Y

Kje i gryte

Ingredienser

Dette er en klassiker som alle klarer å lage. Kje er det optimale å bruke, men du kan også lage denne retten med store lår av kylling, eller lammekjøtt.

1 kje (fra 3,5 -6 kilo)

smør til bruning

10-15 sjalottløk

6 gulrøtter

5 persillerøtter

Maldonsalt

0,5 dl kremfløte

0,5 dl vann

Plant, Art

Foto: Mette Møller

Slik gjør du

Del opp kjeet i alle stykningsdelene, lår, bog, ribbe, rygg og nakke. Kutt så hver del i 2-3 biter. Du trenger ikke bruke et helt kje, du kan kjøpe de delene du ønsker hos en slakter eller i kjøttdisken. Men husk, kje er ikke så lett å få tak i – så spør og bestill!

Forvarm ei romslig jerngryte på stekeplate. Ha i litt smør, og brun alle kjøttbitene godt. Du kan også brune dem i langpanne på 220 grader i stekeovn. Kjøttet skal brunes skikkelig, men ikke bli brent. Snu på kjøttet underveis i bruningen.

Mens kjøttet brunes kutter du gulrot og persillerot i grove biter. Skrell sjalottløken. Når kjøttet er godt brunet, har du grønnsakene oppi gryta, og heller på like deler fløte og vann. Dryss over litt Maldonsalt.

Sett lokket på gryta, og la den stå i ovnen på 220 grader i 1 1/2 time, sånn omtrent.

Server kjegryta sammen med gode poteter, og eventuelt et dryss persille eller karse.  

Kitchen utensil, Tableware