Y

Grillede grønnsaker med gulrotvinaigrette og urteolje

Ingredienser

Fargerikt og godt!

Til 4 personer

Alle grønnsaker kan grilles! Bare prøv deg fram, og bruk det du liker godt.

2-3 portobellosopp (eller aromasopp)

3 gulrøtter, gjerne ulike farger

6-8 grønne asparges

1 sommerkål

3 jordskokker

1 stor løk

god olivenolje

smør

Maldonsalt

nykvernet pepper






Food, Ingredient, Corn, Recipe, Cuisine, Dish
Plant, Art

Foto: Mette Møller

Slik gjør du

Vask grønnsakene og tørk dem godt. Skrell den nederste delen av aspargesen. Del gulrøttene i to på langs, og del kålen i to. Del løken i skiver. Kutt stilken av soppen.  

Legg grønnsakene rett på grillen. Du trenger ikke olje på grønnsakene, de er best når de grilles som de er. Slik får du den litt svidde, litt karamelliserte gode smaken. Snu grønnsakene underveis i grillingen.

Jordskokkene trenger lengst tid. For å ha mer kontroll, så kok dem lett møre i en kjele med lettsaltet vann først. Del dem så i to, og grill til de har fått fint farge på begge sider.  

Asparges og kål skal kun ha kort tid på grillen, så snu straks de har fått farge på den ene siden.

Soppen grilles med hatten ned først, og snus når den har fått farge. Ha gjerne i en klatt smør i hatten mot slutten av grillingen.

Del alle grønnsakene i biter, og vend dem inn i god olivenolje, litt Maldonsalt og nykvernet pepper før servering.

Server gjerne med en smaksrik gulrotvinaigrette. Det er fint å pynte grønnsaksfatet med, og smaker veldig godt! For ekstra farge, drypp over en grønn urteolje.


Kitchen utensil, Tableware

Gulrotvinaigrette

2 store gulrøtter (oransje, gul eller lilla)

god olivenolje

hvitvinseddik eller epleeddik

salt

Plant, Art

Slik gjør du

Skrell gulrøttene og kok dem møre i lettsaltet vann. Ta av vannet og la de dampe seg tørre.

Kjør gulrøttene til en fin puré i en blender. Spe med litt og litt olivenolje, og smak til med litt eddik og litt salt.

Når gulrotvinaigretten er kald, har du i litt ekstra olivenolje og vender den forsiktig i slik at vinaigretten skiller seg.

Dette er en god, fargerik og anvendelig dressing til både salater og grillede grønnsaker.



Kitchen utensil, Tableware

Urteolje

1 bunt friske urter, f.eks persille eller gressløk

2 dl mild olivenolje

Plant, Art

Slik gjør du

Kjør urtene i en blender og spe med olje, litt og litt, til du har en glatt og grønn olje. Spe med olje til du har ønsket konsistens.

En urteolje egner seg godt til all slags grillmat, og setter en fin farge på retten.

Kitchen utensil, Tableware