse gård. Frode forsyner mesterkokker i både Stavanger og Oslo med særegne godbiter fra jordene sine.


– Jeg må hele tiden finne på noe nytt. Jeg kopierer ikke andre, jeg driver med mitt. Sammen med dyktige kokker får jeg nye ideer hver vinter. Da er det bare å ta sjansen og prøve. På Brimse får vi det meste til å gro, sier Frode, og viser fram en av øyas nyheter.

Tekst og foto: Mette Møller

Vær aldri rotløs

Gulroten har et enkelt brukergrensesnitt. Du kan for eksempel gjøre som Snurre Sprett: Bare dra dem opp av åkeren og spise dem der og da. Gulrøtter trenger altså ingen tilberedning, men hvis du først skal varmebehandle dem er det greit å snappe opp noen triks. Clare Connery har i sin flotte bok Grønnsaker skrevet at gulrøtter er følsomme for varme, og at de bør fosskoke i stedet for småkoke, ellers blir de aldri møre.

Noen andre som er lidenskapelig opptatt av den folkekjære grønnsaken, er Gerd Byermoen ved opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no). Hun blir nesten lyrisk når hun skal beskrive sin favoritt: 

– Denne fantastiske, fargesterke roten kan friske opp de fleste av dagens måltider. Gulroten har mange tilhengere, og ikke uten grunn. Den er sprø, søtlig og lett å like. Størstedelen er produsert i Norge, og møter våre ønsker om kortreist, sunn, rimelig og anvendelig mat på alle punkter. Den spises av unge og gamle, rå eller bearbeidet. Virkelig en fantastisk rot, som fortjener å bli løftet frem i lyset. 

Tekst: Per A. Borglund


Foto: frukt.no

APFMZ1_20161121_E1_1_1_110-1.jpg

Som tilbehør, innslag på buffet eller til tapas

Gulroten kan både kokes, stekes, moses, bakes og raspes. Dersom du ønsker en enkel, men smakfull variant, kan du bake dem i ovnen med kardemomme.

Oppskriften nedenfor er beregnet til 4 personer.

Skjermbilde 2020-06-19 16.09.51.png

Du trenger:

900 g gulrot 
4 ts smeltet smør 
2 ts rapsolje 
1 ts malt kardemomme 
½ ts salt 


Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 230 grader. Skrell og skjær gulrøtter i skrå skiver.  Bland sammen smeltet smør, olje, kardemomme og salt i en bolle. Legg gulrotskivene i og bland godt slik at de er godt dekket med kardemommeblandingen. Legg gulrotskivene utover på bakepapir og bak dem i ovnen i ca. 15 minutter. Server gulrøttene umiddelbart. 

Oppskrift fra frukt.no.


Oppslag_Gulrot_oppskrifter.png


Video: Getty Images

Grønnsaksboden som ble populær gårdsbutikk 

Det startet med en selvbetjent grønnsaksbod for 30 år siden, men da Anne Grete Rostad flyttet hjem til familiegården i Verdal og startet med gris, ble grunnlaget lagt for en ekte gårdsbutikk.

– Du skulle sett, det var kø langt bortover her.

Anne Grete Rostad peker utover gårdsplassen foran gårdsbutikken. Det er nå to år siden hun og samboeren Håvard Bjordal utvidet grønnsaksboden med salg av kjøtt fra egen gris. Det ble første skritt mot egen gårdsbutikk.

– Vi kan ikke konkurrere med de billigste matbutikkene, men de aller fleste produktene ligger på samme pris som matbutikker i det øvre prissjiktet. Vi ønsker at det vi selger skal være tilgjengelig for alle, ikke bare for spesielt interesserte med god råd.

Anne Grete er en av mange bønder som jobber iherdig for å gi oss så mye kortreist, økologisk og smakfull mat som mulig. Og for det er vi evig takknemlig.

Tekst: Ellen M. E. Lundring.Foto: Ellen M. E Lundring

Gulrotbrød med yoghurt

La oss ikke glemme at gulrot også passer perfekt til baking. Denne oppskriften fra Ellen M. E Lundring gir deg et supersaftig og deilig brød som passer perfekt til supper og salater, eller med vanlig pålegg på.

Du trenger:

400 g hvetemel
200 g sammalt hvete, finmalt
100 g linfrø
3 ts havsalt
1/3 ts tørrgjær
3 dl vann
2 dl yoghurt naturell
1 ss flytende honning
200 g finrevne gulrøtter
linfrø til pynt

Slik gjør du:

Rør sammen de tørre ingrediensene i en bolle med sleiv eller slikkepott. Bland de flytende ingrediensene i en annen bolle og bland inn. Blandingen skal ligne på tykk havregrøt. Juster med mel eller vann om deigen er for fast eller løs. Dekk bollen med plast og gjerne et klede og la den stå på kjøkkenbenken over natten (ca. 12 timer).

Hvelv deigen ut på et godt melet bakebord. Den kommer til å være klissete. Elt inn finrevne gulrøtter. Dra deretter deigen ut til sidene i en firkant og brett den sammen mot midten noen ganger til du kjenner at den strammer seg opp. Del deretter deigen opp i to like stor emner og form dem til brød. Lag dem gjerne litt rustikke. Sett dem på et bakepapirkledd stekebrett (du kan også bruke brødformer) og strø over linfrø. Dekk brettet med plast og etterhev i ca. 60 minutter. Stek deretter brødene på 250 grader midt i ovnen i 10 minutter. Skru ned varmen til 200 grader og stek videre i 20 minutter. Avkjøl på rist.

Oppskrift av Ellen M. E. Lundring.


Gulrotbrd_6071.jpg
Brddeig_2.png
Matfranorge_liten_logo.png

Innholdet på denne siden er hentet fra Mat fra Norge – et spesialmagasin om norsk mat og drikke.

Dersom du vil ha mer inspirasjon og innsikt i hva mat-Norge har å by på, kan du nå prøve 3 utgaver av Mat fra Norge for kun kr 99.

Du får magasinet levert hjem, samt tilgang til alle tidligere utgaver digitalt.

MFN_FF_sommer20.png
Oppslag_Gulrot_oppskrifter.png
Matfranorge_liten_logo.png