Y

Sosekjøtt

Ingredienser

Når det er kaldt og mørkt ute, smaker det ekstra godt med ei varmende kjøttgryte. Arne Brimi har funnet fram en gammel og god oppskrift på sosekjøtt.




ca. 1,5 kg høyrygg av storfe (eller reinsdyr/elg/nakkekoteletter av svin)

olje

2 løk

ca. 1 l kraft (eller vann og 1 buljongterning)

50 g smør

50 g hvetemel

muskat

salt og pepper




Plant, Art

Slik gjør du

Gni kjøttet inn med litt olje, og brun det i ovn på høy varme i 20 minutter. Ha kjøttet over i ei romslig gryte.

Finhakk løken, fres den litt i ei panne og ha den over det brunede kjøttet. Hell over kraft til det dekker, eller bruk vann og 1 buljongterning. Kok opp, og la så kjøttet småputre i halvannen time.

Lag en sausbruning av smør og mel, og hell den over i kjøttgryta. Rør godt inn, og kok videre til kjøttet slipper beinet. Pass på at sausbruningen din er skikkelig brun, men ikke svidd.

Smak til sausen med litt muskat, ikke mye, men det er viktig med litt. Smak også til med salt og pepper.

Server med bakte grønnsaker og gode poteter etter smak.





Kitchen utensil, Tableware

Foto: Mette Møller

Bakte grønnsaker

Blomkål

Rosenkål

Gulrot, gjerne ulike farger

Smør


Plant, Art

Slik gjør du

Start med blomkålen, den skal være svidd. Det både smaker godt og ser fint ut. Stek først blomkålen på høy varme i stekeovn i 10 minutter. Bruk gjerne 300 grader. Skru så ned til 160 grader og stek den i nye 10 minutter. Del opp så du får det fine snittet i blomkålen.

Bak de andre grønnsakene på 180 grader til de er møre. Vend grønnsakene inn i litt smør før servering.







Kitchen utensil, Tableware